Naše téma: Bradavice přichází

18.1.2021 8:00 Milan Vojtek Zdroj: ZSSK

Naše téma: Bradavice přichází

V pátek dorazila… Tak nějak „potupně“ rozebraná na kamionech, ale dorazila. Bradavice, jako první z jednotek, které budou po další léta dominovat trati do Vysokých Tater. Současně s představením nového vozidla, pojmenované po jednom z tatranských štítů, přinesl dopravce, společnost ZSSK, i informaci, že dvě původní jednotky zachová. Na trati se objeví v rámci mimořádných a nostalgických jízd, ale v případě nutnosti i jako posilové vlaky. Pár informací k tématu přinášíme z oficiální tiskové zprávy. A mezi návštěvníky webu posíláme jako téma k zamyšlení otázku proměn tatranské železnice. Jste spokojeni, že původní vozidla neskončí v kovošrotu?

Prvá nová švajčiarska „električkozubačka“ dorazila na Slovensko – bude sa volať Bradavica

ZSSK médiám predstavila nový vlak pre tatranský región Prešovského kraja
Obyvatelia tatranských obcí získajú nové a ekologické spojenie s okresným mestom

Tri kamióny dnes (15 .1. 2021) doručili prvý z piatich vlakov, ktorými bude Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od júna (po dokončení rekonštrukcie trate manažérom infraštruktúry – Železnicami Slovenskej republiky) zabezpečovať obyvateľom tatranských obcí i turistom prepojenie v rámci siete Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) a ozubnicovej železnice (OŽ).

Novú ozubnicovo elektrickú jednotku (OEJ) s kapacitou 91 miest na sedenie a 88 miest na státie privítal Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

OEJ s maximálnou adhéznou rýchlosťou 80 km/h svojimi parametrami spĺňa požiadavky TSI a predstavuje tak účelné vozidlo na úrovni 21. storočia. V nových „električkozubačkách“ je:
 - viacúčelový priestor pre prepravu detských kočíkov a sezónnych športových náčiní (bicykle, kolobežky, lyže, sánky, snowboardy, boby);
klimatizovaný priestor;
 - použité materiály sú „vandalizmuvzdorné“;
 - podlaha je protišmyková;
 - zabudovaný moderný vizuálny a akustický informačný systém pre cestujúcich;
 - systém počítania cestujúcich;
 - wi-fi pripojenie na internet.

Nová OEJ od renomovaného švajčiarskeho výrobcu teraz v depe čaká na oživenie a polep víťaznou grafikou tatranských štítov, ktorá vzišla z verejnej súťaže. Na jej základe budú nové vlaky pomenované názvami menej známych tatranských štítov ako sú Bradavica, Kostolík, Stredohrot, Ganek a Vysoká. Práve obrysy štítu s netradičným názvom Bradavica budú okrášľovať prvý z piatich švajčiarskych vlakov.

Prvú OEJ čaká ešte pred uvedením do prevádzky schvaľovací proces, ktorý pozostáva z množstva statických skúšok a jazdných skúšok na tratiach TEŽ a OŽ. Predpoklad jazdy OEJ s prvými platiacimi cestujúcimi je august 2021. Na konci zimnej sezóny 2021/2022 by malo byť v Tatrách nasadených 5 nových švajčiarskych vlakov. Národný dopravca tiež plánuje formou modernizácie vykonať obnovu všetkých 15 dnešných elektrických jednotiek radu 425, ktoré sú prevádzkované na tratiach TEŽ – domontuje sa klimatizácia, vymenia sa sedadlá, dodá sa nový riadiaci systém a tiež nový informačný systém s LCD displejmi.

Do prevádzky bude do konca roka 2021 postupne nasadených 5 OEJ pre trate Štrba – Štrbské Pleso, Štrbské Pleso – Starý Smokovec – Poprad a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica.
Historická, stará „zubačka“ bude upravená pre možnosť prevádzky na tratiach OŽ prioritne kvôli mimoriadnym a historickým jazdám, prípadne pre posilové použitie v čase špičky. ZSSK plánuje ponechať dve súpravy týchto jednotiek.

Příjezd nové jednotky po silnici. Foto ZSSK

Vykládka dílu nové jednotky. Foto ZSSK

Příjezd nové jednotky do depa. Foto ZSSK

Ďalšie podklady pre diskusiu o novej zubačke v Tatrách:

Súvisiace odkazy