Nový sezonní vlak k moři

1.4.2021 8:00 Divoká kachna

Nový sezonní vlak k moři

Na nečekaný úspěch sezonního vlaku Regiojetu podnikatele Radima Jančury, který spojil Prahu s chorvatskou Rijekou a letos ho čeká rozšíření i do Splitu, náš národní dopravce nijak nereagoval a pole zcela přenechal konkurenci. O to větší překvapení přinesla dnešní tisková zpráva o novém vlaku spojujícím Prahu s bulharskou Varnou.

Bulharsko se stalo po Chorvatsku velmi oblíbenou destinací Čechů toužících po koupání v moři, ale doprava je zejména v případě vlaku poněkud komplikovaná a zdlouhavá. Přímý komerční vlak tyto nevýhody eliminuje a umožňuje zájemce přivést přímo až k vytouženým plážím Černého moře.

Největším překvapením je skutečnost, že v rámci skupiny České dráhy vlak neprovozuje osobní divize. Zatímco její manažeři si lámou hlavu nad tím, jak doslova „urvat“ dotovanou dopravu na kdejaké lokálce konkurenci a na rozvíjení komerčních aktivit nezbývá čas, iniciativy se chopili dravci z ČD Cargo. Nápad se zrodil poté, co manažeři nákladní divize zjistili, že vlastní několik lehátkových vozů sloužících zejména vojenským přepravám.


Vozy řady Bc použité na mimořádném vlaku do rumunského Banátu © ČD Cargo

Jak vyplývá z neoficiálního vyjádření, které se redakci podařilo získat, je škoda nechat tyto vozy zahálet. Armáda už vlaky příliš nevyužívá a lehátkové vagony řady Bc východoněmecké provenience tak většinu času smutně postávají v kopřivách. Taktéž ostatních mimořádných přeprav a pronájmů je poskrovnu.

Nabídka reaguje zejména na cenově citlivé cestující a inspirací byl nápad polských železnic, které svého času přišly s nabídkou „tania kuszetka“ (doslova „levné lehátko“), kdy ve voze nebyly nabízeny žádné služby ani povlečení, ale pasažér se mohl v klidu natáhnout na sklopené lehátko. Tím se podařilo srazit cenu za jízdenku z Prahy do Varny na pouhých 999 Kč. V celém vlaku tak budou pouze 2-3 průvodčí, kteří jinak slouží jako průvodčí nákladních vlaků.

V plánu je taktéž nasazení vozů s ještě nižším standardem pro cenově nejcitlivější cestující rekrutující se z řad zaměstnanců skupiny ČD. ČD Cargo totiž vlastní taktéž kryté nákladní vozy, které byly ještě paranoidními soudruhy navrženy na snadnou přestavbu pro přepravu vojska. Poté, co bylo v jednom skladu dokonce objeveno i původní náhradní vybavení těchto vozů spočívající v dřevěných lavicích a suchém WC, bylo rozhodnuto. Pro přepravu postačí jízdenka FIP a kolek v hodnotě 50 Kč získaný od odborů. Nabídka se taktéž dostane do katalogu ČD Travel.


Trakci mají téměř v celé délce zajistit osvědčení „laminátky“. Na ilustračním snímku stroj 240.142-0 ZSSK, 15.7.2020 © Jiří Mazal

Vlak bude provozován v červenci a srpnu dvakrát týdně. Z Prahy vždy vyjede ráno a do cíle dojede následující den v poledne.

Jelikož náklady na použití dopravní cesty vychází nejlépe při vedení nákladního vlaku, bude mimořádný vlak v celé trase veden jako nákladní s přepravou živých zvířat. Z toho vyplývají také odlišné stanice. V Praze bude nástupní Praha Malešice, v Brně vlak zastaví na dolním nádraží, a pak až na konečné Varna Teretna (nákladní – pozn. red.). Cestující tak vystoupí přímo na břehu moře v nákladních docích.

Vyřešena je taktéž i otázka trakce. Téměř celou trasu zajistí osvědčené „laminátky“, které soupravu doprovodí od přepřahu v Kutné Hoře až do Varny. Pouze v krátkém úseku Videle – Ruse na rumunsko-bulharském pomezí je nutná přípřež dieselové lokomotivy. Lokomotivy jsou v Maďarsku schváleny a v Bulharsku jako doma, pouze pro Rumunsko se ještě sjednává dodatečné schválení.

Dopřejme tedy novému spoji spoustu spokojených cestujících.

Úvodní snímek: Vozy řady Bc na vlaku KŽC Doprava včele s T478.2065 na dětském vlaku do Lhotky u Mělníka, 17.5.2014 © ČD Cargo