Silniční náhradní doprava v Ústeckém kraji

10.8.2021 8:00 Helmut Böhme

Silniční náhradní doprava v Ústeckém kraji

Jak jsem se dozvěděl ze stránek zdopravy.cz, Ústecký kraj objednal u GW Train Regio zastavování vlaků v jinak už neobsluhované zastávce Čejkovice na trati Plzeň – Žatec podle zvláštního jízdného řadu, a to do 20.8.2021.

Rozhodl jsem se proto vyrazit na výlet v pondělí 2. srpna. Zvláštní jízdní řád je k dispozici na stránkách dopravce GW Train Regio a podrobnosti jsou také ve zmíněném článku zdopravy.cz.

Railjet jel z nádraží Dresden-Neustadt podle výlukového jízdního řadu opět dříve, v 7:24 h. Nákladní dopravu z Čech jsem při čekaní na vlak nezaznamenal, projela jenom dvojice Captrainu.


Dresden-Neustadt, Vectrony společnosti Captrain

Po redukci kolejiště v Ústí nad Labem SŽ zjistila, že to nebyl dobrý nápad, a proto zase obnovila to, co před několika roky zrušila. 2. nástupiště je už zase v provozu, zato je vyloučené 1. nástupiště směrem na západní nádraží. Jsou tu však přistavovány vlaky Arrivy do Liberce.


Ústí nad Labem hl.n.

Provoz jsem i filmoval. Další staveniště je v úseku Chabařovice – Krupka –Bohosudov, kde jsme nabrali zpoždění, což je asi zapracováno v jízdním řadu, protože jsme do Mostu dorazili včas.


Nová zastávka Jeníkov-Oldřichov

Už se nezastavuje na nádraží Oldřichov u Duchcova, odkud odbočuje Kozí dráha, o jejímž obnovení se dál vedou spory, zdali ji obnovit anebo vybudovat cyklostezku.


Most

Z Mostu jsem pokračoval vlakem GW Train Regio, kde hlavní starostí paní průvodčí bylo, abych nefilmoval přes stanoviště. Vedení jí by prý mohlo pokárat. Nevím, proč z toho dělají takový cirkus. Regiojet je v tom směru úplně jiný, považují to za dobrou reklamu firmy.


Žatec

V Žatci jsme změnili směr jízdy


Sedčice

Z vlaku jsem zaznamenal práce na silnici mezi obcemi Sedčice a Žabokliky, tak nevím, proč v článku z dopravy tvrdili, že práce jsou v Čejkovicích.


Zastávka Čejkovice

V nijak neoznačené zastávce Čejkovice jsem tedy vystoupil. Prošel jsem Čejkovice směrem na Libědice.


Čejkovice

Zastavila mi Češka s německým autem značky RT (Reutlingen) a nabídla mi svezení do Libědic, co jsem přijal, i když bych těch 3 km zvládl i pěšky.


Libědice

Tak jsem měl aspoň víc času si prohlédnout obec. V13:22 h mi potom přijel autobus do Vilémova. Romský řidič byl nadšený, že má aspoň jediného cestujícího.


Zámeček Rokle

Ve Vilémově jsem měl přestup do dalšího autobusu, z kterého jsem vystoupil v obci Rokle. Ukázalo se, že ze zámečku je penzion a mohl jsem tam i konzumovat kávu a keksy. Nějaký Slovák se synem se chtěl ubytovat a bylo mu řečeno, že může přenocovat za 200 Kč na osobu. Nelíbilo se mu ale, že v obci není obchod s potravinami, tak odešel.

Když jsem se 14:13 h vrátil na autobusovou zastávku, projel právě autobus. Myslel jsem si, že to je linka 608 s odjezdem v 14:17 h, a tak jsem se vydal pěšky po silnici. To jsem ale neměl dělat, protože autobus mě potom na cestě předběhl. Moc mi to ale nevadilo, protože jsem měl ještě dost času dostat se do zastávky Želina, kam ve všedních dnech zavítá jenom jediný vlak.


Regionova míří do zastávky Želina s Kadaní v pozadí

Na louce jsem si vybral místo na focení s městem Kadaň a elektrárnou v pozadí.


Zastávka Želina

Kdysi jel vlak dál do Hradce, obec už ho ale nechce financovat. Jak jsem tušil, byl jsem jediným cestujícím.


Kadaň předměstí

V Kadani předměstí přistoupili 2 cestující, ani v Kadani to nebylo víc. Po příjezdu Regiojetu jsme pokračovali, zastávku na znamení Kadaň-Bystřice projeli a za dešťové přeháňky jsem přestoupil do RegioPantera do Děčína.


Děčín hl.n.

Tam jsem musel čekat 40 min na zpožděný vlak domů. Aspoň snížil zpoždění tak, že jsem v Drážďanech stihl přípoj domů.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=j5uaIsLg

Všechny fotografie 2.8.2021 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní snímek: Regionova u zastávky Želina s Kadaní v pozadí, 2.8.2021 © Helmut Böhme