Modulovka 2016 - Plastic Model Čaňa

8.4.2017 8:00 Ing. Igor Molnár

Modulovka 2016 - Plastic Model Čaňa

Minulý rok bol z pohľadu modulovkára nabitý rôznymi stretnutiami, či už vo veľkosti TT alebo H0. A keďže som z nich nestihol pripraviť žiadnu reportáž, tak aspoň takto vo fotoreportážach sa vrátim k niektorým z tých, ktorých som sa zúčastnil, či už ako aktívny člen alebo len ako návštevník. Začneme tou geograficky najbližšou ku Košiciam a zároveň aj prvou v roku 2016.







Ako som už v úvode naznačil, tento miniseriál bude venovaný udalostiam na železnici veľkosti TT (1:120) a H0 (1:87). Tak ako vo svete skutočnej železnice i na tej modulovej sa  minulého roku toho udialo pomerne veľa a aj keď s odstupom času verím, že mnohých z vás zaujme nielen táto fotoreportáž. Poďme teda po poriadku.



Dnes je tomu presne rok, čo v obci južne od Košíc, sa konal už 7. ročník modelárskej súťaže Plastic Model Čaňa. Okrem súťaže bol program obohatený i o modulové stretnutie veľkosti H0. Súťaž sa konala v priestoroch ZŠ Čaňa a pre modulové stretnutie poslúžila miestna telocvična. V nej sa na niekoľko dní rozložili modulovkári z Košíc, Prešova, Bojníc a Žiliny. No svojou účasťou sa tu prezentovali aj modelári z Bratislavy a iných kútov Slovenska.



Plochu cca 800 m2 zaplnili staničné moduly prepojené traťovými a na koncoch ukončené slučkovými modulmi. Mohli ste tu zhliadnuť stanice, ktorými prechádzajú vlaky križujúce Slovensko. Takto sme mohli spoznať stanicu Nižný Hrabovec, Demjata a Nemcovce v podaní modelárov z Prešova, ale aj stanicu Horná Štubňa od kamarátov modelárov zo Žiliny.



Okrem  týchto staničných modulov tu bol i modul znázorňujúcu zastávku Demjata - obec. Z ostatných staníc prezentujúcich fantáziu tvorcov ste tu mohli vidieť Róbertovo a Lacovo. Ako už z názvov vyplýva, pomenovanie dostali po svojich autoroch, ktorí sem prišli z Košíc. Zastávkou Za kasárňou sa prezentovali Bojničania.



Keďže nešlo o klasické modulové stretnutie, kde sa spravidla striktne dodržiava modelová epocha, mohli ste tu zhliadnuť železničné vozidlá od parnej éry, cez motorovú až po modernú elektrickú. V hojnom počte tu boli z motorovej trakcie zastúpené najmä Okuliarniky, ako dokumentuje i nižšie priložená fotografia.



Stretnutie sa nieslo v pokojnej priateľskej atmosfére. Cez víkend 9.-10. apríla 2016 vo vedľajích priestoroch prebiehala samotná súťaž Plastic Model Čaňa. Aj tu pomedzi automobilovou, lodnou a všeliakou bojovou technikou bolo možné vidieť zástupcov železničnej techniky. Tej dominoval perfektne spracovaný papierový SERGEJ s efektnou patinou.



V čase zverejnenia tejto reportáže sa v Čani koná už 8. ročník súťaže a výstavy modelov. Kto tam nemá ďalekú cestu, ešte stále stíha prísť pozrieť na vystavené kúsky. Tento rok však ide o jednodňovú akciu bez sprievodnej modulovej účasti železničných modelárov.

Galéria