Festival úzkorozchodnej dráhy Radebeul Ost – Radeburg

5.10.2017 8:00 Helmut Böhme

Festival úzkorozchodnej dráhy Radebeul Ost – Radeburg

V dňoch 16. až 18. septembra tohto roku sa na historickej úzkorozchodnej dráhe Radebeul Ost – Radeburg, prezývanej Lößnitzgrundbahn, odohrával už trinásty železničný festival s bohatým programom pre celú rodinu. Ja som využil nedeľňajšieho konečne celkom priaznivého počasia a vydal som sa tam pozrieť. Vzhľadom na neveľkú vzdialenosť od môjho bydliska na bicykli.

 

 

 

Najprv do iba 5 kilometrov vzdialeného Bärnsdorfu, ktorého bývalá stanica leží v kilometri 11,6 uvedenej trate. Akurát som tam vo 12:15 hod. stihol vjazd tak zvaného „tradičného vlaku“ z Radebeul Ost do Radeburgu.


Zmiešaný vlak sa blíži do zastávky Bärnsdorf

Sledovať ho na bicykli do Radeburgu nepripadalo do úvahy, a tak som sa vydal na opačnú stranu, do Moritzburgu. Na lúke pred ním som fotil a filmoval príchod druhej súpravy s opraveným rušňom 99 713, ktorý opätovne sprevádzkovali v Oberwiesenthale a po tamojšom úzkorozchodnom festivale na nízkoplošinovom prívese dopravili do Radebeulu.


„Reichsbahnzug“ pred Moritzburgom

Vlak som potom dostihol a zdokumentoval aj v samotnej stanici.


Stanica Moritzburg

Potom som sa presunul na lúku medzi stanicou Moritzburg a zastávkou na znamenie Cunnertswalde, kam sa najprv vrátila súprava, čo som na začiatku fotil v Bärnsdorfu ...


Vlak smerujúci do Cunnertswalde

… a po križovaniu sa objavila aj 99 713 s vlakom do Radeburgu. Potom som sa presunul opäť na lúku pred Moritzburgom, kde som zachytil tretiu súpravu, vlak SDEG podľa normálneho cestovného poriadku.


Vlak SDEG na spiatočnej ceste do Radebeulu

Ten končil v Moritzburgu a vracal sa hneď späť do Radebeulu, zatiaľ čo si tradičný vlak urobil pauzu. Tak som mal dosť času presunúť sa do stanice Friedewald Bad.


Stanica Friedewald Bad

Križovanie je tam síce možné, ale po nehode v roku 2009 sa asi obávajú, že by sa mohla opakovať, a tak sa vlaky stretajú iba v Radebeul Ost alebo Moritzburgu. Vtedy v Radebeulu zastavila vodička u priecestia príliš blízko ku koľaji a vlak jej ošúchal auto. Než sa to všetko vyšetrilo, o dodržovanie cestovného poriadku už nemohlo byť ani reči, a tak vlakový personál vo Friedewaldu Bad zabudol, že musí čakať na protiidúci vlak, pokračovali v ceste a v neprehliadnem úseku v údolí sa vlaky zrazili. Nastúpil som do vlaku a išiel som s ním do Radebeul Ostu, kde hneď po našom príchode štartoval vlak do Moritzburgu, a kto stál trochu ďalej, mohol si vyfotiť paralelnú jazdu toho vlaku so spojom S-Bahn do stanice Meißen.

07
Súbežná jazda na úzkej a normálnej trati v stanici Radebeul Ost

Bývalý sklad s koľajami v stanici Radebeul Ost teraz slúži ako odstavný priestor pre historické vozne.


Odstavené historické vozne

V tamojšej výhrevni sa pripomínalo 60. výročie lokomotívy 99 1789.


Jubilujúci stroj 99 1789

Návštevníci festivalu sa mohli bezplatne voziť drezinou, ktorú som zastihol v roku 1973 na dnes už znesenej trati Freital – Potschappel – Nossen.


Drezina ako osobný motorový vozeň

V koľajisku sa nachádzala aj motorová lokomotíva, ktorá sa používa iba na posun, stalo sa ale aj to, že operatívne nahradila pokazený parný rušeň.


Motorová lokomotíva pre posun

Keď som zdokumentoval dianie v stanici Radebeul Ost, nastúpil som opäť do vlaku, ktorým som sa vrátil do stanice Friedewald Bad. Tam som si ešte vyfotil protiidúci vlak a potom som sa už na bicykli vrátil domov.


Dippelsdorfský rybník

Z môjho výletu s „kombinovanou dopravou“ vzniklo aj video, ktoré si môžete pozrieť na YouTube. A ďalšie fotografie v mojej verejnej galérii.

Odkazy:

  1. Schmalspurbahn Radebeul Ost – Radeburg – Wikipedia (nemecky)
  2. Lößnitzgrundbahn - Slavnosti s přehlídkou úzkokolejných lokomotiv 17.–18.09.2016 - www.DRAZDANY.info (česky)
  3. Traditionsbahn Radebeul - Traditionsbahn Radebeul - Schmalspurbahn erleben (nemecky)
  4. Tradiční železnice Radebeul - Saské Polabí - Dresden (Drážďany) - DAMPFBAHN-ROUTE Sasko (česky)
  5. Lößnitzgrundbahn Aktuelles - SDG Sächsische Dampfeisenbahngesellschaft mbH (nemecky)
  6. Dráha Lößnitzgrundbahn - SDG - Saské Polabí - Dresden (Drážďany) - DAMPFBAHN-ROUTE Sasko (česky)
  7. Saské úzkorozchodné dráhy - Wikiwand (česky)

Prepracoval a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy