ČD představily revitalizované vozy pro linku R17

14.9.2017 8:00 Jiří Řechka

ČD představily revitalizované vozy pro linku R17

Ve středu 13. září představí České dráhy revitalizované vozy určené pro linku R17 České Budějovice - Praha. Zveme vás na prezentační jízdu první ucelené soupravy. Ta vyjíždí z Českých Budějovic v 8:05, z Benešova v 9:48. Nebudete-li moci z časových důvodů jízdu absolvovat, můžete přistoupit ve stanici Praha hlavní nádraží, kam vlak přijede v 10:27.

 

 

 

Tak začínala pozvánka, která dorazila na adresu redakce magazínu VLAKY.NET a posléze skončila v mé poště s tím, abych jí podle možností vyhověl. Nemohl jsem toho dne cestovat do jihočeské metropole, ale zato jsem mohl využít navazující nabídky, totiž svézt se do stanice Praha Holešovice, kde vlak končí a bude možné si soupravu prohlédnout nebo přijít přímo na holešovické nádraží, a to v 10:46. Když jsem předchozího dne hledal k věci nějaké informace na internetu, ke svému údivu jsem v Parlamentních listech našel tiskovou zprávu z této akce. Až jsem se lekl, že jsem si spletl datum a prezentaci zmeškal.


Předčasně vydaná zpráva (kliknutí do náhledu otevře archivovanou stránku ve formátu PDF)

Nebylo tomu tak, to jen novináři cestovali v čase, aby byli první. Já jsem se tedy o den později dostavil před půl jedenáctou na pražské hlavní nádraží, abych zde vyčkal příjezdu vlaku R 722 Jan Žižka z Českých Budějovic. Přijel naprosto v souladu se svým jízdním řádem a já jsem nastoupil do v jeho soupravě mimořádně zařazeného konferenčního vozu, v němž proběhla během jízdy na holešovické nádraží krátká tisková konference. Přítomni byli hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, předseda představenstva a generální ředitel ČD Pavel Krtek a další hosté.


Atmosféra v konferenčním voze © Jiří Řechka

Informace o úpravách vozů pro linku R17 mezi Českými Budějovicemi a Prahou podal člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán. Renovací projde celkem 75 vozů východoněmecké výroby řad A, B, BDs a Bee, které mají být na této lince nasazovány asi dva roky a po pořízení dalších moderních vagonů na linky mezinárodní budou nahrazeny jejich předchůdci. K dnešnímu (tedy vlastně už včerejšímu) dni je revitalizováno 19 vozů. Vagony se přestavují vlastními opravárenskými kapacitami ČD, v jejich plzeňském a pražském depu.


Logo linky R17 na vozové skříni © Jiří Řechka

Dověděli jsme se, že na tuto revitalizaci bylo vyčleněno téměř 20 milionů korun. V průběhu úprav dochází k náhradě koženkového potahu sedadel látkovým a úpravě výbavy toalet, včetně speciálního polepu. U nástupních dveří se instalují oranžová LED světla, která signalizují jejich zavření či otevření. Na skříni každého vozu, určeného pro linku R17, je speciální piktogram, který to oznamuje. Takto označený vůz by se neměl objevit na jiné lince. Další podrobnosti o celém projektu se můžete dovědět z vydané tiskové zprávy (a také si ověřit, zda se nějak liší od té výše zmíněné předčasné).


Nahlédnutí do oddílu 1. třídy © Jiří Řechka

Po příjezdu do Prahy-Holešovic bylo možné si soupravu projít a zhotovit nějaké dokumentační snímky interiéru jednotlivých vozů. Z mého pohledu se nejedná o nic převratného, jen změny, jimž se ještě nedávno říkalo „humanizace“. Nicméně přesto je dobře, že na této lince začnou od nového jízdního řádu jezdit alespoň takto revitalizované vozy. Jestli se splní také přání středočeské hejtmanky, aby takto upravené soupravy přilákaly či přetáhly z aut do vlaků více lidí dojíždějících z Benešovska za prací či studiem do Prahy, jak se tom zmiňuje tisková zpráva, to je ovšem otázka.


Revitalizovaná souprava na holešovickém nádraží © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s.
  2. České dráhy modernizují vozy pro linku R 17, první ucelená souprava vyjela z Českých Budějovic – tisková zpráva (formát PDF)
  3. Schéma linek dálkových vlaků ČD (formát PDF)
  4. Jízdní řád 2017, dálkové vlaky Ex7, R17, R26 – leták (formát PDF)
  5. Dálkové železniční linky v Česku – Wikipedie
  6. GVD 2017: Označení rychlíkových linek čeká sjednocení - ŽelPage
  7. Soukromníci ostrouhali. Z Prahy do Budějovic budou po kolejích jezdit ČD - iDNES.cz
  8. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: R 722 „Jan Žižka“ přijíždí na pražské hlavní nádraží © Jiří Řechka

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy