Ukončenie výroby hliníka negatívne ovplyvní aj železničné prepravy

23.8.2022 20:30Zdroj: ZSSK CARGO

23.8.2022

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK CARGO) dlhodobo prepravovala pre Slovalco viac ako 300 tisíc ton oxidu hlinitého ročne, teraz po ohlásenom odstavení výroby o tento významný objem prepravy a s ním súvisiace tržby príde. Žiarska hlinikáreň Slovalco odstaví do konca septembra výrobu hliníka a prepustí tri štvrtiny zamestnancov. Zastavenie výroby sa bude negatívne dotýkať aj subdodávateľov a poskytovateľov služieb pre hlinikáreň.

Dovoz oxidu hlinitého pre Slovalco patril v uplynulých rokoch k stabilným prepravám ZSSK CARGO. V rozhodujúcej väčšine išlo o prepravy z prístavov Rotterdam a Koper.uviedol Roman Gono, generálny riaditeľ ZSSK CARGO. Na území Slovenska prepravovala železničná spoločnosť tieto zásielky ako certifikované ucelené vlaky, čo sú vlaky zaradené do systému manažérstva kvality podľa normy ISO. Na uvedené prepravy boli naviazané aj ďalšie výkony ako pristavovanie vozňov na vlečku a z vlečky, komerčné úkony a podobne.

Ukončením výroby hliníka príde ZSSK CARGO nielen o významné objemové výkony ale aj o tržby v miliónoch eur za rok a obávam sa, že môže byť ohrozená aj zamestnanosť u nás ako dopravcu v danom regióne.“ doplnil Roman Gono.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. je jednou z dvoch novozaložených nástupníckych spoločností, ktoré vznikli 1. januára 2005 rozdelením pôvodného operátora v osobnej a nákladnej železničnej doprave – Železničnej spoločnosti, a.s. Jej zakladateľom a stopercentným akcionárom je Slovenská republika, v mene ktorej koná Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Poslaním spoločnosti je poskytovať spoľahlivé, bezpečné, ekologické a cenovo prijateľné služby železničnej nákladnej prepravy orientované na potreby a požiadavky zákazníkov. Okrem doplnkových služieb priamo súvisiacich s realizáciou nákladnej a kombinovanej dopravy spoločnosť ako svoj druhý hlavný produkt poskytuje služby súvisiace s prenájmom koľajových vozidiel, ich údržbou a opravami. Predsedom predstavenstva je od roku 2020 Roman Gono.