Na výstave LOXX Berlin, 2017

14.3.2017 8:00 Juraj Földes

Na výstave LOXX Berlin, 2017

Po návšteve Hamburgu a výstavy Miniatur Wunderland som na druhý deň ráno na tamojšej hlavnej stanici nastúpil na ICE-T do Berlína. Chcel som tam ešte pozrieť stálu výstavu modelov LOXX, ktorú som zatiaľ nemal možnosť vidieť, ale už od prvého otvorenia v roku 2004 som sa o nej dočítal viackrát.

 

 

 

 



Náš vlak stíhal cestu na spodnú úroveň berlínskeho Hauptbahnhofu za menej ako dve hodiny. Odtiaľ som na večer mal zakúpený lístok na priamy nočný spoj Metropol do Bratislavy, tak som na stanici len potreboval nájsť schránky na batožinu a vydať sa na Alexanderplatz.

Cesta vlakom z Hamburgu, tento raz rovinatou krajinou, uplynula rýchlo a bez zvláštnych udalostí. Lístky som nakupoval cez internet u DB vopred a so zľavou na Probe BahnCard 25. Tú som potom v rámci 6-týždňového predstihu pred skončením platnosti doma vypovedal.

Na hlavnej stanici v Berlíne som po uložení batožiny ešte vyhľadal automat na predaj lístkov mestskej dopravy a za 7,50 € som si zakúpil celodenný lístok.

8.2.2017- odchod z Hamburgu Hauptbahnhof do Berlína ráno o 8:35 h vo veľmi dlhom ICE(-T) 1509 © Juraj Földes

Pred hlavnou stanicou od našej poslednej návštevy v meste pribudla zastávka električiek. Po zrušení električkovej dopravy v niekdajšom Západnom Berlíne je tu jeden z mála úsekov, kde sa električky znovu objavili. Smerom na Alexanderplatz mi práve ušla električka linky M5, tak som to skúsil tou ďalšou a došiel som tam s dvomi prestupmi. Cestoval som (aj som okolo seba videl) najviac súpravami Flexity „Berlin“, ktoré Bombardier dodáva BVG od roku 2009. Rozšírený je aj nízkopodlažný typ GT6N a GT6N-ZR. Tatrovky by sa už tento rok nemali v bežnej prevádzke objavovať.

8.2.2017- Berlín, električka Flexity Berlin od Bombardiera na linke M4 © Juraj Földes

Dvakrát som sa musel spýtať na výstavu - raz v obchodíku pod stanicou a druhýkrát pri informačnom pulte v nákupnom centre „Alexa“ - a dvakrát som dostal perfektnú informáciu, vďaka ktorej som sa ešte predpoludním dostal na výstavu LOXX. Priplatil som si (4 €) aj na trištvrte hodinovú prehliadku so sprievodcom, ktorá mala začať o 12. hodine.

Výstava na ploche asi 3000 m2 je otvorená denne, po celý rok od 10:00 do 20:00 h, v lete je posledný vstup o 19:00 h. Na rozdiel od väčšieho Miniatur Wunderlandu v Hamburgu („MiWuLy“) tu pri pokladni v danom momente nik iný nebol a počas mojej prítomnosti - v pracovný čas dňa so školským vyučovaním - prišlo len niekoľko desiatok návštevníkov, odhadujem, že zväčša v dôchodkovom veku.

8.2.2017- LOXX Berlin- časť Berlin+ Fantasy z nadhľadu- Berlin © Juraj Földes

Otcami-zakladateľmi LOXXu boli bratia Göddeke: Henrik a Stefan, povolaním advokáti. S vláčikmi sa hrávali od svojich siedmych, resp. štyroch rokov. Na základe rozhodnutia v roku 2003 začali v januári roku 2004 realizovať projekt „Miniatur Welten Berlin“, a to v prenájme, v pasáži Meineke pri Kurfürstendamme. Prvú etapu koľajiska H0, tj. v mierke 1:87, na asi 600 m2 dokončili vďaka spočiatku asi 30-tim, neskôr až 70-tim spolupracovníkom na jeseň toho istého roka.

V ďalšom roku pribudlo letisko (prv, ako v MiWuLe), ale začiatkom roku 2007 padlo rozhodnutie o presťahovaní sa do nových - terajších priestorov. Vzhľadom k tomu, že výstava nebola koncipovaná modulovo, bolo veľkým úspechom jeho znovuotvorenie už na jeseň toho istého roku.

8.2.2017- LOXX Berlin- letisko © Juraj Földes

Podľa literatúry je táto stála výstava, čo do veľkosti, svetovou trojkou, to však o jej kvalitách ešte nevypovedá. Majú tu množstvo perfektných architektonických modelov stavieb železničných, historických a aj známych moderných, kde ani ja, ako nie veľmi častý návštevník Berlína, som nemal problém s identifikáciou modelov staníc. Samozrejme, okrem dvoch v časti „Fantasy“.

Základné údaje:

Dĺžka koľajníc: vyše 5400 m
Vlaky: asi 450, z toho naraz v pohybe do 170
Autá: vybavených Carsystémom je asi 80, magnetická stopa je dlhá cez 1000 m
Počítače: vyše 46
Svetlá: vyše 140 000 LED
Epocha: V-VI, po páde Berlínskeho múru

8.2.2017- LOXX Berlin- Brandenburská brána © Juraj Földes

Vlaky jazdia digitálne na koľajniciach bez stredných bodových kontaktov, využívajú sa centrály od firmy Lenz, doplnené aj ďalšími výrobkami. Ako počítačový softvér sa udáva Railware, doplnený o špeciálne súčasti pre autá a na simuláciu deň/noc + počasie. Na signalizáciu obsadenosti úsekov sa použili Reed- kontakty a Hallove snímače.

Jazdia tu výrobky firiem ako Fleischmann, Roco, Brawa, Gützold, PIKO, Trix, Mehano, Halling, Heljan, Lux, Liliput, Röwa, Herrman&Partner a z vlastnej produkcie. Vidieť tu súpravy z posledných asi 30 rokov a občas sa zjaví aj nostalgický vlak s parným rušňom. Po záverečnej ostanú vlaky stáť pri najbližšom návestidle na návesť „stoj“ a systém sa vypne.

8.2.2017- LOXX Berlin- "Bergstadt" © Juraj Földes

Od presťahovania do budovy Alexy sa pokračovalo v rozšírovaní o nové časti: vládnu štvrť (2 etapy), Potsdamer- a Leipziger Platz (od roku 2013). Z menovaných je už prvá etapa vládnej štvrte hotová, na ostatných sa ešte pracuje.

Prevádzka je automatizovaná, pri velíne bol len jeden spolupracovník, aj ten v prípade potreby občas na chvíľu pracovisko kľudne opustil. Množstvo kamier monitoruje dianie aj na 27 odstavných koľajiskách, ktoré sa z väčšej časti nachádzajú pod horou „Fantasy“. Najvyšší prirodzený kopec v okolí Berlína je totiž (len) 114,7 m vysoký Großer Müggelberg pri Köpenicku a určite nemá charakter tej hory na modeli.

8.2.2017- LOXX Berlin- časť Berlin+ Fantasy z nadhľadu- Fantasy © Juraj Földes

Je tu zato zastúpená najvyššia nemecká budova - televízna veža na Alexanderplatzi. Svojou výškou (originál meria 368 m) na modeli v mierke 1:87 predurčovala aj druhýkrát výber vhodného nájomného priestoru. Originál navrhli Hermann Henselmann, Jörg Streitparth, Fritz Dieter, Günter Franke a Werner Ahrendt, dostavali ju v bývalom NDR v roku 1969 a je pod pamiatkovou ochranou.

Efekt kríža, keď na ňu zasvietilo vo vhodnom uhle slnko, čo sa za NDR pracne retušovalo na pohľadniciach, sa na výstave osvetlenej výbojkami už neobjavuje.

8.2.2017- LOXX Berlin- okolie Alexanderplatzu 1:87 © Juraj Földes

Určite sa pri menšej návštevnosti v Berlíne lepšie fotilo, ako na MiWuLe, ale pre majiteľov to znamenalo vzhľadom k nižším príjmom zo vstupného asi nutnosť spomaliť ďalší rozvoj. Tie nedokončené časti totiž začali stavať už okolo roku 2011 a pritom sú odborné a remeselné práce čoraz drahšie. Rozhodne má LOXX v mnohých jedinečných múzeách mesta (asi 30) ťažkú konkurenciu a pre súkromnú formu vlastníctva sa im ani nedostáva toľko reklamy.

Napriek viacerým spoločným rysom s MiWuLou Hamburg je podstatný rozdiel v celkovom zameraní. Kým v MiWuLe volili predlohy z 9 krajín Európy, tak v LOXXe je to Berlín a okolie. V prvom prípade majú rovno v názve malé divy a tvorcovia oplývajú humorom, tu všetko pôsobí o čosi vážnejšie.
Napokon nielen letisko, ale aj fabriku na čokoládu majú jedny aj druhí, s tým rozdielom, že v Hamburgu deti malú sponzorskú čokoládku po stlačení gombíka po chvíli dostanú, kým v Berlíne si môžu len prečítať odkaz o ukončení výroby u firmy Guber.

8.2.2017- LOXX Berlin- model stanice ZOO © Juraj Földes

Pár minút pred dvanástou som už vyčkával, sám, na sprievodcu, po pár minútach som oslovil službokonajúceho pri velíne, ktorý mi po chvíli na danú úlohu zorganizoval kolegu-modelára. Po základných informáciach ma pozval do dielne a ukázal na stole svoju aktuálnu prácu, prestavoval, resp. vylepšoval halu stanice S-Bahnu Jannowitzbrücke. Jednotlivé diely fasády boli „prefabrikované“ z plastu, z 3D tlačiarne. Na porovnanie mi dal do ruky aj plochú fasádu väčšieho domu z hrubšej lepenky, s otvormi vyrezanými laserom podľa grafického programu (CorelDRAW).

8.2.2017- LOXX Berlin- výklad k rezaniu laserom © Juraj Földes

Za chrbtom mal na skrini skoro hotovú budovu podľa konkrétnej predlohy pre rozširovanú časť Potsdamer- a Leipziger Platz, so slušnou úrovňou spracovania detailov. Ešte tam chýbalo dorobiť okrem iného osvetlenie.

Na stole mal aj demonštračné autíčko s upraveným Car Systémom od Fallera - nakoľko tie priamo z predajne by nemali potrebnú výdrž pre výstavnú prevádzku. Upravovať sa musia aj vlaky S-Bahnu a električky, na podrobnosti som sa ani nevypytoval. Električky počas mojej návštevy, na rozdiel od tých skutočných v meste, na modeli nepremávali.

Po krátkom pobyte v dielni sme sa vybrali okolo časti Berlína do „podzemia“, resp. pod horu.

8.2.2017- LOXX Berlin- vstup pod horu "Fantasy" © Juraj Földes

8.2.2017- LOXX Berlin- odstavné koľajiská © Juraj Földes

Väčšia časť odstavných koľají je práve tu, v prehľadnom usporiadaní. Priestor je vetraný, vybavený kamerami a požiarnymi senzormi. Ide najmä o prevenciu pred požiarom z prehriatia alebo skratu. Asi kvôli tomu je tu snáď viac vlakov, ako na „povrchu“.

V ešte nedokončenej časti Potsdamer- a Leipziger Platz vlaky miesto nemajú, ale s električkami sa tu možno počíta. Tak ako v skutočnosti, aj na modeli boli koľajnice už v predstihu položené. Tie skutočné som zistil o niekoľko hodín neskôr, pri ceste autobusom cez túto časť mesta pri bývalom múre, ktorá je sčasti ešte stále staveniskom.

8.2.2017- LOXX Berlin- rozostavaná štvrť  Potsdamer- a Leipziger Platz © Juraj Földes

S Regierungsviertel - vládnou štvrťou bude nová hlavná stanica susediť, podobne, ako v skutočnosti. Koľajové prepojenie na 1. etapu modelu bude v mieste, kde je zvýšená lávka, z ktorej sa dá fotiť s určitým nadhľadom. 1. a 2. etapu vládnej štvrte zatiaľ rozdeľuje ťažký záves a vymedzuje nedokončené časti.

Z hlavnej stanice, okrem koľají v podzemnej časti veľa vidieť nebolo, momentálne sa „v teréne“ nepracovalo, naopak časť už vyznačených a viditeľných ulíc prekrývalo jedno malé, skôr akoby domáce koľajisko a boli tam aj iné modely, ktoré tam k téme nepatria.

8.2.2017- LOXX Berlin- model vládnej štvrte © Juraj Földes

8.2.2017- LOXX Berlin- v otvore sú už koľaje pre Hauptbahnhof- Tief, ponorka s lokálkou sem len zablúdili ©Juraj Földes

Pri budúcej hlavnej stanici sa môj sprievodca som mnou rozlúčil, pred odchodom mi ešte ako informačný materiál poslal nižšie uvedenú literatúru - časopis, špeciál, venovaný LOXXu.

Mohol som teda pokračovať v obhliadke ostatných častí, v prvom rade to bolo letisko. Je oddelené oponou, pri prechode cez ňu čosi zapípalo, ale žiadny alarm sa nespustil. Boli sme v tejto časti naraz nanajvýš traja, ale veľa pohybu na ploche sme za ten krátky čas nevideli. Občas zahučalo z reproduktorov lietadlo, ale ani prílet, ani odlet vidieť nebolo. Kým v ostatnej časti nastala „noc“ každých 20 minút a po chvíli začalo svitať, tu sme sa dňa ani nedočkali.

8.2.2017- LOXX Berlin- letisko © Juraj Földes

Pôvodné letisko z roku 2005 prerobili a rozšírili po presťahovaní v roku 2007. Má samostatné dráhy na prílety a odlety, ich simuláciu riešili pomocou dvoch štíhlych akrylátových rámp. Pohyb lietadiel na ploche letiska sa deje pomocou upraveného Car-systému. Dobíjanie akumulátorov bolo riešené automaticky.

Budova terminálu je inšpirovaná staršou architektúrou v Berlíne- Schönefelde. Cez zasklenú fasádu je viditeľný interiér, nechýba ani display s informáciami o príletoch a odletoch. Okrem riadiacej veže sú tu aj budovy hotela, tréningového centra a parkovacích garáží.

8.2.2017- LOXX Berlin- letiskový terminál © Juraj Földes

Trochu bokom od terminálu je inscenovaná scénka príletu amerického prezidenta aj s červeným kobercom a čestnou strážou, konkrétne tváre som však rozoznať nedokázal. Na rozdiel od MiWuLy je v Berlíne aj oddelená vojenská časť s modelmi stíhačiek.

V rámci časti Fantasy sú aj kasárne tankového vojska Bundeswehru, s inscenovanou generálskou návštevou. Náznakom humoru je len zauzlená hlaveň jedného z tankov. Neďaleko je aj malá atómka, ešteže pôsobí, akoby už bola odstavená.

8.2.2017- LOXX Berlin- Air Force One © Juraj Földes

Pri zadnej stene výstavy,  oproti vstupu, v blízkosti ešte rozostavaných častí je niekoľko samostatných koľajísk, časť z nich je určená zrejme na hranie. Najbližšie k letisku je to relatívne strohá vzorová halová stanica DB, víťazný model nešpecifikovanej súťaže. Vlaky miznú po stlačení gombíka na oboch zhlaviach za skalou, ktorá tvorí pozadie a vracajú sa okruhom späť.

Iný panel bez ozdôb umožňuje akési preteky súprav po trati pripomínajúcej autodróm aj so zvodidlami v zákrutách - ten určite zaujme detských návštevníkov.

8.2.2017- LOXX Berlin- po stlačení gombíka urobí vláčik čestné kolo © Juraj Földes

Je tu umiestnené (možno len dočasne) aj propagačné koľajisko s odkazom na výstavu LOXX, ktoré je na 3. poschodí a ešte jedno analógové s koľajivom firmy Märklin, za ktorým je cez sklo pri práci vidieť aj modelársky dorast. Časť vlakov sa nachádza vo vitrínach v zadnej časti a aj na opačnom konci, pri vstupe.

Pri vstupe bola aj možnosť občerstvenia so skromnejším sortimentom, ktorý bol úmerný slabšej návštevnosti.

8.2.2017- LOXX Berlin- mladí modelári a koľajisko Märklin © Juraj Földes

Po necelých troch hodinách na výstave a už slabou batériou v kamere som odchádzal do vonkajšieho mrazivého dňa. Pri stanici Alexanderplatz som si počkal na poschodový autobus MAN Lion’s City linky 100, ktorý jazdí okolo Brandenburskej brány, popri Reichstagu, vládnej štvrti a okolo veľvyslanectiev po stanicu ZOO. Ešte pod čerstvým dojmom z výstavy som si z poschodia autobusu mohol porovnávať skutočnosť s modelmi z LOXXu.

8.2.2017- Berlín, Alexanderplatz, MAN A39/ Lion’s City DD na linke k ZOO © Juraj Földes

Podobnosť kedysi najvýznamnejšej stanice v západnej časti mesta - Berlin Zoologischer Garten - s predtým videným modelom bola, vrátane terminálu miestnej dopravy, perfektná. Tu som v teplom závetrí zjedol kúsok rezňa a premyslel si ďalší program. Nebolo priveľa času na porovnávanie ďalších staníc - Ostbahnhofu a Ostkreuzu versus LOXX, pričom tá druhá už vraj vyzerá po nedávnych úpravách inak, ako to zachytili tvorcovia modelu.

Na spiatočnú cestu od ZOO som si vybral autobus linky 200 a odviezol sa k múzeu antiky na Unter den Linden. Majú tu skutočné skvosty umenia Grékov, Rimanov a Etruskov, mnohé som z nich spoznal už podľa ilustrácii kvalitných kníh o antickom umení.

8.2.2017- Berlín, Branderburská brána- staršia súprava U55 prichádza © Juraj Földes

Unter den Linden bola rozkopaná kvôli stavbe prepojenia ostrovnej mini-linky metra U55 s U5 pri Alexanderplatzi. Na záver dňa v Berlíne som sa U55-kou odviezol na hlavnú stanicu a počkal si na EN 477 Metropol s odchodom minútu po siedmej z dolnej úrovne (Tief). Po desiatich a pol hodine sme presne došli nad ránom do Bratislavy.

Mal som možnosť porovnávať dve (navzájom ťažko porovnateľné) veľké stále výstavy, z ktorých som si doniesol množstvo dojmov a záberov. Určite stáli obidve za to a môžem ich - MiWuLu, aj LOXX - smelo odporúčať. Tú nočnú cestu Metropolom cez Prahu by som už najbližšie nezopakoval, asi by som si vybral Hungariu, ktorá to zvláda cez deň za menej ako 9 hodín.
 

Oficiálna webová stránka výstavy: http://www.loxx-berlin.de/

Literatúra: MBI special: LOXX, das Modellbahnerlebnis in Berlin. MBI Media GmbH. Berlin
Video: http://www.pennula.de/modelleisenbahn-loxx-miniatur-welten-berlin.htm

Úvodné foto: 8.2.2017- LOXX Berlin- Stadtbahn a ružová budova Alexy ©Juraj Földes

 

 

 

 

 

Galéria

Súvisiace odkazy