Lepty, odliatky a doplnky od malovýrobcov
Myslim si, ze na SK je dost modelarov, ktori si "kasne" nerobia sami (podobne ako ja) ale kupuju hotove odliatky, lepty od malovyrobcov. Kedze je vyrobcov viacero, skusenosti su rozne, nie je niekedy lahke si vybrat. Hlavne vtedy, ked chcete, aby to bolo ONO.
Nuz, a kedze ani odliatok, a toboz nie leptany model nie su vobec lacne zalezitosti a ich kvalita byva rozna (od dost nekvalitnych az po spickove vyrobky) mohli by sme sa tu podelit o skusenosti s kvalitou jednotlivych vyrobkov aby sa dalsi mohli lepsie zorientovat a nekupovali "macku vo vreci".
A samozrejme, vitane su aj kontakty, odporucania ...
To balky: Vdaka za adresu. Idem sa tam pozriet. (tu stranku poznam, len som si myslel, ze to je predajna mosadznych plechov , ale asi plechy budu len jedna z casti .... )
Zial, na burzy nechodim ... su v sobotu a kedze len vo svtrtok alebo ppiatok z BA vypadnem tak sa mi tam nechce vracat.
Co sa tyka pantografov ... nuz, som si aj vsimol, ze sa mi na nic seriove nepodobaju ... Vyzeraju velmi slusne (aj ked zial na fotke nie je ani jeden zdvihnuty).
Ja si na pantografy zatial netrufam. Lebo ako sim pisal, mam presne nakresy, ale zial skoncil som uz len pri tom, ako vyrobit tu spodnu nosnu trubku (vnutri je tyc na zdvihanie hornej casti zberaca, navyse je to vsetko hodinarska praca a na to nemam nastroje ... )
Nuz, a uvidim ako dopadne 131-tka u mna. Budem mat viacero pokusov, nakolko by som ich chcel na kolajisko postavit aspon dve (cize prakticky styri masiny).
A ozaj, daju sa kupit niekde len podvozky zo 371 od PIKA. Kedysi PIKO robilo taku Hobby supravu, stala len 3000 Sk a bola tam 371 coby dieselova masina - teda kompletny podvozok z modelovej masiny so vsetkym co k tomu patri len kasna bola totalne oholena a natreta namodro. Ale kedze kasnu tak ci tak vyhodim, nevadilo to, dolezity bol podvozok ....
Odliatky by som v ziadnom pripade nekupoval v obchodoch, ako napr. JRline. Obchodnici to maju z burzy a prihadzuju si svoju prirazdku. Najlepsie je odliatok kupovat priamo na burzach, ci uz Vajnorskej, alebo vo Valciku. Aj do BA zvykne chodit p.Ciz so svojimi odliatkami. Ak si niekto chce vybrat, potom odporucam burzu v Prahe, kde je vyrobcov odliatkov viac. Ale mozem kludne povedat, ze Ciz ma odliatky na vysokej urovni za prijatelnu cenu.Myslim, ze pyta takych 440Kc za 131. Podrobnejsie na http://litomysky.cz/BIX/prehled.htm
Co sa tyka Igorovej 131 (vid obrazok) musim poznamenat, ze to je len jeho "vsedny" model. Napriek tomu, ze 131 je kvalitativne na velmi vysokej urovni, na MSR2004 dosiahol "len" na 7.miesto. Je potrebne povedat, ze ked rozbalil svoju "flotili" masiniek, tak sa rozhodcovia riadne zapotili.
Mojou prvá skúsenosť s odliatkami bola negatívna ... na hektorovi T458.1 bola taká tenká stena kapoty, že pri pokuse o opracovanie sa jednoducho rozdrobila ... ale to bolo kedysi začiatkom 90-tych rokov, odvtedy sa možno pomery trochu zmenili. Dnes už ani neviem, kto to odlieval.
Čo súdite o odliatkoch z polyuretanu ??? V predajni JR Line som si ich zopár všimol, ale zatiaľ ma dosť odrádza cena.
Som rád že sa tu rozprúdila takáto debata. S kvalitou odliatkov je to asi tak, že najlepšie kusy idú majiteľom, kt. si zadali objednávku vopred a zvyšok sa ponúkne na burze.
Ad MartinTT: Mikinko myslel 131 DVOJIČKU, nie M 131 HURVÍNEK.
Nuz, ja teraz zhanam odliatok alebo lept na 131-tku. Mate nejake skusenosti, kde je tato kasna na skutocne vynikajucej urovni? (ci uz komplet alebo stavebnica). Je to totiz jedna z mojich srdcovych masiniek a preto to chcem urobit skutocne na najlepsej urovni ... Pojazd bude pravdepodobne z 371 od PIKO (ten je skutocne velmi dobry - ja som s nim zatial problemy nemal), maksy podvozkov samozrejme vlastne.
A ozaj, daju sa niekde zohnat kvalitne polopantografy (bolo by mi treba aj na 163-ku). Nakresy sice mam ale pravupovediac, zatial si netrufam ...
Pri odliatkoch si musime uvedomit jednu vec. Ti pani to robia pre nas ostatnych-modelarov. Vdaka ich odliatkom (v hocijakej kvalite) nebeha na kolajiskach SK a CZ modelarov spustu nemeckych, rakuskych a neviemakych masin a voznov...Vdaka ich odliatkom su mnohe kolajiska atraktivnejsie, viac priblizuju realitu.A nielen to. Ak by nebolo odliatkov, sutaze by boli znacne chudobne.A priznajme si, masin a voznov v odliatkovych formach je podstatne viac ako v leptanych formach. Navyse lepty su drahe a nie kazdy ich vie poskladat.A ze maju odliatky nerovnomerne hrube steny? Ale ved oni sa tomu nevenuju profesionalne a zas my sme modelari, takze opracovanie odliatku by mala byt samozrejmost aj pre zacinajuceho modelara. A kvalita odliatkov? Je jasne, ze technologicky postup im nikto neprezradil, sami sa zdokonalovali. Ci p. Ciz, ci p. Molata, alebo p.Masa. Urcite ich prve odliatky sa nedaju porovnat s tymi, co produkuju teraz. Ale aj medzi nimi je rozdiel. Pokial viem, najlepsie (pomer ceny a kvalita) je na tom p.Ciz. Jednak ma velky vyber, ale aj kvalita odliatkov je na vysokej urovni.P.Molata robi ako sa mu chce. Nieco odflakne, na niecom si da zalezat. A p.Masa ma tiez kvalitne odliatky(uz to robi ako skladacky-ram, podvozky, kasna, navod na skladanie), ale ceny su podstatne vyssie. Nema ani obchodnickeho ducha, nikdy nemal so sebou zoznam ponukanych modelov pre pripadne objednavky. Asi nechce zarobit.
Dalsia vec je, ze nikto nikoho nenuti, aby si kupil zdeformovany, nekvalitny odliatok. Ja si ich na burze najskor obzriem, zhodnotim kvalitu a potom beriem. Ine je, ak od p. Ciza dostanem balicek na objednvaku. Uz som u neho aj reklamoval poskodeny odliatok, bez reptania mi ho vymenil.
Ono nie je jednoduche v takych obmedzenych moznostiach vyhoviet narocnym poziadavkam modelarov. (Technologia P.Ciza sa znacne zmenila od zaciatku - vyraba odliatky uz najmenej 15 rokov, ale dodnes je este stale daleko od profesionalnych vyrobcov).
Ani material nie je najlepsi minuly tyzden som kupil specialny Epoxy, ktore je tekute takmer ako voda na 20 stupnov. S takym materialom sa velmi lahko pracuje na rozdiel od epoxy, co sa podoba tuhemu medu.....
Aj profesionalnymi epoxy modelmi je praca dost narocna a neraz treba steny vyrovnavat a doplnovat (a pritom neraz stoja 10x tolko ako u Ciza).
Nuz, a hned by som prihodil aj jednu prakticku skusenost. Zial, nevie, kto je vyrobca, lebo oba odliatky som kupoval v JR line v BA.
163 - nuz, na tuto masinku som sa chystal uz dlhsie, len som si nebol celkom isty, ci je vhodne riesenie epoxidovy odliatok. Avsak, cca pred 2 rokmi prisiel na trh odliatok, a to vo vynikajucej kvalite. Neviem odkial bol muster, ale vyzeralo to tak, ze je to z povodnych foriem CS trainu, ktori mali robit "kasne" pre pojazd PIKO (ako to nakoniec dopadlo vieme vsetci). Boli totiz krasne ciste aj detaily vetrakov, krasne ciste linie prelisov na bocniciach (to som este na ziadnom odliatku dovtedy nevidel), ... Hned na to objavila aj stavebnica, ktora samozrejme vyzerala este lepsie. Nakoniec to vsak vyhral odliatok, nakolko stavebnica bola za cca 2000 Sk a odliatok len za 330 Sk.
Snad jedine problematicke miesta su mriezka klimatizacnej jednotky, kde su urcite dorbne defomacie, ale tia sa daju korigovat.
Nuz, a oproti stavebnici je nevyhoda aj v tom, ze asi nebudete moct pouzit seriovy pojazd z 371 (ktorý na stavebnici sedi ako "rit na serbli"), odliatok ma vsak omnoho hrubsie steny a ich zbrusenie by ho deformovalo. Takze zostava stara klasika od PIKO z 350-tky ...
S leptami zatial nemam prakticke skusenosti, ale mam v plane 131-tku, co vsak bude cca 2000 Sk, takze .... ak mate nejake skusenosti ....