Správa železnic připravuje modernizaci stanice Chrastava a Hrádek nad Nisou

19.5.2022 15:30Zdroj: Správa železnic

LIBEREC, 19. května 2022

Správa železnic připravuje kompletní rekonstrukci stanic Chrastava a Hrádek nad Nisou, a to včetně modernizace technologického zařízení trati v úseku z Liberce až po polskou hranici. Řešení zpracoval tým železničních expertů spolu s architekty, a propojuje tak funkčnost, bezpečnost, udržitelnost a estetiku.

Správa železnic od realizace stavby očekává zejména zkrácení staničních provozních intervalů, zajištění bezpečnosti a spolehlivosti železnice a zvýšení komfortu pro cestující. „Hlavním přínosem stavby bude úspora času při křižování vlaků, výrazné zlepšení nevyhovujícího stavu trati i stanic a zvýšení kultury cestování,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Projekt je nyní ve fázi zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby. Vypsání soutěže na zhotovitele a vlastní realizace se budou odvíjet od rozpočtových možností pro následující období.

Komplexní projekt řešené oblasti zpracovala pro Správu železnic společnost AFRY CZ. Rekonstrukce obou stanic zahrnuje především vybudování nových nástupišť a podchodů s výtahy i výstavbu přístupových komunikací. Budou plně bezbariérové, nádraží i jejich okolí projdou celkovou kultivací. Architektonický návrh celý prostor sjednocuje a zjednodušuje. „Základním motivem bylo navázání na historické nádražní budovy a na okolní prostředí a přírodu. Rekonstrukci výpravní budovy, zastřešení nástupišť i úpravy zázemí jsme navrhli s důrazem na komfort, v duchu moderních designových trendů a v návaznosti na původní historický odkaz,“ sdělil hlavní architekt AFRY CZ Dominik Pleva. Jedná se o oblast Jizerských a Lužických hor, kde má v architektuře tradici dřevo. Z něj bylo i původní zastřešení. „Tento tradiční, a navíc obnovitelný materiál proto v maximální míře vracíme, ale v moderním a atraktivním pojetí. Dřevo reaguje i na okolní přírodu, kterou elegantně doplňuje,“ doplnil Pleva.

V Chrastavě dojde k částečné rekonstrukci interiérů výpravní budovy, v Hrádku nad Nisou ke komplexní obnově historického objektu. Původní vzhled bude zachován, vnitřní zázemí projde modernizací, a to včetně vzniku prostorné čekárny a komerčních prostor.