Naše téma: Může strojvedoucí za mrtvé na kolejích?

22.2.2021 8:00 Milan Vojtek Zdroj: zdopravy.cz

Naše téma: Může strojvedoucí za mrtvé na kolejích?

Titulek možná mnohé nadzvedl, zejména ty z vás, kdo trávíte hodiny na stanovištích lokomotiv, motorových vozů a dalších vozidel. Jak může strojvedoucí zabránit tragédii? S vlakem z koleje neuhne, fyziku neokecá, ty tuny prostě na pár metrech zastavit nejde. A přesto se to stalo, v Polsku, jak informoval portál zdopravy.cz, strojvedoucího skutečně (nepravomocně) odsoudili. Celý materiál, kterým startuje naše téma, najdete v odkazu nahoře.

Příspěvek na zmíněném portálu řeší způsob, jak se polská justice vypořádala s případem sražené a usmrcené seniorky na kolejích.  Odsouzení – byť v tuto chvíli nepravomocné, bylo pro mnohé šokem.
Událost, která se stala na trati mezi Ratiboří a Rybnikem v nočních hodinách v prosinci 2018, skončila smrtí čtyřiaosmdesátileté seniorky. Strojvedoucí měl se svým strojem v prosinci 2018 v čase 4:45 střet s ženou, která vstoupila s kolem na trať a usedla mezi koleje. Polské sdělovací prostředky hovoří o ženě v černém, připomínají, že se pohybovala v místě, kam je veřejnosti vstup zakázán. Po střetu s vlakem zemřela.
Strojvedoucí po nárazu zastavil vlak, při obhlídce našel jen bicykl. V domnění, že narazil do pohozeného kola, pokračoval v jízdě. Až v Ratiboři se dozvěděl o kolizi vlaku s ženou a kamerový záznam ukázal, že to byl jeho vlak, který se účastnil kolize.
Rozjelo se vyšetřování. Polská drážní inspekce věc uzavřela, že strojvedoucí není odpovědný za smrt ženy. Okresní soud v hornoslezské Ratiboři ale dospěl k jinému závěru. Strojvedoucí je vinen za neúmyslné zabití ženy na trati. K odsouzení přispěl posudek znalce z oboru silniční dopravy a vyšetřovací pokus. Jiný strojvedoucí při něm zastavil včas. Ovšem pokus byl provedený v červnu, nikoliv v prosinci, trať, v době nehody absolvující rekonstrukci, už byla opravená a vypadala jinak. Strojvedoucí se odvolal, verdikt není pravomocný. Historicky první postih strojvedoucího za nehodu tohoto druhu hodnotí odbory jako skandální. Vyvolal rušné debaty.

„No kdo zná místní reálie a ví, jak ta trať vypadala dřív, tak docela pochopí, proč reagoval, jak reagoval. Dříve tam byla traťová rychlost 40 km/h, v tu dobu se jezdilo po jedné koleji a nebylo úplně neobvyklé, že ti místní hodili něco pod vlak, abys zastavil a oni ti vykradli vlak s uhlím nebo koksem, taková klasika hlavně na Horním Slezsku... No a když tedy něco trefil, tak zastavil, šel se podívat, našel jen kolo, tak nic, jedeme dál... A jestli byla ta žena v černém, on koukal, po kde čem všem, jestli třeba zas někde nevisí laníčko nebo není rovnou celá trolej v háji atd., tak si jí vůbec nemusel všimnout.
V žádném případě, není důvod jej odsoudit a chápu, proč se odbory vyjádřily tak, jak se vyjádřily... Čert ví, kdo má takový zájem na tom odsoudit strojvedoucího, každopádně pokud bude odsouzen, tak se Polsko zastaví, protože při každém nárazu bude každý volat radši komisi, ať jdou hledat mrtvolu, ať není odsouzen...
Tohle nechápe nikdo a všichni jsou na to zvědavi, je to dost důležité pro všechny v Polsku, protože pokud to tak dopadne, bude to dost nebezpečný precedens a může to hodně ovlivnit provoz na PKP PLK...“
Toto je komentář strojvedoucího Radima Škopce, který s jeho svolením použiji (jen jsem poupravil slovník, aby byl i pro čtenáře pod osmnáct let).

Ptáme se, jak se díváte na podobné rozseknutí události, které nejsou výjimkou ani na našich kolejích? Myslíte, že lze přenést zodpovědnost za strojvedoucího?

Co prožívají strojvedoucí na trati, uvidíte třeba tady: https://1url.cz/ZzAOs

(Materiál vznikl se souhlasem portálu zdopravy.cz. Za vstřícnost děkujeme)