Cesta přes hranice není snadná

28.2.2022 8:00 Milan Vojtek

Cesta přes hranice není snadná

Tři možnosti. Jezdit do práce autem, složitě zajíždět do Kútů autobusem a pak vlakem Eurocity do Břeclavi, nebo změnit zaměstnání. To je situace, do které se dostali na Moravě pracující obyvatelé slovenské obce Brodské poté, co dojezdily přeshraniční osobní vlaky.

Ti, kteří dojíždí do práce na nástup v šest hodin, vlastně mají jen dvě možnosti, První spoj Eurocity přijíždí do Břeclavi až po šesté hodině, takže by se nedostali na pracoviště včas. Zbývá tedy jen individuální doprava, nebo hledání nového místa. Naštěstí se nejedná o velký počet lidí, ale přesto takoví jsou. „Ano, nejde o záležitost s masovým dopadem na velkou část cestující veřejnosti, ale jsou takoví, kteří vlakem jezdili do Břeclavi za prací. Ti se o sebe dnes musí postarat sami,“ řekl jeden z břeclavských železničářů.
Obdobně je tomu při cestě na návštěvu. V létě šlo třeba sáhnout po bicyklu, v zimě je ale výběr jen mezi vlakem a autem a teď použití veřejné dopravy chybí. Brodské je první obec na slovenském území za moravským Lanžhotem, Jejich katastry rozděluje hraniční řeka Morava, z dob společného státu ale přetrvává značná blízkost nejen geograficky, ale i lidsky. Nemálo rodin je provázaných příbuzenskými vztahy.  
Výhrady mají obyvatelé Lanžhota. Nejen na absenci vlaků, ale taky na způsob, jak se o tom dozvěděli. Či spíše nedozvěděli. „Měli jsme informaci jen o prvním termínu změny dopravy. Pak začátek přesunuli a to už jsme žádnou informaci neměli,“ řekla mladá žena z města na hranici. Práce jsou naplánované na dva roky. Motoráky ovšem už déle než dva měsíce nejezdí, na trati se ale zatím nic neděje.
Co na problémy s cestováním říkají zástupci dopravců?
„S modernizáciou trate sú spojené aj dočasné obmedzenia osobnej vlakovej dopravy cez Malacky. „Vlaky Bratislava – Malacky (odchod z Hlavnej stanice vždy o celej hodine a 16. minúte, napr. 14:16, 15:16, 16:16) budú svoju jazdu končiť v Zohore. Pre cestujúcich do Plaveckého Štvrtka a Malaciek je k dispozícii náhradná autobusová doprava. Vlaky kategórie REX Bratislava – Kúty (odchod z Hlavnej stanice vždy o celej hodine a 31. minúte, napr. 14:31, 15:31, 16:31) jazdia bez zmien, teda aj cez Malacky.
Cezhraničnú osobnú dopravu v úseku Kúty (SK) – Lanžhot (ČR) nahradili autobusy. Medzištátne rýchliky EuroCity a EuroNight (Nemecko – Česko – Slovensko – Maďarsko) premávajú bez zmien,“ uvedla ředitelka odboru komunikace a marketingu Železnic Slovenské republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.
Jenže autobusy přes hranici nejezdí. „Vzhledem k tomu, že bude výrazně snížená kapacita tratě, jezdí z Břeclavi do Kútů pouze dálkové vlaky. Cestující do Lanžhota mají k dispozici stávající autobusovou linku 572 v rámci IDS JMK. Ostatní, kteří míří na Slovensko, tedy do Kútů a dále do Bratislavy, využijí dálkové vlaky EuroCity,“ řekl obchodní manažer Oblastního centra obchodu Východ ČD Alan Butschek. Zmíněná linka jede z Břeclavi do Lanžhota, pak ale uhýbá přes obce regionu Podluží do Hodonína. Přes hranice autobusy nejezdí a skutečně platí zmíněné – když ne vlak EC, tak už jen auto či bicykl.
Důvod komplikace v cestování je v plánované modernizaci železniční trati v úseku od hranice, tedy od železničního mostu přes hraniční řeku Moravu do stanice Kúty. Navíc se bude měnit i most přes řeku. Respektive dva mosty, protože každá kolej hlavního tahu má samostatnou konstrukci. Vzhledem k jejich usazení výš nad hladinu, je nutné změnit i část trati na našem území. Tu, vzhledem k očekávané změně, správce infrastruktury záměrně vynechal při dřívější stavbě koridoru.

Most přes Moravu, respektive dva jednokolejné ocelové mosty, čeká výměna za nové. © Milan Vojtek

Titulní foto: Mosty přes Moravu v úseku Lanžhot - Brodské. Foto Milan Vojtek