Další odklon – tentokrát z Německa do Čech

31.10.2023 8:00 Helmut Böhme

Další odklon – tentokrát z Německa do Čech

17.-27.10. 2023 byla v Labském údolí na trati z Drážďan do Dolního Žlebu výluka s úplným vyloučením veškeré dopravy kvůli úpravě kolejiště a změny napojení na elektronické stavědlo. Nákladní vlaky byly většinou odkloněný přes západní Německo a PPS Cheb. Některé vlaky ale jely i přes trat’ Ebersbach(Sachsen) – Rumburk, která je jinak bez pravidelné dopravy.

Pravě tuto trasu využila dvakrát i nizozemská společnost Greencitytrip na cestě z Amsterdamu do Prahy. Přitom došlo 19.10. k neobvyklé situaci, kdy německý Ragulin 232.173 dopravce Triangula u stanice Taubenheim(Spree) vypověděl službu a na pomoc přijely dva Brejlovci, které v Ebersbachu měly tento vlak převzít.

Dokumentoval to i poblíž bývající fotograf. Samozřejmě se hned někdo ozval a zvedl varovný prst: A to se smí? Mají Brejlovci vůbec přechodnost do Německa? Ale bylo mu sděleno, že to všechno bylo schváleno a lepší než několik hodin čekat na německou náhradní lokomotivu, což by vedlo k úplnému kolapsu dopravy na jednokolejné trati.

Dostal jsem informace, že 16ti vozový vlak bude ve stanici Ebersbach mít pobyt od 10:11 do 10:26 h. Do Ebersbachu jsem se mohl dostat buď už 8:33 h anebo přes Löbau s dvěma přestupy autobusem s příjezdem v 10:19 h. Vybral jsem první možnost a dělal jsem dobře, protože ten vlak tam už předčasně byl.


Ragulin a konec vlaku v Ebersbachu

Bavil jsem se tam s dalším fotografem, protože jsem předpokládal, že vlak brzy neodjede. To jsem ale neměl dělat, protože po křížení osobních vlaků dopravce Trilex  na návěstidle naskočilo volno. Výše zmíněný fotograf to zdokumentoval.


Autobusy před nádražím Ebersbach

Tak jsem se vydal na autobusovou zastávku, kde na červený německý autobus navazuje zelený český z ústeckého kraje linky 401, který jede z Německa (Ebersbach) do Čech (Jiříkov, Rumburk), zase do Německa (Seifhennersdorf), potom do Čech (Varnsdorf) a následně končí v Německu (Großschönau).


Rumburk

Jel jsem s ním do Rumburku, kde byly odstavené lokomotivy asi na postrkové služby, neboť večer jsem je na cestě domů zase potkal v Ebersbachu.


Rumburk, Desiro do Děčína přes Benešov nad Ploučnicí

Z Německa půjčeným Desirem linky U8 jsem jel do Děčína s tím, že pokud na cestě potkáme odklonový nákladní vlak, cestu přeruším a budu ho sledovat. Žádný vlak jsme ale nepotkali.


Česká Kamenice

V České Kamenici byl odstaven motorový vůz KŽC, který je nasazen na trati do Kamenického Šenova.


Ústí nad Labem hl.n.

V Děčíně jsem přestoupil do Ústí nad Labem, kam dorazily tři autobusy NAD z Drážďan. EC byly během výluky vedeny jen z a do Děčína.


Ústí nad Labem-Střekov

S přestupem na západním nádraží jsem se přesunul do Střekova, kde se momentálně rekonstruuje přijímací budova a je nepřístupná. Lokomotivy se chystají na odstavení u skladiště vlevo (není na fotce vidno).


Pod hradem Střekov

Potom jsem jel MHD do zastávky Pod hradem a natáčel jsem vlaky na obou stranách Labe. I když nákladní vlaky do Německa kvůli výluce nejely, a provoz byl proto slabší, přišel jsem si na své: https://youtu.be/PUoVWZm1oXc


GWTR do Žatce

Jako příklad z druhé Labské strany spěšný vlak do Žatce.


Děčín hl.n.

15:16 h jsem se vrátil do Děčína. Dopravu do Dolního Žlebu během výluky zajistil motorový vůz řady 810, zatímco do Bad Schandau jela NAD.


Rybniště

V 16:37 h jsem jel Desirem do Rumburka. Spatřit v Rybništi přípoj do Varnsdorfu bude od změny GVD obtížné, protože jinak veřejné dopravě nakloněný Ústecký kraj si myslí, že na trati jezdí málo lidí a redukoval dopravu v pracovních dnech na tři páry vlaků a až po protestech obcí přidal ještě spoje o víkendech. Ostatní spoje zajistí linková autobusová doprava.


Uvítání ve vlaku v němčině

Asi v půjčeném Desiru nejde programovat české hlášení, a proto se hlásí v němčině a stanice se obrazí bez diakritických znaků. Strojvůdce hlásí mikrofonem jenom  zastávky na znamení a že se má zmáčknout tlačítko, pokud někdo chce vystoupit.

Když jsem v Rumburku šel na autobusovou zastávku, běhal tam rozhněvaný muž a nepřetržitě vykládal podivné politické teorie. Prý je v Čechách všechno zlé a horší jako v socialismu. Když přijel náš autobus do Ebersbachu, chtěl jízdenku do Varnsdorfu. Řidič mu ale musel sdělit, že právě z Varnsdorfu přijel a že se musí přesunout na 4. nástupiště, kde mu autobus linky 401 do Großschönau ovšem už ujel. Tak místo toho, aby buzeroval, měl by se radši lépe informovat.


Ebersbach

Na nádraží v Ebersbachu jsem zase potkal výše zmíněné motorové lokomotivy.


Duální lokomotiva řady 248

Německý duální Vectron už čekal na vlaky s kotlovými vozy z Čech, které jsme v Děčíne-východě, Benešově nad Ploučnicí a v Českých Kamenících předběhli. Vlak Trilex ze Žitavy měl z neznámých důvodů 20 min zpoždění, které se i přeneslo na protijedoucí vlak z Drážďan, protože  DB Netz vykastrovala infrastrukturu tak, že přeložení křižování není možné. Například následující Neugersdorf byl kdysi pořádné nádraží a nyní je jenom zastávka. Vlastně jsem doufal, že přijede aspoň první nákladní vlak z Čech, což se ovšem nestalo. Protože byla zima, vzdal jsem to a jel jsem spěšným vlakem s plánováním odjezdem v 19:24 h a se zpožděním 6 min zase domů.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=e4MQPRFp