3. ročník mimoriadnych jázd vlakom do Kalondy

14.8.2023 8:00Zdroj: Veterany.eu

3. ročník mimoriadnych jázd vlakom do Kalondy

Historický motorový vlak odvezie cestujúcich na hodové slávnosti v Lučenci, do Aquaparku Novolandia v Rapovciach i do malebnej obce Kalonda. Súčasťou akcie budú aj výletné jazdy historickým autobusom do Fiľakova a Šiatorskej Bukovinky.

Jazda historického vlaku zloženého z motorového rušňa 753.109-8 (T 478.3109) „Okuliarnik“, trojice osobných vozňov ČSD 3. triedy s dreveným interiérom a otvorenými nástupnými plošinami na čelách, služobného vozňa „Zetka“ na prepravu bicyklov a motorového vozňa M 286.0018 „Túlavá“ sa začína o 08:02 na železničnej stanici Zvolen – osobná stanica. Cestujúci môžu pristúpiť aj v staniciach Pstruša, Stožžok, Detva, Kriváň a Lučenec. Základné cestovné je 20,- € zo Zvolena, resp. 6,- € z Lučenca. Deti od 6 do 15 rokov, občania nad 70 rokov a občania s ŤZP zaplatia polovicu. Preprava bicyklov je za 1,50 € a v ponuke je aj zvýhodnený rodinný lístok pre 2 dospelých a max. 3 deti.

Pestrý program pre všetky generácie:

Počas cca 20-minútovej prestávky v Lučenci prebehne slávnostné privítanie mimoriadneho vlaku za účasti predstaviteľov mesta a folklórneho vystúpenia bratov Gibaľovcov.

V Kalonde si miestna samospráva pre návštevníkov pripravila piknik v parku a vystúpenie Laciho Černáka, ktorý zaspieva tie najlepšie slovenské a maďarské piesne. Nezabudnite si preto so sebou zobrať deku, či karimatku. V ponuke bude aj bezplatné požičanie bicyklov, zakúpenie domáceho medu a splavovanie Ipľa na motorom člne, alebo v kanoe na Vodnom diele Kalonda.

Po návrate do Lučenca si bude možné vybrať z pestrej ponuky podujatí organizovaných v rámci obľúbených hodových slávností. Okrem X. ročníka pivného festivalu bude v ponuke aj tradičný jarmok, rozprávkové pódium s programom pre deti, 13. ročník stredoeurópskeho pohára mužov v boccii – raffa o Pohár mesta Lučenec, 2. majstrovstvá Slovenska v hode telefónom, či výstava historických automobilov a motocyklov IX. Fotrova kára, ktorá sa uskutoční od 12:00 pri Mestskom múzeu. O dobrú náladu sa postará rocková kapela The TOONES, ktorá odohrá tie najlepšie skladby 60. a 70-tych rokov minulého storočia a vlastné autorské piesne. Od 10-tej do 18-tej bude premávať aj vyhliadkový cestný vláčik, ktorý zastaví na viacerých zastávkach na trase. V ponuke je aj individuálna prehliadka Mestského múzea, Synagógy, Novohradského múzea, galérie a Pamätného domu Júliusa Szabóa, prechádzka po mestskom parku, požičovňa vodných člnkov na Ľadove a zdieľané bicykle.

Kyvadlová doprava do Novolandie:

Počas celého dňa budú na trati Lučenec – Kalonda a späť premávať 3 páry spojov, ktoré zabezpečia pohodlnú dopravu na termálne kúpalisko Aquapark Novolandia situované v tesnej blízkosti železničnej stanice v Rapovciach. V jeho areáli sa nachádza detský, sedací, plavecký i relaxačný bazén, 5 bufetov, LOBBY bar, Beach bar, stánok so zmrzlinou a palacinkami.

Cestovný poriadok historického vlaku je prispôsobený príchodom a odchodom pravidelných vlakov v Lučenci a sprievodnému programu v obci Kalonda.

Výletné jazdy historickým autobusom:

Pre dopravných nadšencov a záujemcov o turistiku budú v ponuke výletné jazdy historickým autobusom Karosa C 734.40 na trase Lučenec – Fiľakovo (-Šiatorská Bukovinka) a späť s ktorými bude možné absolvovať individuálny výlet ku kamennému vodopádu, moru a na hrad Šomoška, alebo Fiľakovo. V ponuke je aj prehliadka Vlastivedného múzea vo Fiľakove, ktoré bude v tento deň mimoriadne otvorené od 11:00 do 13:30. V prípade voľných miest sa mimoriadnymi spojmi budú môcť odviezť aj miestni obyvatelia smerujúci na hodové slávnosti v Lučenci. Spiatočné celé cestovné je 4,- € po Fiľakovo a 8,- € po Šiatorskú Bukovinku.

Alternatívny program pre cykloturistov a turistov:

Mimoriadne jazdy historickým motorovým vlakom sú určené aj pre cykloturistov a turistov, ktorí si môžu spraviť individuálny výlet po okolí železnice. Na každej stanici na trase ich totiž čaká zaujímavý turistický, či cykloturistický bod. Cestujúci, ktorí sa rozhodnú vystúpiť v obci Stožok sa môžu vybrať na návštevu miestneho Lanového centra. V Detve je v ponuke prehliadka Kalvárie a prírodnej pamiatky Melichova skala, alebo výlet na Siroň a do Skliarova. Z obce Kriváň vedie modrá TZT na Malčekovu skalu (744 m. n. m.) a Sliacku Poľanu. V Kalonde je možnosť prechádzky náučným chodníkom do Šiatorskej Bukovinky.

Cykloturisti môžu z Detvy pokračovať po Hontianskej, Rudohorskej a Novohradskej cyklomagistrále a z Lučenca po náučnom chodníku na Málinec a po cyklotrase do Haliče, Vidinej a ku chránenému vtáčiemu územiu vo Veľkej nad Ipľom. Cyklisti, ktorí sa s nami odvezú až do Kalondy, sa následne môžu vrátiť náučným chodníkom späť do Lučenca. Vo vlaku je možné prepravovať najviac 20 bicyklov.

 „Teší ma, že aj v tomto roku môžeme obyvateľom i návštevníkom tradičného Lučenského hodovania ponúknuť obľúbené jazdy historickým vlakom medzi Lučencom a Kalondou. Vzhľadom na očakávaný záujem cestujúcej verejnosti sme sa rozhodli pridať do súpravy motorový vozeň M 286.0018 „Túlavá“, vďaka čomu príde k navýšeniu kapacity vlakovej súpravy. Pre turistickú verejnosť sme pripravili jazdy historickým autobusom Karosa C 734.40 SAD Lučenec, ktorý odvezie výletníkov k hradom Fiľakovo a Šomoška a do Vlastivedného múzea v Lučenci. V historických vozidlách si bude možné vybrať zo širokej ponuky suvenírov a prispieť tak na aktivity nášho združenia. Veríme, že verejnosť táto akcia zaujme a príde si užiť predposlednú prázdninovú sobotu v Banskobystrickom kraji,“ hovorí predseda združenia Mgr. Jaroslav Filo.

Za realizáciu tejto akcie ďakujeme Klubu historickej techniky Zvolen, spoločnosti SAD Lučenec, a. s., Železniciam Slovenskej republiky, ZSSK Cargo, a. s., OOCR Novohrad a Podpoľanie, spoločnosti Anwell, www.vyrobasuvenirov.sk, mestám Zvolen a Lučenec a obciam Rapovce a Kalonda. Jazda historického vlaku je podporená mestom Lučenec v rámci projektu WE4EU v programe Europe for Citizens.

Foto @ Rado Mojžiš (historický vlak) a @ OZ Veterány.EU (historický autobus)

Súvisiace trate

  • ŽSR-161: Lučenec - Kalonda - Veľký Krtíš