Výpravní budovu na pražském hlavním nádraží zdobí historická drezína

26.5.2021 13:31Zdroj: Správa železnic

26.5.2021

Správa železnic a Národní technické muzeum (NTM) dnes na pražském hlavním nádraží slavnostně představily multifunkční expozici s historickou drezínou Tatra. Exponát ze sbírek NTM najdou zájemci v dolní části nové výpravní budovy mezi výstupy z metra ve směru na Václavské náměstí. Součástí expozice je i multimediální zařízení s informacemi o cenném historickém vozidle.

Dnešní otevření expozice s historickou drezínou navazuje na podpis memoranda o spolupráci, které jsme podepsali s Národním technickým muzeem v loňském roce. Jde o konkrétní příspěvek obou organizací k zachování kulturního dědictví na české železnici,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

V rámci naší vzájemné spolupráce jsme poskytli zápůjčku velmi cenného exponátu drezíny Tatra. Zajistili jsme také odbornou manipulaci a dopravu vozidla z depozitáře NTM v Chomutově na pražské hlavní nádraží,“ sdělil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Bližší informace o vystavené historické drezíně Tatra se zájemci dozví z multimediálního zařízení, které bude současně sloužit i jako možnost pro komerční subjekty, aby celý projekt finančně i nefinančně podpořily. Správa železnic navíc hodlá poskytnout část prezentačního času zdarma neziskovým organizacím, nadacím, veřejně prospěšným organizacím či Magistrátu hlavního města Prahy.