Den otevřených dveří u ITL

22.6.2019 8:00 Helmut Böhme

Den otevřených dveří u ITL

Vždy, když jsem cestoval do Čech, jsem si při průjezdu nádraží v Pirně přál, dostat možnost se blíže podívat do tamní opravny firmy ITL . 15.6.2019 se sen splnil, protože pořádali Den otevřených dveří.

ITL byla založená roku 1998 v Drážďanech jako regionální podnik působící na výlukových pracích a zabývá se nyní mezinárodní nákladní železniční dopravou.

Roku 2001 byla založena ITL Praha, která organizuje přepravy z Maďarska, Rumunska a Slovenska do Německa a do Nizozemí a roku 2006 Captrain Polska.
Hlavně se přepravuje štěrk, kamenivo, cement, koks, uhlí, vápno, obílí a chemické výrobky.

Francouzská firma SNCF Geodis převzala ITL v roce 2010 se 100 %ním podílem a od té doby patři do skupiny Captrain Německo.
Bližší informace v němčině anebo angličtině jsou na https://www.captrain.de/unternehmen/standorte/itl-eisenbahngesellschaft.html a o opravnách na https://www.captrain.de/unternehmen/fachwerkstaetten.html.


RS1 v areálu ITL

Z nádraží v Pirně přepravoval motorový vůz RS1 půjčený od Hanseatische Eisenbahn návštěvníky bezplatně do areálu firmy a pokračoval potom na parkoviště, kde vytáhli notorickým automobilistům 3 € vstupné z kapsy.
Pracovník ITL nám řekl, že kvůli kapacitě chtěli radši použit Desiro od Städtebahn Sachsen, test ale ukázal, že se to kvůli obloukovým poměrům nedalo.


Výstava

Venku a ve velké hale byla vystavená vozidla, co se tam momentálně opravují.


Mistr se chystá

Pianista a velký obdivovatel parních lokomotiv Axel Zwingenberger hrál bezplatně na klavír a zároveň představil zakoupený salonní vůz, co hodlá rekonstruovat.


Reklama firmy Tillig na nákladním voze

Den otevřených dveří byl iniciován firmou Tillig ze Sebnitzu, která vyrábí železniční modely převážně v měřítku TT.


Americké modely přátel z Hradce Králové

Proto byla v hale i spousta modelových kolejišť, jedna dokonce z Hradce Králové.


Nakolejení vozu se připravuje

Složky záchranného systému Technisches Hilfswerk předvedly nakolejení vykolejeného nákladního vozu.  Přitom se zmiňovalo, že to je vlastně úkol Německé dráhy, které ale z úsporných důvodů nechtějí v Drážďanech udržovat základnu, a tak se dohodly s THW, že to převezmu oni.


Hledáme strojvedoucí!

Vzhledem k nedostatku strojvedoucích Captrain využil možnost náboru a v hale byl i stánek firmy, kde se zájemci mohli podrobněji informovat.


Rozložená lokomotiva V60

Sice byla i slíbená komentovaná prohlídka, ta se však v době mé přítomnosti nekonala.

Tak jsem jenom trochu poslouchal, jak mladý strojvůdce rodinným příslušníkům vysvětlil, na kterých lokomotivách už jel a že oceňuje, že lokomotivy vyrobené v NDR jako V100 a V60 byly rekonstruované a že například s odpružením, jak je vidno na fotce, lokomotivy jezdí podstatně klidněji a pohodlněji než předtím.

Byla ještě možnost, podívat se v Sebnitzi do výrobních prostorů firmy Tillig a pobočky v Dolní Poustevně. Možnost jsem ale vynechal, protože mě železniční modelářství moc nezajímá.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=kZyNqRL4.

Úvodní snímek: Výstava v areálu firmy ITL