Jsme spolu devatenáct let

1.1.2023 8:00 Milan Vojtek

Jsme spolu devatenáct let

Devatenáct let. Přesně tolik let existence webu VLAKY.NET si připomeneme 1. května letošního roku. Jedná se samozřejmě o vyjádření délky existence portálu, na kterém právě čtete tato písmenka. Fakticky je ovšem dohledatelný první text na stránce s datem 10. března 2004, kdy začal zkušební provoz. Dnes přichází další kalendářní rok a bohužel v situaci, o které se nám před rokem ani nezdálo, že by mohla nastat.

 

Novoroční „príhovor“ začnu malou osobní historickou reminiscencí. 24. března 2005 se objevil na tomto webu materiál, čerpající z mého textu. Vše bylo záhy vyjasněno a fakticky tímto okamžikem začala moje spolupráce s VLAKY.NET. Ve vcelku krátkém čase přerostla v to, že jsem byl redakcí tehdy ryze slovenského webu osloven, abych jako vůbec první oficiální člen redakce z moravského břehu řeky Moravy přispíval informacemi o dění v druhé části někdejšího Československa. Web i reálný svět od těch dob prožil mnohé. Postřehy o aktuální situaci v provozu i nasazení vozidel se tak nějak přesunuly na jiné platformy (pokrok prostě nezastavíš), partu lidí z počátků webu rozehnal život za různými povinnostmi a, bohužel, i ta zubatá kosí bez pardonu v našich řadách…
Přesto, web stále žije, a vítáme další rok.
Moc pozitivního toho bohužel není ani jinde. Svět kolem nás? Stačí říct – Ukrajina a každému je jasné, že klidná Evropa je minulostí. Rozhádaná Česká republika, kde část národa vidí větší zlo v Babišovi, zbytek v současné vládě a má vybrat prezidenta z nabídky uchazečů víc než jen omezené. Další názorové štěpení je právě kvůli postoji k válce. Totéž, s ještě většími spory a ochotou některých zapomenout na srpen 1968 a klanět se až po zem Rusku, je na Slovensku. Vnitropolitická situace po pádu vlády taky žádná hitparáda. Nechci tím rozpoutat politické debaty. Naopak, bylo by skvělé, kdybychom je dokázali nechat před branami webu a sem zamířili s tím, co nás spojuje. Zkusme udělat stránku místem setkání lidí společných zálib. VLAKY.NET budou prostě takové, jaké si je uděláme. A to jak prostředím, tak i příspěvky.
Přeji všem „zelenou ulici“ rokem 2023 a klidný pobyt ve stanici VLAKY.NET

Devatenáct let v pohodě i nepohodě… ilustrační foto © Milan Vojtek