Rozlučte se s rokem 2017 na kolejích!

23.12.2017 8:00 -zz-

Rozlučte se s rokem 2017 na kolejích!

Ačkoliv mnoho příslušníků národa vlakofilního tráví ve vlacích a kolem nich nemalou část kalendářního roku, není jim cizí ani nápad na kolejích prožít také jeho poslední den. Ale nejen jim jsou určeny tradiční silvestrovské jízdy vlaků a vláčků po tratích normálního i úzkého rozchodu. Také letos přinesou radost všem, kdož se rozhodnou vyslyšet pozvání jejich pořadatelů.

 

 

 

Malá silvestrovská jízda na JHMD (30. prosince)

Poslední příležitost svézt se parním vlakem po kolejích úzkého rozchodu se vám letos naskytne 30. prosince. Malou silvestrovskou jízdu zimní krajinou uvítají nejen nostalgičtí milovníci staré techniky, pro které jsou parní lokomotivy živými svědky minulých časů, ale i rodiny s dětmi. Pouze při Malé silvestrovské jízdě se bude parní vlak vracet už za plné tmy.

Parní vlak tentokrát vyjede z Jindřichova Hradce až odpoledne, ve tři čtvrtě na tři. Také trasa, která jej čeká, bude kratší než obvykle. Cílovou stanicí se stane nádraží Kunžak-Lomy. Už za nadcházejícího šera se tu parní lokomotiva obrátí a tzv. dozbrojí, program tím ale zdaleka nekončí. Na nádraží ve Střížovicích na vás ještě čeká vypouštění lampionů štěstí. Do Jindřichova Hradce se parní vlak vrátí až v 17:36.

Doporučujeme rezervovat si místa předem. Jízdenky s místenkou zakoupíte na adrese www.jizdenky.jhmd.cz. Jízdné pro zvláštní tematickou Malou silvestrovskou jízdu se řídí zvláštním tarifem JHMD. Dospělí zaplatí 340 Kč, děti do 15 let polovinu a děti mladší tří let pojedou zdarma. Rodinné jízdné pro dva dospělé a až tři děti činí 850 Kč. Rezervaci míst můžete provést na www.jizdenky.jhmd.cz, nebo v pracovních dnech telefonicky na čísle 384 361 165 od 7.00 do 15.00 hodin. Pro získání dalších informací pište na office@jhmd.cz. Více informací naleznete na webu dopravce.

Silvestrovské vlaky z Vimperka na Kubovu Huť (31. prosince)

I letos se konají na závěr roku tradiční jízdy zvláštních silvestrovských vlaků z Vimperka na Kubovu Huť a zpět. Stifterův pošumavský železniční spolek (SPŽS) a České dráhy pořádají 31. prosince už osmnáctý ročník těchto oblíbených zvláštních jízd. Tentokrát můžete strávit závěr roku v hudebním a muzikálovém vlaku. Na pomyslnou nejvyšší notu – Kubovu Huť – vás tradičně vyveze motorová lokomotiva bardotka za pomoci druhé lokomotivy zvané lego. Zvláštní vlaky odjíždějí z vimperského nádraží v 7:50, 9:50, 11:50 a 13:50 hod. Na „střeše českých železnic“ bude pro cestující nachystáno občerstvení, prohlídka techniky Horské služby, úřadovna vlakové pošty a pojízdná pohádková kancelář.

Dalším zázemím pro cestující i návštěvníky akce se stane spolkový depozitář v bývalém železničním skladišti ve Vimperku. Zájemci si v něm budou moci zakoupit upomínkové předměty nebo odeslat přání do nového roku.Můžete rovněž absolvovat silvestrovský výstup na vrchol Boubína, kde bude pro úspěšné horolezce připraven pamětní pohled a razítko. Vzhledem k polomům v oblasti Boubína bude umožněn výstup z Kubovy Hutě a Vimperka, cesta ze Zátoně je však uzavřená. Na zpáteční jízdu z Kubovy Hutě se zvláštní vlaky vydají v 8:50, 10:50, 12:50 a 14:50 hod. (příjezdy do Vimperka v 9:15, 11:15, 13:15 a 15:15 hod.). Jako v minulých letech je i letos zachováno přímé spojení prvním a posledním zvláštním vlakem ve směru ze/do Strakonic (Strakonice odjezd 6:17 hod., příjezd 16:35 hod.).

Další informace najdete na webu ČD, jízdní řády a ceník přehledně na plakátě:

Silvestrovské a Novoroční jízdy na Kolínské řepařské drážce (31. prosince a 1. ledna)

Vážené dámy a pánové, milé děti. Srdečně vás zveme na Silvestrovké a Novoroční jízdy, které se konají 31. 12. 2017 a 1. 1. 2018. Všechny vlaky budou taženy dieselovou lokomotivou s odjezdy vlaků v 9:45, 11:00, 12:15, 13:30, 14:45, 16:00 hodin. K dispozici budou uzavřené vagóny a také občerstvení v našem bufetu. Chcete-li se na něco zeptat, neváhejte a napište nám prostřednictvím Facebooku nebo našeho kontaktního formuláře. To se můžeme dovědět na webu drážky a v přehledné podobě na plakáte:

Snad tato nabídka trojice posledních nostalgických jízd pomalu končícího roku 2017 někoho osloví a přiměje k účasti na některé z nich. A když se potom bude chtít podělit o své zážitky s ostatními formou reportáže pro náš internetový magazín, tím lépe. V každém případě přejeme šťastnou cestu do nového roku!

Úvodní ilustrační snímek pochází ze stránky SPŽS