Za Lacom Zemanom

6.10.2022 8:00 Miroslav Sekela

Za Lacom Zemanom

Dnešná aktualita bude smutná. Do redakčnej pošty sme dostali smutnú správu, že vo veku 60 rokov nás navždy opustil dlhoročný člen VLAKY.NET, Laco Zeman. Na VLAKY.NET sme ho poznali pod nickom Tax, na sociálnej sieti pod menom Fritz Lochmann. Svieca života zhasla Taxovi minulý týždeň.

Ku komunite VLAKY.NET sa Tax pripojil na začiatku roku 2005. Vtedy sme ho spoznali ako tvorcu skinov do železničných simulátorov. Vytvoril a do voľného užívania uvoľnil veľké množstvo skinov železničných vozidiel.

Železnica v jej rôznorodých podobách, nebola jedinou vecou, ktorá si našla miesto v jeho veľkom srdci. Svoje miesto v ňom mali aj počítače, mačky, lode, embéčky a jeho milované rodné Vajnory.

Stretávali sme sa s Taxom na narodeninových jazdách, na rendezovských akciách, na jazdách organizovaných klubmi pôsobiacimi na Rendezi. Posedeli sme si na sedačkách našich mašín a vagónov alebo na lavičkách na Rendezi a preberali najrôznorodejšie veci, nielen tie železničné. Bol za každú srandu, mnohým z nás veľakrát pomohol dobrou radou.

Tax, aj keď som poznal Tvoje civilné meno, neviem, či sa Ťa ním niekedy oslovil. A už Ťa takto ani neoslovím. Pre mňa a pre mnoho ďalších ľudí ostaneš navždy Taxom.
Už sa nezvezieš s nami na Túlavej, Fontáne, Mazutke, Čajníku, Bobíkovi alebo na Špagetke. Už sa nestretneme na Rendezi na akcii. Stretávať sa budeme len v našich spomienkach.

Tax, posledné zatrúbenie na Ukončení sezóny na Rendezi bude patriť len Tebe. Verím, že zvuk píšťal z Rendezu doputuje až k Tebe. Tam hore.

Odpočívaj v pokoji kamarát.

 

Autorom fotografií je Milan Vojtek.