Spoznaj vlakom Slovensko - Nový projekt o cestovaní po Slovensku vďaka železničnej doprave

31.3.2019 8:00 Timotej Pálfy

Spoznaj vlakom Slovensko - Nový projekt o cestovaní po Slovensku vďaka železničnej doprave

Chcel by som vám predstaviť svoj maturitný projekt, ktorý má myšlienku a budúcnosť. Pred niekoľkými rokmi som vytvoril koncept vlakového spojenia Poľska a Maďarska, ktoré by viedlo cez Slovensko (jeho prezentáciu nájdete nižšie v rubrike „Súvisiace odkazy“). Práve tento projekt ma viedol k myšlienke a tvorbe toho, na ktorom pracujem dnes.

Vznik projektu

Nakoľko som štvrták v odbore grafik digitálnych médií a zaujímam sa o železnice a o našu krajinu, zvolil som si ako maturitnú prácu práve projekt Spoznaj vlakom Slovensko. Cieľom práce bolo vytvorenie rovnakého grafického vizuálu pre web, tlačoviny, a logo. K tomuto cieľu sa pridalo vytvorenie fotografií a videa, ktoré zobrazujú železnice spolu s krásami Slovenska. Samotný projekt vznikol  za účelom prezentácie Slovenska vďaka modernej vlakovej infraštruktúre. Svojou ponukou sa zameriava na turisticky najatraktívnejšie miesta a propaguje tak Slovensko ako objaveniahodnú turistickú destináciu pre celý svet. Medzi naše ďalšie ciele patrí:

1. Spropagovať krásy miest, prírody a pamiatok na území Slovenskej republiky
2. Priblížiť formu cestovania vlakmi občanom Slovenska ale aj zahraničným turistom z celého sveta
3. Motivovať mladých ľudí, ktorý majú možnosť cestovať vlakmi zadarmo aby využívali tieto služby a objavili krásy Slovenska
4. Rozšíriť a podporiť cestovný ruch na Slovensku

Na projekte som spolupracoval so ZSSK a ŽSR, ktorí mi umožnili fotiť vo vlakoch a na staniciach.

Samotná realizácia projektu

Ako som už spomínal celá práca je tvorená z piatich okruhov: WEB, TLAČOVINY, FOTOGRAFIA, VIDEO a LOGO. Všetky tieto časti medzi sebou vytvárajú harmóniu a ucelený celok. Teraz by som vám predstavil samotné oblasti projektu a čo ich tvorí.

WEB

Web bol mojou nosnou konštrukciou na ktorú som si dal najviac percent. Web sa skladá z hlavnej stránky, ktorú tvorí mapa Slovenska, na ktorej sú body, ktoré v sebe ukrývajú krátky popis o danej pamiatke v meste. V každom kraji je 8 pamiatok okrem Nitrianskeho, kde sa nachádzajú iba 4 pamiatky. Ďalej stránka obsahuje sekciu o nás, kde sa dozviete viac o projekte a máte možnosť stiahnuť si logomanuál s aplikáciou loga. Sekcia pamiatky, kde sú jednotlivé kraje s pamiatkami, galériu v ktorej nájdete fotografie pamiatok, prírody alebo vlakom, kontakt a blog, kde da dočítate zaujímavé články z ciest po Slovensku ktoré píšem so svojou priateľkou. Celá webová stránka je responzívna a optimalizovaná pre mobilné zariadenia aby si ju užívateľ mohol prehliadnuť rýchlo a všade.

Stránku projektu nájdete na tejto adrese: https://slovenskovlakom.eu/.


 Domovská stránka na rôznych zobrazovacích zariadeniach


 Jednotlivé sekcie (o nás, galéria, pamiatky, blog)


 Jednotlivé sekcie (galéria, popis pamiatky, blog a kontakt)

TLAČOVINY (DTP)

Tu bolo mojou úlohou vytvorenie mapy formátu A3. Aby nebola mapa len taká fádna, rozhodol som sa do nej pridať možnosť zbierania nálepiek s ilustráciou pamiatky. Všetky ilustrácie som kreslil pomocou grafického tabletu a programu od firmy Adobe. Navyše som k mape vytvoril plagát a nálepky projektu s lokomotívou Vectron a logom. Aby nálepky neboli len na mape, s mojim konzultantom celej práce sme vytvorili aj magnetky, ktoré nesú práve ilustrácie, ktoré nájdete na nálepkách ku mape.


 Predná strana mapy s miestami pre nálepky


 Zadná strana mapy s ilustráciami pamiatok a miestami


Ilustrované nálepky pamiatok, ktoré sa lepia na mapu


Nálepka Vectronu s logom a webovou stránkou projektu

FOTOGRAFIE

Fotografie boli vytvorené v rôznych svetelných podmienkach podľa zadania. Zobrazujú rôzne pohľady na železnicu či už pod Strečnom, medzi Žilinou a Banskou Bystricou alebo Vysokými Tatrami, ktoré sú dominantami našej krajiny.

Fotografie nájdete na instagrame projektu.

VIDEO

Video ešte nie je zverejnené, to bude mať premiéru na našom YouTube 01. 04. 2019. Cieľ videa bol strih do hudby, a propagácia projektu spolu s ukážkou železníc a Slovenska. Viac vám k videu teraz neprezradím, aby ste sa mali na čo tešiť práve v pondelok. Video má necelé 4 minúty.

LOGO

Logo alebo značka projektu bol veľmi ťažký oriešok na tvorbu. Nápadov alebo konceptov bolo veľa no rozhodol som sa pre jeden, ktorý zobrazuje slovenský znak, železnice ako vlak a koľajnice. Logo je vytvorené v základnej modrej verzii, do ktorej je vsadený celý projekt. Od loga sa prešlo k samotnej tvorbe logomanuálu, ktorý nájdete na webe projektu. Tu som zobrazil základné verzie a farebné variácie, ktoré je možné aplikovať podľa stanovených pravidiel. Logomanuál obsahuje 32 strán.


 Oficiálne logo projektu Spoznaj vlakom Slovensko

Budúcnosť projektu

Budúcnosť tohto projektu vidím veľmi pozitívne. Viem si predstaviť pokračovať v myšlienke, ktorú som vytvoril a tým spropagovať našu krajinu, ktorá ponúka naozaj krásne úkazy. Jediný problém je možno ten že ako študent som mal vlaky zadarmo a práve táto výhoda mi pomohla vytvoriť projekt a dostať ho na úroveň v akej je dnes. Čo sa týka webu, chcel by som ho ďalej dopĺňať a rozvíjať hlavne v oblasti pamiatok, fotografii a blogu. Mapu a nálepky ktoré sú súčasťou tlačovín som chcel posunúť k ľuďom hlavne interaktívnou formou, kde by sa ľudia vždy odfotili pri pamiatke, ktorá by bola na nálepke. Túto fotografiu by poslali na mail projektu a za odmenu by dostali nálepku buď formou pošty alebo ako pdf, ktoré by si ľudia vytlačili. Fotografie a video sú neodmysliteľnou súčasťou projektu a tvoria celok, vďaka čomu dokážu zaujať oko pozorovateľa alebo diváka.

Záver

Na záver by som vám chcel poďakovať za prečítanie tohto príspevku, za každú jednu radu, ohlas či už pozitívny alebo negatívny ale hlavne za podporu, aby táto myšlienka neostala len niekde v kúte alebo na disku v počítači, ale aby sa rozvíjala a zvyšovala percento mladých ľudí, medzi ktorých patrím aj ja, aby nesedeli len doma pri počítači ale aby cestovali, kým sa dá.

Ak máte akékoľvek otázky môžete písať dole do komentárov alebo na mail info@slovenskovlakom.eu.

Poznámka editora: Text neprešiel redakčnou jazykovou úpravou.

Súvisiace odkazy