Mimořádnost na lince U28 a další postřehy z Děčína

4.2.2018 8:00 Helmut Böhme

Mimořádnost na lince U28 a další postřehy z Děčína

Dne 25.1.2018 se objevila v sekci „omezení provozu“ webu Českých drah informace o tom, že dopravce DB Regio nemá dost Desir pro obsluhu linky U 28, a proto na ní bude nazítří v Dolním Žlebu zaveden mimořádný přestup cestujících. Kromě toho ČD momentálně lákají cestující do vlaků EC zlevněnými jízdenkami. Tato kombinace okolností mne inspirovala k dalšímu výletu do Čech.

 

 

 

Popravdě řečeno, o té mimořádnosti jsem se nedověděl přímo ze stránky Českých drah, ale z diskuse kdesi jinde. A o výhodném cestování po kolejích mezi Německem a Českou republikou pochopitelně vím už dlouho. Tak jsem si v e-shopu ČD koupil jízdenky Drážďany – Děčín po 237 Kč a vyrazil jsem dne 26.1.2018 ve 9:22 hod. z drážďanského hlavního nádraží vlakem EC 171. Před tím jsem ještě stihl pořídit nějakou fotografii:


Lokomotiva DB odstupuje z „mého“ spoje a „Vectron“ ČD na něj nastoupí


Setkání nákladných vlaků společností LTE a Captrain

Ale zaznamenal jsem tam také nemálo obrázků pohyblivých, v kteréžto činnosti jsem pak pokračoval i za jízdy do Bad Schandau. Na děčínském hlavním nádraží jsem zachytil kýženou raritu:


810.668-4 jako náhradní vozidlo do Dolního Žlebu na spoji Os 5445

Tak měli cestující po dlouhé době zase tu „čest“ svézt se do pohraniční stanici orchestrionem. Kromě toho byl čilý nákladní provoz, který jsem začal natáčet už při vjezdu do stanice a pak pokračoval přímo v ní. Také jsem samozřejmě cosi zajímavého vyfotografoval.


Os 6607 do Liberce, Metrans s kontejnery, Os 6654 do Rumburka, Os 5445 do
Dolního Žlebu a Os 6824 do Mostu

Když nastalo provozní sedlo, vydal jsem se do města na oběd, nákupy i ostříhaní vlasů a potom jsem se zase vrátil na nádraží. Tam jsem zachytil další náhradní soupravu, tentokrát na R 1186:


Rychlík z Liberce v mimořádném klasickém složení přiváží 754.048-7

Poté mne zaujal manipulační vlak s prázdnými vozy Falls asi z Velvety Varnsdorf. Zatím její teplárna ještě topí uhlím, ale kdo ví, jak dlouho ještě bude.


Mn 86120 (?) přijíždí

Rychlík z Prahy přijel s desetiminutovým zpožděním a jeho lokomotiva jsem zachytil při objíždění soupravy spolu s nákladními lokomotivami rozdílných epoch. A mladíkem „občanské národnosti“, který nedbaje zákazu přišel po železničním mostě od východního nádraží.


Tři stroje ve stanici (o přestupci nemluvě)

Sice by bylo i zajímavé zdokumentovat také ten mimořádný přestup v Dolním Žlebu, na to jsem ale neměl čas, protože odpoledne mám ještě pracovní povinnosti v Drážďanech, a tak jsem se vydal vlakem EC 378 na zpáteční cestu. Stalo se tak sice se zpožděním zvíci 7 minut, ale Vectron je pak nejen eliminoval, ale dokonce přijel na hlavní nádraží saské metropole se dvouminutovým náskokem. Takže jsem stihl přestup do městského vlaku, se kterým jsem vůbec nepočítal.


Můj návratový spoj

Nedávno si společnost Städtebahn Sachsen v tiskové zprávě stěžovala na DB Netz, že jim nekácí stromy podél trati, což bylo důvodem jejich pádů a následného poškození jednotek Desiro. Proto také zastavila provoz na Müglitztalbahn Heidenau – Altenberg a zavedla tam NAD. Nicméně i tak mají jednotek málo, takže k velké „radosti“ cestujících na zbývajících tratích v dopravní špičce nasazují místo dvojice jednotek jen jedinou.


„Desiro“ do Königsbrücku v žst. Dresden-Neustadt

A tak se také dostala motorová jednotka z Müglitztalbahn na mou „domovskou“ trať. Tolik tedy k mému dalšímu výletu na síť SŽDC, který proběhl bez problémů a splnil má očekávání. Další snímky z jeho průběhu najdete v příslušné veřejné galerii.

Přepracoval a odkazy na spoje doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský