Znáte naše „nenárodní“ osobní železniční dopravce?

17.8.2018 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Znáte naše „nenárodní“ osobní železniční dopravce?

Na naší železnici se již etablovala řada soukromých železničních dopravců, ať už provozujících osobní nebo nákladní dopravu. V tomto příspěvku se budeme věnovat dopravcům zajišťujícím osobní dopravu a přinášíme jejich stručný přehled spolu s výkony, které obstarávají.

 

 

 

 

Jelikož železničních dopravců, kteří jsou provozovateli osobní drážní dopravy, je velké množství, zaměříme se pouze na ty, kteří vykonávají dopravní obslužnost ve smyslu zákona č. 194/2010 Sb. O veřejných službách. Vycházíme z webu SŽDC, kde je uveden podíl jednotlivých dopravců na výkonech, ale chybí JHMD. K tomu přidáme známou trojici komerčních dopravců, kteří rovněž usilují o zajištění výkonů v rámci dopravní obslužnosti. Naopak vynecháme ty, kteří obstarávají pouze příležitostnou dopravu, nostalgické jízdy apod. Rovněž se nebudeme zabývat autobusovými spoji a aktivitami dopravců na Slovensku. Článek představuje stručný souhrn a v žádném případě si nečiní nárok na úplnost. V dislokaci vozidel také často probíhají změny, proto nemusí vyjadřovat nejaktuálnější situaci.

RegioJet, a.s.

RegioJet asi není třeba blíže představovat. Jeho stoprocentním vlastníkem je Student Agency patřící Radimu Jančurovi. První pravidelné osobní vlaky RegioJetu vyjely 26. září 2011 mezi Prahou a Havířovem, nejprve třemi páry vlaků. Dnes činí podíl osobní dopravy RegioJetu na síti SŽDC 3,81 % ve vlakokilometrech a akční rádius jeho vlaků se podstatně rozšířil. Dvakrát denně jezdí do Košic a jedním nočním párem spojů až do Humenného, další vlaky končí v Žilině nebo v Havířově. Jeden pár vlaků také zajíždí do Opavy. Na jižní větvi vlaky vycházející z Prahy končí čtyřikrát denně v Bratislavě a ve Vídni, další dva páry v Brně.


162.016 Regiojet, 20.6.2018, Polanka nad Odrou © Jan Kubeš

Provoz RegioJet zahajoval lokomotivami řady 162, které předtím sloužily v Itálii u společnosti Ferrovie Nord Milano. K nim přibyla řada 193 (dle německého značení) typu Vectron (výrobce Siemens) v počtu pěti kusů, pronajatá od společnosti ELL. Roku 2018 flotilu výrazně posílily Traxxy MS2 od společnosti Bombardier (objednány čtyři kusy). Při neschopnostech vlastních lokomotiv si RegioJet vypomáhá stroji soukromých dopravců, včetně „Bobiny“ řady 140 společnosti Arriva.

Vozový park tvoří pestrá směsice 140 vozů, které asi nelze označit jinými slovy než „co nám kdo prodal“. Základem jsou vozy od ÖBB řad ABmz, Ampz a Bmz, vyrobené převážně v 70. letech, které prošly modernizací a nabízí velmi slušný cestovní standard. Další ojeté vozy se podařilo získat ve Švýcarsku, a to jednak řady Amz61 (bývalá první třída), a jednak B20-73, které ve Švýcarsku dojezdily na regionálních vlacích. S minimální úpravou posloužily jako základ třídy „Low cost“. Ve srovnání s některými vozy ČD však nabízí stále velmi dobrou úroveň.

Ve flotile se také nachází dva vozy původem od Belgických železnic řady B (podrobují se modernizaci), jídelní WRmz (všechny odstaveny a nabízeny k odprodeji) či řada ASmz, která byla provozována jako internetová kavárna. V nočních vlacích se lze také setkat s lehátkovými vozy ř. Bcmz odkoupenými od ÖBB (vyrobeny v letech 1981-1982), které nejsou vybaveny klimatizací. Jedinými novými vozy jsou vagony rumunského výrobce ASTRA Vagoane Călători řady Bmpz velkoprostorového uspořádání se sedadly s dotykovými obrazovkami. Jejich výroba je ovšem ve značném skluzu. Tato firma také rekonstruuje vozy odkoupené od Arenaways, doposud ovšem žádný nedodala.

Na řadě výše uvedených vozů probíhají renovační práce s cílem úpravy interiérů, vlivem nejrůznějších problémů je však jejich uvedení do provozu značně zpožděné (viz ŽM 6/2018, s. 4). Při takto pestré paletě vozového parku lze hovořit o nějaké koncepci jen s velkou nadsázkou a je evidentní, že vozové třídy vznikají spíše dle hesla „třída bude podle toho, co jsme sehnali“.

Regiojet má i velké plány do budoucna. Od nového jízdního řádu 2018 plánuje zavést přímý vlak Brno – České Budějovice přes Prahu, a jelikož zatím působí pouze na poli nedotované osobní dopravy, snaží se prosadit i ve vozbě vlaků v závazku veřejné služby. Zatím se mu to podařilo v Ústeckém kraji.

GW Train Regio a.s.

Druhým největším soukromým dopravcem co do počtu ujetých vlakokilometrů je s podílem 1,83 % GW Train Regio a.s. Jeho počátky spadají již do roku 1992, kdy vznikla společnost Viamont, a za 26 let své existence se etabloval jako provozovatel lokálních tratí. První se stala roku 1997 trať Trutnov - Svoboda nad Úpou. Od roku 2014 společnost vlastní autobusová a kamionová společnost ČSAD JIHOTRANS a.s.


3.2.2017 - Most: 628 241 1 GWTR © Dominik Havel

Jelikož GW Train Regio zajišťuje dopravu v závazku veřejné služby na řadě lokálních tratí po celé České republice, svou činnost dělí do tzv. středisek:

  • Středisko Šumava zahrnuje nejrozsáhlejší soubor tratí čísel 194, 197 a 198 - do Volar z Českých Budějovic, Číčenic a Strakonic. Dopravce tu jezdí teprve od 10. prosince 2017 motorovými vozy německé řady 654 (RegioSprinter) v počtu 11 kusů a řady 810, 814 a 816
  • Středisko R25 Plzeň – Most zajišťuje rychlíkovou dopravu na 157 km dlouhé trati Plzeň - Žatec - Chomutov – Most. GW Train Regio převzalo dopravu od 11. prosince 2016 (nejprve v souběhu s ČD) a na sedmi párech vlaků jezdí motorové jednotky řady 628.2 odkoupené od DB.           
  • Středisko Karlovarsko zahrnuje celkem dvě tratě: č. 145 Sokolov – Kraslice státní hranice (27 km), a to již od roku 1998. Doprava 18 párů vlaků je zajišťována motorovými vozy řady 810 a Regiosprintery německé řady 654 pronajatými od společnosti Vogtlandbahn. Většina vlaků vycházejících z Kraslic pokračuje do stanice Zwickau Zentrum.
    53 km dlouhá trať č. 149 Karlovy Vary – Mariánské Lázně je obsluhována jednotkami Regiosprinter. Některé vlaky začínají/končí v Bečově nad Teplou.
  • Středisko Královéhradecko zajišťuje dvě tratě: trať 045 Trutnov – Svoboda nad Úpou, dva motorové vozy řady 810 zajišťují na desetikilometrové lokálce až 16 párů vlaků (v závislosti na dnech v týdnu). Má se tu objevit řada 816, což je modernizovaná 810 s novými sedačkami, informačním panelem, toaletou, zásuvkami a bude v ní wifi.
    Druhou tratí je číslo 043 Trutnov – Královec státní hranice (- Lubawka – Sędzisław v Polsku), provoz zde probíhá pouze o víkendech v letní sezoně, a to ve spolupráci s dopravcem Koleje Dolnośląskie pronajatým motorovým vozem řady SA 134.
  • Středisko Moravskoslezsko – na trati č. 313 Milotice nad Opavou - Vrbno pod Pradědem, sedm párů vlaků na dvacetikilometrové lokálce zajišťuje motorový vůz řady 810. Dopravce zde jezdí od roku 2010.

Dislokace vozidel se průběžně mění dle potřeb dopravce. Absence nových vozidel ani nemůže překvapit vzhledem k vysoutěžené ceně – u rychlíků Plzeň – Most se jedná o 74,84 Kč/km, u šumavských tratí 88 Kč/km.

Leo Express Global a.s.

Společnost Leo Express Global dnes zaštiťuje nejrůznější činnosti včetně železniční dopravy. Majoritním akcionářem stále zůstává Leoš Novotný ml. Leo Express vstoupil na české koleje na podzim roku 2012 s vlaky spojujícími Prahu a Bohumín. K tomuto účelu zakoupil pět jednotek řady 480 typu Stadler FLIRT. Od té doby firma výrazně rozšiřuje svou působnost i mimo železnici, vozový park přitom zůstává nezměněn, naopak jedna jednotka je dlouhodobě odstavena kvůli nehodě v Přerově. Tři nové jednotky se v současnosti vyrábí v čínské továrně CRRC, hotové by měly být do konce roku.

V jízdním řádu 2017/2018 Leo Express provozuje spojení s Košicemi (dvakrát denně), Starým Městem u Uherského Hradiště (dvakrát denně), další spoje končí v Bohumíně nebo Karviné, a nově začal dopravce zajíždět do Krakowa (zatím pouze v pátek a v neděli).


Jednotka řady 480 Leo Express, 20.6.2018, Polanka nad 0drou © Jan Kubeš

Záběr společnosti je mnohem širší, s cílem rozvíjet tzv. door to door koncept veřejné dopravy. Ve spolupráci s dalšími společnostmi provozuje autobusovou dopravu, prodává jízdenky Flixbusu, rakouského Westbahnu i Eurolines a poskytuje širokou škálu doplňkových služeb (Uber, bike sharing a další). Opomenout nelze ani aktivity v Německu v rámci firmy Locomore (vlaky mezi Berlínem a Stuttgartem).

Kromě nedotované veřejné dopravy se v soutěžích v závazku veřejné služby zatím neuchytil, nejnověji však oznámil nákup 15 moderních motorových jednotek typu LINT od výrobce Alstom, které chce využít při případném úspěchu v soutěži.

Arriva vlaky s.r.o.

Arriva vlaky s.r.o. je v držení společnosti Arriva Transport Česká republika a.s., která je vlastněna německým gigantem Deutsche Bahn. Společnost se zejména snaží uspět v soutěžích v závazku veřejné služby, zatím bez úspěchu. V minulosti Arriva Morava provozovala železniční dopravu na Železnici Desná (po elektrifikaci převzata Českými drahami).

V oblasti nedotované dopravy jezdily v roce 2013 vlaky z Prahy do Kralup nad Vltavou, tentýž rok byl ale provoz ukončen. Podstatně delšího trvání má linka z Prahy do Benešova u Prahy (od roku 2016), dnes zde funguje 8 párů vlaků v pracovní dny. Nepodařilo se je však integrovat do PID. Cílem je zejména prezentovat krajům schopnost zajistit veřejnou dopravu, vzhledem k finančnímu zázemí společnosti (koncernem Deutsche Bahn) není ztráta z provozu zřejmě velkou překážkou.

Za úspěch lze považovat linku Praha – Nitra, protínající Slovácko a projíždějící minimálně využívanou tratí přes Vlárský průsmyk. Spoj označovaný jako Arriva Express poprvé vyjel roku 2016 a v současnosti jezdí jeden pár vlaků denně a další v pátek a sobotu z Prahy, resp. v sobotu a v neděli z Nitry.

Od Deutsche Bahn společnost získala motorové vozy řady 628.2 z let 1986 – 1996, které obdržely české označení 845. Před nasazením u Arrivy prošly jednotky částečnou rekonstrukcí, kdy byl kompletně obnoven interiér a dosazena sedadla Regio+ z produkce firmy Borcad. U některých spojů z Prahy do Nitry jsou jednotky zdvojovány.


Uherské hradiště, jednotka 845.001 dopravce Arriva, 21.7.2018 © Jiří Mazal

Die Länderbahn GmbH DLB

Německá společnost, známá spíše pod svým dřívějším názvem Vogtlandbahn (ten je stále používán pro vlaky na území Vogtlandbahn, nejedná se o samostatnou společnost), je součástí koncernu Netinera Deutschland GmbH. Ta je pro změnu dceřinou společností italského státního dopravce Ferrovie dello Stato (FS).

V České republice se lze s vlaky Länderbahn potkat na těchto spojích (všechny provozovány v závazku veřejné služby):

  • Pod značkou Alex expresní vlaky z Mnichova přes Plzeň do Prahy (7 párů), ve spolupráci s Českými drahami. Nasazovány jsou klasické soupravy složené z vozů obou dopravců.
  • Pod značkou Trilex spoje mezi Libercem a Drážďany (5 párů) a linku na trati číslo 089 z Liberce přes Žitavu a Varnsdorf do Rybniště či Seifhennersdorfu. Letos také vyjely letní víkendové spoje z Drážďan do Doks. Využívány jsou motorové vozy typu Desiro Classic německé řady 642.
  • Pod značkou Oberpfalzbahn spoje z Hofu přes Selb, Aš, Cheb do Marktredwitzu a několik vlaků z Furth im Wald do Domažlic. Vlaky zajišťují jednotky Lint 41.
  • Pod značkou Vogtlandbahn vlaky ze Zwickau do Kraslic (8 párů) a ze Zwickau přes Bad Brambach do Chebu (čtyři páry). Jeden spoj jede ze Zwickau až přes Kraslice do Karlových Varů, ale jen v letní sezóně.


Motorové jednotky typu Lint 41 na vlaku z Regensburgu do Hofu přes Cheb © Oberpfalzbahn

KŽC Doprava, s.r.o.

KŽC Doprava, s.r.o. vznikla roku 2006 a jejím většinovým vlastníkem je Bohumil Augusta. Společnost se etablovala zejména jako dopravce nostalgických vlaků, ale působí i v neveřejné osobní a nákladní dopravě, zajišťuje provoz vleček, a také dopravu na dvou tratích v závazku veřejné služby.

Rozsah činnosti na poli železniční nostalgie je vpravdě úctyhodný. KŽC vlastní muzejní trať Česká Kamenice – Kamenický Šenov a zajišťuje provoz občasných nostalgických vlaků na tratích 012 (úsek Kouřim – Bošice), 013 (celá trasa Bošice – Zásmuky – Bečváry) a 014 (úsek Bečváry – Uhlířské Janovice), označovaných názvem Podlipanský motoráček. Krom toho dopravce pravidelně provozuje například Rakovnický rychlík, Podřipský motoráček, Polabský motoráček, Kokořínský motoráček, Mochovský motoráček, Posázavský motoráček, Lužický motoráček, Otavský motoráček. Nasazována je široká paleta historických motorových vozů a lokomotiv československé výroby.

Zaměřme se více na osobní dopravu v rámci závazku veřejné služby, která probíhá na dvou linkách:

  • Městská železniční linka S34 Praha Masarykovo nádraží – Praha-Čakovice (15 párů vlaků) funguje od roku 2013 a je plně integrována do Pražské integrované dopravy. Dotace zde byla stanovena na 76 Kč za vlakokilometr, což se stalo terčem četné kritiky, je to např. více, než kolik platí Liberecký kraj za linku Trilex, provozovanou moderními klimatizovanými jednotkami. Letos činí výše dotace 99,76 Kč za vlakokilometr. Podle smlouvy musí dopravce od šestého roku alespoň na část spojů nasadit bezbariérová vozidla s akustickým a vizuálním informačním systémem.
  • Linka S24 Čelákovice – Mochov (od 3. dubna 2018, 6 párů vlaků v pracovní dny), kde byla osobní doprava zastavena roku 2006. Dle uzavřené desetileté smlouvy získá KŽC Doprava ročně 25,79 milionu Kč, což vychází 180,98 Kč za vlakokilometr. Po dvou měsících provozu linku využilo denně 40-50 cestujících, což vychází 4 lidé na vlak.


M 152.0535 v roli Os 18323 přijíždí do Čelákovic (3.4.2018) © Jiří Řechka

Na obou linkách jezdí v současnosti motorové vozy řady 810 (u S34 i s přívěsným vozem), v retro nátěru a bez jakékoliv renovace. Zvažuje se nasazení jednotky řady 813.2 ze ŽOS Zvolen, podrobnosti nejsou prozatím známy.

Nabízí se tu srovnání se službami, které nabízí Arriva s motoráky řady 845. Nejsou sice nejmladší, ale nabízí podstatně vyšší komfort než řada 810. Nehledě na skutečnost, že KŽC Doprava získala obě linky bez veřejné soutěže.

Jindřichohradecké místní dráhy, a.s.

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) mají mezi českými dopravci specifické postavení, jsou zároveň i vlastníky tratí Jindřichův Hradec – Obrataň a Jindřichův Hradec – Nová Bystřice. Společnost byla založena již roku 1994 a provoz na jindřichohradeckých úzkokolejkách převzala roku 1997 poté, co je v privatizaci za 1 Kč odkoupila. Připomeňme takřka usilovnou snahu tehdejších ČD se tratí zbavit s odkazem na špatný technický stav a před převzetím jezdily do Obrataně pouhé dva páry vlaků, do Nové Bystřice byla doprava zastavena.

Vedle provozování osobní železniční dopravy v závazku veřejné služby je společnost známá také provozováním nostalgických vlaků, v rozsahu činností nechybí nákladní doprava, ubytovací služby na nádražích nebo také tisk lepenkových jízdenek.


Motorový vůz M 27 lze považovat za špatně uchopenou dobrou myšlenku 15.11.2014 © Jiří Řechka

V jízdním řádu 2017/2018 jezdí z Jindřichova Hradce do Kamenice nad Lipou na 11 párů osobních vlaků, do Obrataně 9 párů. Novobystřická trať má výrazně sezonní charakter, v létě tu jezdí na 6 párů vlaků.

Základem vozového parku jsou stále letité motorové lokomotivy řady 705 (TU 47.0), některé po modernizaci, rumunská motorová lokomotiva výrobce Faur řady 706.9 (T48.001, odkoupena z Polska) byla odprodána do Ruska. Rozpaky vzbudily čtyři motorové vozy 805.9 (M27.0), vzniklé rekonstrukcí rumunského motorového vozu polské řady MBxd2. Vůz vybavený klimatizací a kulatými okny má sedačky s molitanovou výplní bez opěrek hlavy, původně vyřazené z trolejbusů. S vozy má ale dopravce problémy a většinou nejezdí.

V posledních letech se JHMD potýkají s vážnými finančními problémy. Jádrem problému je spor s krajem o výši dotace. Ta v současnosti činí 79,94 Kč za vlakokilometr.

Úvodní snímek: 386.201 RJ, Praha-hl.n., 28.8.2018 © Jan Kubeš