''Ždánka'' utekla hrobníkovi z lopaty

24.5.2022 8:00 Milan Vojtek

''Ždánka'' utekla hrobníkovi z lopaty

Byla úplně odepsaná. Z části již vlastně úplně zanikla. Zbytek zdobil na odbočné výhybce nedaleko Čejče červený terč. A i nad tím zbytkem se ve vzduchu vznášel hodně nejistý osud. Řeč je o trati z Čejče do Ždánic. Respektive o jednom jejím úseku, protože z Uhřic do Ždánic již koleje neexistují, drážní těleso se tam proměnilo v cyklostezku.

Zbylá část ale naštěstí přežila a promění se ve výletní železnicí. Na přelomu dubna a května bylo na trati rušno, pracovní vlak ji projel a v místech, kde to bylo třeba, odstranila jeho posádka nálety. Důvodem byla plánovaná prezentační jízda pro představitele okolních obcí. Měli se přesvědčit, že lokálka je opět schopná provozu a také seznámit s chystanou budoucností železnice. Ostatně, mnozí starostové jsou se záměry provozovatele obeznámení, protože se týkají jejich obcí. „Od pátku jsme pracovali na dočištění od náletových porostů. Parní lokomotiva, která dnes vezla hosty, se vrací do Brna, zůstane tady ale motorový vůz (M 240.0) a jsme již připraveni svézt zájemce po lokálce,“ uvedl při akci 2. května Martin Dvořák ze společnosti TMŽ, která je novým vlastníkem trati z Čejče do Uhřic.
Kdo tedy má zájem, může si od začátku května kdykoliv objednat neobvyklý výlet na trati se „singrovkou". Mezitím postupně začne proměna v zážitkovou dráhu. Zachovaný úsek šestnácti kilometrů trati z Čejče do Uhřic má být hlavní osou zábavního parku, rozprostřeného v krajině kolem kolejí. Časový plán počítá s horizontem tří let, poté chtějí být připraveni ke spuštění projektu. Centrem bude nádraží v Uhřicích, odkud se návštěvníci vydají na cestu na různá místa. U kolejí v katastru Bohumilic jsou zatím uložené nepotřebné stavební buňky, jejichž kovové kostry budou základem westernového městečka. Opodál bude indiánská vesnice.
Své nabídnou zastávky v Krumvíři i Terezíně. Nutno podotknout, že nádražní budova v Kloboukách dnes už k železnici nepatří. Je opravená a rekonstruovaná k bydlení, provozu tedy bude sloužit jen kolejiště. Vlaky tam dělají úvrať a odjíždí buď na čejčskou, nebo uhřickou část. Podobně stavba v Krumvíři je obydlím, byť ani zdaleka v ne tak dobrém stavu jako v případě nádraží Klobouky. V Krumvíři jsou ale zbylé prostory dopravního bodu majetkem vlastníka dráhy a tak tam budou zajímavosti pro cestující. V Terezíne kromě původní zastávky s minizoo pro děti vznikne ještě jedna.
„Inspiroval jsem se na Slovensku, kde lesní železnice Čierny Balog na sebe navázala další lákadla pro turisty. Chceme využít třeba místní vinaře, spojit návštěvu železnice s dambořickým aquaparkem, cykloturistikou a podobně,“ říká Dvořák. Do Dambořic za koupáním by měl lidi vozit historický autobus.  
Na počátku, v době po prodeji dráhy Správou železnic, měli starostové obcí strach, aby nový vlastník nezlikvidoval železnici a místo provozu neprodal pozemky. Dnes už vidí, že plánem je provoz jako atrakce. „Budeme rádi, když se dílo podaří, nějaký magnet pro turisty uvítáme,“ uvedla starostka Násedlovic a předsedkyně Mikroregionu Ždánicko Vlasta Mokrá. Je si vědoma ale, že za tři roky musí vlastník udělat spoustu práce. Nevyužitou dráhu společnost odkoupila za 2,8 milionu korun, další miliony padly do údržby a přípravy nových investic. Nemálo peněz bude ještě třeba utratit za přeměnu. Kolik, to je těžké spočítat. Ceny se mění ze dne na den. „Je to děsivé. Jestliže jsme na počátku mluvili o investici čtyřiceti milionů korun dnes je to už osmdesát,“ řekl Dvořák.
Po koupi opuštěné lokálky museli majitelé řešit velké problémy. Byli vlastně první, kdo získal statut místní dráhy, který řeší legislativní záležitosti pro provoz lokálky. Až po nich uspěla obec Hevlín, které patří koleje z Hevlína po odbočnou stanici Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov. „Z pohledu provozu to znamená maximální rychlost vlaků 25 kilometrů a snížený nápravový tlak na šestnáct tun,“ upřesnil Dvořák.
Provozovatelem je společnost Railway Capital Jana Šatavy, na obnovené trati jezdí vlaky brněnského Klubu přátel kolejových vozidel, sdružení nadšence Jiřího Kotase. Zatím jen na objednávku, za tři roky budou pendlovat část roku o víkendech, přes letní prázdniny denně mimo pondělí a jinak kdykoliv na objednávku.


Historické okénko:
Trať Čejč – Ždánice vznikla v letech 1906-1908. O rok později začala sloužit osobní dopravě, která skončila 22. května 1998 jízdou posledního osobního vlaku. Ještě nějaký čas se o provoz postaraly Moravské naftové doly, využívající úsek do Uhřic. Skončil v roce 2007. Před šesti lety (2016) vystřídali cyklisté vlaky v úseku Uhřice – Ždánice. V roce 2020 lokálku získal soukromý vlastník.

Uhřice u Kyjova, zástupci obcí debatují před odjezdem.

První vlak s cestujícími po 24 letech zdokumentovala i ČT.

Krumvíř

Klobouky u Brna, za singrovkou je kolejiště stanice.

Posun na zhlaví kloboucké stanice.

Uhřice, po návratu z prezentační jízdy.

Uhřice, zbrojení po jízdě.