Železničný uzol Köthen sa vrátil do čias NDR

27.3.2019 8:00 Helmut Böhme

Železničný uzol Köthen sa vrátil do čias NDR

Mesto Köthen v Sasku-Anhaltsku má železnicu už od roku 1840. Najprv vznikli trate Magdeburg - Köthen – Halle (Saale) a Dessau - Köthen, v roku 1846 Köthen – Bernburg. Každá spoločnosť spočiatku mala vlastné staničné budovy. Až v roku 1911 sa začali práce na výstavbe centrálnej stanice, ktoré boli dokončené o deväť rokov neskôr. Stanica má ešte dodnes výhradne mechanické návestidlá a stavadlovú techniku Siemens & Halske z rokov 1912 a 1922.

Kto ovláda nemčinu, môže sa o histórii a súčasnosti köthenských železničných staníc podrobne informovať na príslušnej stránke obľúbenej internetovej encyklopédie. Pre orientáciu prikladám aj odkaz na mapu. Od mája tohto roku čaká stanicu radikálna zmena uvedeného stavu spojená s výlukou popísanou v informačnom letáku a konkretizovanou v dočasných cestovných poriadkoch – pre jeden aj druhý smer. V priebehu výluky sa obnovia koľaje, výhybky, trolejové vedenie a nástupištia. Stávajúce mechaniky nahradia svetelné návestidlá. Doprava bude riadená z centrálneho elektronického stavadla v Lipsku. V súvislosti s uvedenými zmenami boli v dňoch 2. – 4. marca 2019 pre železničných fanúšikov organizované jazdy nostalgických vlakov ako rozlúčenie s doterajšou podobou stanice. Na ich čele boli nasadené rušne pôvodných radov V 60, V 100, 132 a E 42 Deutsche Reichsbahn (DR) z čias niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

Ani ja som pri tom chýbať nemohol. V sobotu som najskôr išiel z centra akcie nostalgickým vlakom, vedeným strojom E 42.001, do Calbe (Saale) Ost .


 E 42.001 obchádza súpravu v stanici Calbe(Saale) Ost

Pritom bola organizovaná paralelná jazda nášho vlaku s nákladným fotovlakom s V 60 do Aken a osobným vlakom s V 100 do Dessau.


Vchádzame do stanice Köthen, vpravo prichádza vlak z Dessau a celkom vpravo
je koľaj z Akenu

Potom sme išli do Niembergu a po návrate do Köthenu som prestúpil do vlaku s V 100 do Dessau-Mosigkau, ktorým som sa odviezol na otočku a pritom nakrútil dokumentačné video. V stanici Elsnigk sme križovali s vlakom firmy Abellio z Dessau do Ascherslebenu. Už sú tam pripravené svetelné návestidlá ako náhrada za mechanické.


Križovanie v železničnej stanici Elsnigk

To isté sme zaznamenali v stanici Dessau-Mosigkau.04


112.565-7 obchádza v Dessau-Mosigkau svoju súpravu

Po návrate do centra diania som pokračoval v dokumentácii mimoriadnej aj riadnej prevádzky:


Pravidelný „Wackeldackel“ ako IC do Halle a nostalgický nákladný vlak v Köthene

V nedeľu sme išli s bratom autom do Köthenu, kde sme mimo iné fotili vlak s cisternami z Dessau na čele s mohutnou „Ludmillou“.


Nákladný fotovlak s rušňom radu 132 DR na čele

Zatiaľčo sa brat odviezol vlakom do Dessau a späť, ja som išiel do hotela pri stanici, kde pamätník referoval o histórii železnice v Köthene. Na obed tam pripravili jedlá ako za čias NDR, ale už za terajšie ceny. Napriek tomu nám hovädzia roláda s červenou kapustou a knedľami veľmi chutnala. Bohužiaľ potom začalo silno pršať, tak sme sa radšej vrátili domov. V pondelok potom išli vlaky do Akenu, kde je osobná doprava od 8.12.2007 zastavená.


Bývalá železničná stanica Aken s nostalgickým vlakom

Staničnú budovu kúpil súkromník, preto je pri nástupišti plot. Koľaje odtiaľ pokračujú ako vlečka cez prístav. Každý rok, keď sa konajú mestské slávnosti, chodievajú po nej zvláštne vlaky.


Vlak z Akenu po návrate do Köthenu

Oba spoje, ktorými sme sa odviezli, neboli príliš obsadené. Cestovali v nich prakticky iba „cezpoľní“ železniční fanúšikovia, pretože domorodci išli radšej do centra mesta na fašiangový sprievod. Ale aj tak neušli pripomienke železnice.


Fašiangová mašinka

Po obede som ešte v stanici a okolo nej dokumentoval pravidelnú premávku. Napríklad výmenu trakcií na čele nákladného vlaku z Bernburgu


Bežne prevádzkovanú „Ludmillu“ vystriedal elektrický rušeň

O 15:17 hod. som sa potom presunul na hlavnú stanicu v Halle. Nástupištia 2 - 7 sa tam už dlho obnovujú, preto sa pri nástupištiach 8 - 13a jazdí aj na obsadené koľaje.


Dopravný ruch v stanici Halle (Saale) Hbf

Bol to celkom zaujímavý predlžený víkend. Viaceré fotografie z jeho priebehu nájdete v mojej verejnej galérii. A na zvyčajnom mieste sú k dispozícii aj ďalšie videá z trate Köthen – Aken: cesta tamcesta späť.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský