Naše téma: Konec papírových jízdenek v MHD Ostrava

4.2.2019 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Konec papírových jízdenek v MHD Ostrava

Dopravní podnik Ostrava se netají ambicemi, že se chce stát nejmodernějším dopravním podnikem v České republice. Jedním z kroků je zavedení platby jízdného bezkontaktními platebními kartami, která funguje od poloviny roku 2016. Protože příjem z bezhotovostních plateb převýšil hodnotu prodaných papírových jízdenek, DPO se rozhodl od 1. ledna 2020 úplně zrušit papírové jízdenky.

Údajným důvodem je úspora nákladů, která má činit přibližně 15 milionů korun. Připomeňme si na úvod vývoj platebních metod za krátkodobé jízdenky u DPO. V roce 2009 se k papírové jízdence z předprodeje (trafika nebo automat) nebo od řidiče přidala SMS jízdenka. Od roku 2015 je možné platit z elektronické peněženky na ODISce a v roce 2016 došlo ke zmíněnému zavedení platebních terminálů pro bankovní karty do vozidel. Důsledkem toho bylo, že řidič prodal jízdenku v průměru jen každou třetí směnu, a tak byl 1. dubna 2017 tento prodejní kanál zrušen. A právě 1. ledna 2020 zmizí i klasické papírové jízdenky a s nimi související jízdenkové automaty a červené označovače. Jako náhrada bude zavedena „kreditní jízdenka“. Detaily sice známé pořád nejsou, dozvědět se můžeme jen tolik, že ji bude možné nabít v 17 automatech v Ostravě.

Nutno dodat, že DPO provozuje skutečně pokročilý systém odbavení pomocí platebních karet. Po přiložení karty se ihned zakoupí jízdenka a žádný papír se netiskne. Pro 10min jízdenku je nutný check-out, nad 10 min je check-out nepovinný, avšak při přestupu je nutné si „pípnout“ znova. Cena jízdenek zakoupených v zúčtovacím období (3:00 – 2:59) se zastropuje 80 Kč za 24h jízdenku. Přepravní kontrola probíhá buď přiložením karty ke čtečce revizora, nebo donucením cestujícího jít k validátoru a ukázat, že má platnou jízdenku. Bohužel zkušenosti z okolí dokazují, že ne vždy systém funguje, jak má. Když se nachomýtáte v blízkosti validátoru, může se vám stát, že si omylem zakoupíte jízdenku z peněženky v náprsní kapse. Dále jsem zaslechl, že zastropování 80 korunami nefungovalo a DPO si po čtrnácti (!) dnech strhl za celodenní ježdění řádově více.

Výhody jsou zřejmé – cestující má jízdenku vždy po ruce, nemusí se starat o nabíjení elektronické peněženky, psaní SMS v předstihu a vůbec celý systém tarifu MHD. Prostě stačí si pípnout. Nevýhod ale rozhodně není málo. O hledisku zachování soukromí byla už napsána glosa na webu Zdopravy. Já se tu budu věnovat jiným věcem. Zaprvé, stanovením zúčtovacího období se 24h jízdenka změnila na celodenní, turista tedy nebude moci využít jízdenku k večerní jízdě k hotelu a ježdění po Ostravě následující den. Další věc je, zda množství prodejních kanálů vůbec bude dostatečné. Ostravan si na systém jistě velmi rychle zvykne, lidé se naučí platební karty v MHD používat a ti, co bankovní kartu nemají, už beztak nějakou dobu ODISku mají. Senioři nad 65 let navíc jezdí zdarma, čímž je tato sociální skupina vyřešena.

Úskalí ale čeká především na přespolní a turisty. Premium SMS ne každému funguje a třeba Holanďan s kartou Maestro v Ostravě vůbec nepochodí, protože terminály akceptují pouze standardy Visa a Mastercard. Protože jízdenky u řidiče se už neprodávají, zbývá jen chystaná kreditní jízdenka, pod kterou si já osobně (vylučovací metodou) představuji pravděpodobně papírovou kartu s čipem, na níž bude elektronická peněženka s možností dobíjení v oněch 17 automatech ve městě. Něco podobného ale pro změnu nachystala Arriva Limburg pro nás – od 1. dubna 2018 lze platit v autobusech pouze platebními kartami. Podle německého článku se uznává vedle Maestro také EMV, tedy Visa a Mastercard. Pokud by to pravda nebyla, neměli bychom právo se autobusem svézt (pokud bychom si nekoupili jízdenku v automatu na vybraných zastávkách nebo v kontaktních centrech Arrivy). Němec s klasickou Geldkarte má ale tak jako tak zaděláno na problém, a pokud nemá u sebe EMC, z Aachenu do Limburska prostě neodjede.


Od 1. 4. 2018 u Arrivy Limburg jen kartou! 23. 8. 2018 © Dominik Havel

Na závěr snad zbývá jen dodat, že web Zdopravy uspořádal anketu, které se zúčastnilo přes 1000 čtenářů. 59 % hlasujících je proti rušení papírových jízdenek, pro se naopak vyslovilo 31 % respondentů.

Myslíte si, že by se měly papírové jízdenky zachovat?

Jaká nebezpečí vznikají při používání platební karty v MHD?

Bojíte se bezpečnostních rizik (evidování každé vaší cesty)?

Úvodní snímek: Ostravská tramvaj KT8D5 ve Vítkovicích, 23. 9. 2014 © Dominik Havel