Dětský den s Českými drahami v Braníku a návštěva depa Kačerov

20.6.2017 8:00 Pavel Šmídek

Dětský den s Českými drahami v Braníku a návštěva depa Kačerov

V naší rubrice Krátke správy jsem se dozvěděl, že se 3.6.2017 bude konat tradiční akce ke Dni dětí v železniční stanici Praha-Braník, kde budou vystaveny různé exponáty. A že letošním „tahákem“ budou zvláštní vlaky z Braníka do areálu depa pražského metra na Kačerově.

Což je jednu zastávku autobusem od mého bydliště, a tomu nešlo odolat.

 

 

 

Lístek za 200,- Kč jsem si zakoupil s předstihem v pokladně ve stanici Praha-Braník, pokladní mě znal, jelikož je taky členem klubu VLAKY.NET.  Vybral jsem si hned první vlak s odjezdem v 9:00 hod. a udělal jsem dobře, nebylo tam ještě hodně lidí.

Do Braníka jsem se dostavil lehce po 8 00 hod., kdy již byly v provozu stánky s občerstvením (bez piva, neboť už je v platnosti nový protikuřácký zákon a alkohol se nesmí na dětských akcí prodávat, ale vedle v restauraci nebyl problém) a byly zde také stánky se železniční tématikou.


Stánky s občerstvením a nově natřené lavičky

Na první koleji již stál kinematovlak spolu s historickými lokomotivami, jako třeba 742.070-6.  754.051-1 (kde byla možnost si prohlédnout stanoviště strojvedoucího a strojovnu), 141.002-2 (na níž jsem taky mohl navštívit stanoviště strojvedoucího).


Řídicí pult „brejlovce“ 754.051-1

V staniční hale kousek od pokladen se konala výstava modulového kolejiště mladých modelářů ze Slivence, kteří modelují v měřítku 1 : 87 (velikost H0).  Toto a mnohem více se dovíte na stránce kroužku. Před staniční budovou nechyběl ani historický autobus Škoda 706 RTO LUX.


Škoda 706 RTO LUX

Poté následoval příjezd a vykládka pákové drezíny, která hned zaujala jak malé, tak i velké fandy a někteří si hned vyzkoušeli, jak se ručně ovládá.


Drezína již v akci

Já jsem si jí nevyzkoušel, neboť jsem spěchal na další kolej, kam za chvíli přijel hurvínek.


M 131.151

Na 3. koleji stála osamocená souprava složená z vozů řady Ce a bufetového vozu a za chvíli k nim přijela lokomotiva 434.2186 zvaná taky čtyřkolák. Na opačném konci soupravy byla motorová lokomotiva karkulka.


434.2186 právě dorazila k soupravě

Na tu už nezbyl čas pořídit fotodokumentaci, neboť právě přijel náš zvláštní vlak do depa Kačerov, tažený motorovým vozem M 262.1183, který provozuje KŽC. Souprava měla 5 vozů a nechyběla zde ani Bixovna, kam jsem hned po nastoupení zavítal, ale měl jsem smůlu, vůz byl rezervován pro pozvané od SŽDC, tak jsem pokračoval zpět do prvního vagonu. Cesta uběhla docela rychle, projeli jsme stanicemi Praha-Krč a Praha-Kačerov a už jsme byli na vlečce a zanedlouho nás vítalo depo Kačerov.  Zde jsem pořídil fotky soupravy a samozřejmě i Bixovny.


Souprava po příjezdu do depa Kačerov

Na další koleji byla úklidová souprava pražského metra s lokomotivou  797.813-3, s níž nám bylo na závěr předvedeno, jak se čistí tunely metra.


Úklidová souprava v akci

Dále zde byla možnost vidět univerzální vozík WŽB 10.1-M-001, u něhož nedávno proběhla rekonstrukce, jak si můžete přečíst webu SPŽ.


Rekonstruovaný vozík WŽB 10.1-M-001

Opodál stálo obdobné vozidlo v původní podobě.


Univerzální vozík WŽB-10M

Nyní si povíme něco málo o historii depa Kačerov.  Začalo se stavět v roce 1969 na území Prahy 4 a zabírá cca 13 ha,  Depo Kačerov je určeno pro obsluhu trasy metra C.  Plocha halového komplexu depa, který tvoří 4 haly, je 30 725 m².  V roce 1971 byla uvedena do provozu zkušební trať ze staveniště depa podél přeložené železniční tratě číslo 210 do žst. Praha-Krč.  Protože normální železniční vozy jsou příliš široké a dřely by se o postranní napájecí kolejnici, je trať čtyřkolejnicová - vlaky tak jezdí od postranní kolejnice dále než metro.  Dieselelektrické lokomotivy DP hl. m.  Prahy - Metro jsou užší než běžná drážní vozidla a mohou tak jezdit i v tunelech metra.  Toto jsem se dozvěděl na stránce o depu.

V samotné hale jsem měl možnost vidět původní třívozovou soupravu metra sovětské výroby.


Historická souprava metra sovětské výroby

Ale také moderní soupravy metra vyrobené firmou Siemens.


Vozy Siemens jezdící na lince C metra

Koleje v celé délce haly jsou vybaveny prohlížecími kanály, kde se provádějí prohlídky a údržba spodku souprav metra.


Prohlížecí kanál

V hale byly uloženy i některé náhradní díly a potahy pro sedačky.


Uložené náhradní díly

Venku byla malá přehlídka hasičské techniky.


Představení hasičské techniky

Na závěr bych chtěl poděkovat organizátorům velice povedené akce, díky níž se mně (kromě jiných zážitků) splnil sen navštívit depo metra.

Úvodní snímek: 797.813-3 s úklidovou soupravou metra v depu Kačerov © Pavel Šmídek

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria