Metrans kupuje 100-percentný podiel v spoločnosti Adria Rail

22.2.2024 8:00Zdroj: HHLA

Metrans kupuje 100-percentný podiel v spoločnosti Adria Rail

Metrans, železničná dcérska spoločnosť spoločnosti Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), opäť investovala do rozšírenia svojej európskej siete a získala 100% skupiny Adria Rail Group, ktorá pôsobí v Srbsku a Chorvátsku. Touto akvizíciou Metrans ďalej rozširuje svoje podnikanie v juhovýchodnej Európe.

Adria Rail bude pôsobiť na srbskom a chorvátskom trhu v rámci skupiny Metrans. Spoločnosť ponúka vlastné železničné dopravné služby z jadranského regiónu do strednej a juhovýchodnej Európy, ktoré pokrývajú 70 percent kontajnerovej dopravy do a zo Srbska z Chorvátska. Adria Rail spravuje aj vnútrozemský terminál v srbskej Indiji neďaleko Belehradu. Teraz medzi týmto terminálom a chorvátskym prístavom Rijeka denne premávajú vlaky Metrans. Okrem toho je nová lokalita v Indiji prepojená aj s terminálom uzla Metrans v Budapešti.

Metrans získal 51%-ný podiel v spoločnosti Adria Rail Group už v marci 2023. Tento podiel sa teraz zvýšil na 100 percent.

Peter Kiss, generálny riaditeľ skupiny Metrans: „Úplnou integráciou Adria Rail sme dosiahli ďalší dôležitý míľnik v expanzii našej európskej siete. Nové spojenia Adria Rail nám umožnia ponúknuť našim zákazníkom ďalšie dôležité a klíme priaznivé logistické spojenia v dynamicky rastúcich krajinách juhovýchodnej Európy.“

Európska sieť spojení Metrans sa tiahne medzi Severným morom, Baltským morom, Jadranským a Čiernym morom a neustále sa rozširuje. Vďaka tomu ponúka Metrans svojim zákazníkom viac ako 650 pravidelných železničných spojení týždenne. Pre väčšinu spojení si zákazníci môžu rezervovať produkt HHLA Pure, ktorý umožňuje prepravu kontajnerov po Európe bez emisií CO2. Investíciou do moderných elektrických lokomotív, využívaním zelenej elektriny a elektrických žeriavov na vnútrozemských termináloch sa Metrans zaviazal k ochrane klímy a podporuje cieľ skupiny HHLA, ktorým je klimaticky neutrálna prevádzka dosiahnutá do roku 2040.

Pri príležitosti tejto akvizície bolo predstavené aj nové logo spoločnosti Adria Rail, ktoré bude v súlade s identitou spoločnosti METRANS.