Čtyři vteřiny pro záchranu

23.3.2017 8:00 Jiří Řechka

Čtyři vteřiny pro záchranu

Ve středu 22. 3. 2017 se konala tisková konference s ukázkou tlačítka Generální stop, které umožní zahájit okamžité zastavení vlaku. Tato akce pro novináře a odbornou veřejnost se konala v železniční stanici Sadská na Nymbursku. A naše redakce u toho nemohla chybět.

Z Prahy jsem odjel osobním vlakem do Poříčan a zde přestoupil na zastávkový vlak do Nymburka, který jsem opustil v Sadské. Počasí opět ukázalo svoji proměnlivost, drobně pršelo a hlavně bylo poměrně chladno. Takže teplý čaj se stal příjemným společníkem.

Celá akce byla rozdělena na dvě poloviny, první část pro novináře a druhá, odpolední pro odbornou veřejnost. Tiskovou konferenci a ukázku zahájil tiskový mluvčí SŽDC Pavel Tesař. Ve stručnosti seznámil přítomné hosty a novináře s důvodem zavádění funkce Generální stop a po úvodu předal slovo zástupci SŽDC, řediteli odboru základního řízení provozu Tomáši Nachtamnovi. Pan ředitel zmínil skutečnost, že na systému se pracuje asi tři roky a vše má být ukončeno v příštím roce. Řekl, že funkce Generální stop se používá jen tam, kde je trať vybavena analogovým Traťovým rádiovým systémem, tzv. TRS. Tento „národní“ systém se pomalu opouští.


Sadská: zástupce SŽDC, ředitel odboru základního řízení provozu Tomáš Nachtman © Jiří Řechka

A protože se podél železničních koridorů používá systém GSM-R, hledala se možnost, jak do tohoto systému zavést funkci Generální stop, která i na koridorech pomůže v případě nebezpečí zastavit vlak během několika sekund. Jak dodal, během tří až čtyř sekund začne proces zastavení vlaku. Celkem je v současné době systémem GSM-R pokryto 1600 traťových kilometrů. Pan ředitel se zmínil o vlakovém zabezpečovači ETCS, který nahrazuje řadu jiných zabezpečovacích systémů a jenž tuto možnost také bude mít, ale ještě ne tak rychle.

Jako další hovořil ředitel společnosti TTC MARCONI Richard Hartmann, která je zhotovitelem stavby Implementace funkcionality STOP v rádiové síti GSM-R v celé síti SŽDC. Jak řekl, tento systém pomůže zvýšit bezpečnost železničního provozu. Byla to náročná práce, ale povedlo se integrovat řadu technologií od dispečerského terminálu až po brzdy vlaku. Zmínil, že se spolu s investorem dospělo k velmi modernímu řešení, které zvyšuje standardy technologie GSM-R. Na závěr poděkoval SŽDC za účinnou spolupráci na tomto systému.


Sadská: 122.016-9 a 163.251-2 poslouží pro znázornění funkce Generálního stopu © Jiří Řechka

Po skončení tiskové konference došlo na praktické ukázky, jak tlačítko Generální stop funguje. Pro tento účel zde stála dvojice lokomotiv ČD Cargo. Protože na trati byl normální provoz, ukázky proběhly mezi průjezdy osobního vlaku. Rychlost, při které bylo použito tlačítko Generální stop, byla minimální, jednalo se o 30 km/h. Využil jsem možnosti a vyfotografoval jsem také radiostanici na stanovišti strojvedoucího v době aktivace tlačítka Generální stop.


Sadská: vozidlová radiostanice na 163.251, použité tlačítko Generální stop © Jiří Řechka

Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Galéria