Znelky, gongy a hlásenia
Mnohí zbierajú fotky o železnici, ja zvuky. Stačí sa len započúvať do hlásenia a máte pocit, ako by ste boli na stanici, kde prichádzajú a odchádzajú vlaky, počuť zvuk lokomotív, bŕzd a pod. Na Slovensku síce nemáme také dobré hlásenia ako v ČR, no zaujímavosti sú aj tu. Teším sa na Vaše nahrávky! Príjemné počúvanie!
A akym sposobom je urobene to, ze sa ozve "R xxx Cassovia z Prahy hlavneje stanice do Kosic vchadza na druhe nastupiste" a vzapati vidim zo zakruty ten vlak vychadzat?
Inak co je nesmierne trapne az zahanbujuce je ako niekde vyslovuju ceske stanice - Hranice na Morave - bez ě, a vrchol je Praha hlavna stanica! Tam predsa ziadna hlavna stanica nie je, len Praha hlavni nadrazi.
V Ziline a Vrutkach (a predpokladam, ze aj v Cadci) je ako gong ten zvuk, ked vypinate Windows 98 (...). Kedysi to bola "Tri stromecky pri Rajcianke". Je zase pravda, ze vtedy tomu stanicnemu rozhlasu nebolo rozumiet.
Vzdy som chcel vidiet tu zensku v PB, uz dlhe roky pocuvam ten jej strasne spevavy hlas "Stanica Povazska Bystrica. Rychlik cislo ... z Kosic do Bratislayv hl.st. stoji na 2 nastupisti na 5. kolaji (sorry za cisla, vymyslam). Ziadame cestujucich, aby pouzili podchod".
Hlasy v ZA, Vrutkach a pod. nahral moderator z jedneho zilinskeho radia.
Ta znelka v LM bola lepsia predtym. A take 2 roky uz maju inu tusim aj Kralovany.
V PP maju sice "manualne" hlasenie, ale zrozumitelne a riadne nahlas - "Stanica Poprad-Tatry, Poprad-Tatry." "Pri 1. kolaji davajte pozor, vchadza rychlik. Pri 1. kolaji pozor." A 2x zopakuje.
Jednoducho ten Lex Postler so svojim "Prosim pozor!", to jednoducho patri k Prahe ako orloj. Uz sa pouziva aj v Trinic, Ostrave Svinov a hl.n., Hranicich/M, Ceske TRebove, Pardubiciach, Veseli nad Luznici. Skoda, ze o tom cloveku sa nemozem nikde nic docitat.
Potom je druhe hlasenie, to zase hlasi taka pani a to je tiez dobre, hlavne ked vymenuva vsetky tie stanice. Ale zase to ma velku chybu, ze to hlasi "U druheho nastupiste nastupujte do osobniho vlaku 1111 ve smeru Senice na Hane, Namest na Hane...", co je na prd, ked clovek prestupuje a zacuje iba vlak, ale cislo nastupistia uz nie, kedze bolo spomenute ako prve. Tento system sa pouziva v Prerove, Olomouci, Praha Liben, Praha Holesovice, Praha Smichov atd.
Budem rad, ak niekto tieto mesta doplni, popripade doplni aj ine hlasy (ja viem o tychto dvoch).
Jo a napr. v C.Tesine to maju manualne a tam vzdy pouzivaju formulaciu "Osobni vlak 2222 ze smeru Jablunkov-Navsi prijede ke druhemu nastupisti, kde ukonci svou jizdu."
K samotnému hláseniu:
do konca minulého GVD to u nás hlásilo R .... zo smeru ...., kt. pokračuje v smere .... príde na koľaj ...., vozne sú radené za rušňom:....
teraz je ten koniec trochu uprvený na prispatý: ... za rušňom (pauza) je radený (pauza) vozeň...
Ten program má automatiku (čas), ale vraj väčšia kravina od toho nieje, lebo hlási podľa pozpisu kedy vlak príde, či napr. vlak má pravidelný príchod o 14.30 a mešká alebo ide v presdstihu 5 min, to je jedno, lebo stále to bude hlásiť 14.27, že vlak príde, čiže neadekvátne. Alebo odchod 8.33 a automatika začne o 8.33:00 hlásiť, že je pripravený na odchod, no kým to vyhlási je aj 8.34...
Alebo keď chcete meniť šablóny vlakov, tak zmeníte a vypíše, že zmeny sa prejavia až pri najbližšom zobrazení vlaku, čiže až po odchode toho nasledujúceho, napr. upravíte vlak XXXX, tak najbližší vlak XXXX ešte zmenený nebude, ale až ten za ním...
A zaujímavé je keď sa ten čo to obsluhuje pomýli, a zruší hlásenie, tak počujete v staničnom rozhlase klasický windowsový gong pri errore...
Moze byt i vyse 2GB!
U nas v Presove je to tak: "Tíríríríriríí - Na druhej kolaji vlavo je pristaveny osobny vlak do Kosic cez stanice Presov, Kendice, Drienovska .... s pravidelnym odchodim sest hodin 38 minut."
A v Bratislave hovoria: "Vlak je zlozeny prevazne z voznov druhej triedy, vozne su za rusnom radene takto: 1 trieda, ...., a vozne druhej triedy 601-607." a nemecky sa mi to furt paci... na konci je STALE a STALE "ajnštajn" :)
Na tom nasom v PB sa mi najviac rata ... vlak ... blablabla ... do blablabla ... TRNAVY, Bratislavy Vinohradov a Bratislavy hlavnej stanice ... blablabla ... Upozrnujeme cestujucich ze vlak nejde cez TRNAVU ale odklonom cez Leopoldov a Galantu.
Ta nova znelka v LM to mi tam volako "nereze". :-) Viem sice, ze znelky sa davaju,(aj) podla pesniciek, toho-ktoreho mesta, ci kraja, ale taku "pesnicku" ako je v LM znelka, som veru este nepocul. Vie niekto co to je zac?
A toho automatickeho "hlasatela" by uz tiez mohli miestami opravit.
Napriklad hlasenie vo Vrutkach (a aj inde) "... vlak do ... bla, bla... Strby, Poprad-Tatier, SNV,....". Alebo ten PP-Tatry este brutalnejsie skomoleny. Kde boli slovencinari, ked to nahravali:-)
Ak to uz opravili, beriem spat; vlakom som uz dobry mesiac nesiel.
A chcel som sa opytat, ci by niekto nemal nejake ceske nahravky, prip. nevedel o nejakych zdrojoch (nieco uz mam stiahnute).
Trocha OT, ale velmi sa mi paci aj hlasenie v prazskej povrchovej MHD, to je uzasne, hlavne ked su vyluky ("Nahradni doprava NENI zavedena"). A tiez metro, najlepsie B, este pred otovrenim Ladvi bol na C-cku velmi dobry muzsky hlas, ale teraz je tam nejaky nafetovany dilino :-). A tiez tie stresy, ked clovek bezi po polnoci na posledne metro a ozyva sa "Upozornujeme cestujici, ze posledni vlak ve smeru Skalka jiz odjel." Pred niekolkymi rokmi bol v Mladom svete zaujimavy clanok nazvany "Hlasy z metra" prave o tych zenach, ktore tomu prepozicali svoje hlasy.