Prebúdzanie KATKY a otvorenie sezóny 2007 v Čermeľskom údolí

2.5.2007 23:39 Ing. Igor Molnár

Prebúdzanie KATKY a otvorenie sezóny 2007 v Čermeľskom údolí

1. máj je pre niekoho obyčajným voľným dňom, pre niekoho pripomenutím si sviatku práce, no pre vlakofilov jednoznačne dňom, keď po zimnej prestávke sa znovu v Čermeľskom údolí rozlieha zvuk parnej píšťaly, sykot pary a prevaľujú sa kúdoľy dymu. Inak tomu nebolo ani tentoraz, keď KATKA vyrazila za obliehania tých najmenších zo stanice Čermeľ na Alpinku.

Poďme však pekne po poriadku a pripomeňme si, čo všetko tomu predchádzalo.

Tradičným podujatím je prebúdzanie KATKY v košickom depe, ktoré sa tentoraz konalo 21.-22. apríla. Všetko sa to začalo piatkovými návozmi od Zvolena, Vrútok a z Plavča, kde na trate ŽSR po prvýkrát vstúpili i “pary” PKP. Spolu s Terčikom sme začali dokumentovať príchody najprv v Haniske pri Košiciach, kde sa k súprave od Zvolena pripojili tunajšie historické vozidlá M 131.1125 a T 444.1062. Vlak od Zvolena mal meškanie a tak nám ostalo viac času na obhliadku stavu renovácie pary 434.2338, ktorej tender je po oprave odstavený košickej rotunde. Po príchode vlaku zo Zvolena, krátkej kontrole a pripojení návozu z Hanisky udalosti nabrali rýchly spád.

Vlak zo stanice vypravili ihneď po našom odchode a tak sme ho našim “gumokolesovým presúvadlom” dostihli až na moste pri Barci. Ďalším dokumentačným bodom bola zastávka Košice – predmestie a napokon RD Košice, kde sa jednotlivé vozidlá preposunuli na svoje miesta. Nasledovala obedňajšia prestávka a po nej rýchly presun na košickú stanicu. Počkal som si na návoz 840 006 na konci vlaku Os 8769. Po chvíľke sa objavil Terčik s Marzinom a tak sme spoločne čakali na príchod salónneho vozňa z Bratislavy na IC 405. Po príchode vlaku som sa spoločne s Marzinom /Terčik čakal na návštevu z Čiech/ vybral ku Ťahanovciam čakať na návoz z Vrútok. Boli sme nemilo prekvapený, keď sme zistili, že do Košíc prišli s takmer hodinovým náskokom. Opačný prípad bol návoz parných rušňov z Poľska. Ich príchod sa oneskoril i kvôli zdržaniu v PPS Plaveč, kde neboli v poriadku všetky potrebné papiere pre ich ďalšiu jazdu mimo PKP.

V Košiciach sa už pomaly stmievalo a tak sme ešte zašli znovu do depa skontrolovať, čo všetko na nás bude čakať v sobotu.

V sobotňajšie ráno som s Marzinom a Terčikom vycestoval do Prešova, odkiaľ sme sa doviezli mimoriadnym parným vlakom ťahaným vrútockým krásavcom 486.007 priamo do depa. Terčik mal v tomto vlaku sprievodcovskú povinnosť a tak podľa jeho informácií sme doviezli na akciu cca 400 cestujúcich.

V priestoroch depa už čakal na návštevníkov tradičný program. Úvodné príhovory predstaviteľov železníc, mesta i kraja. Po nich slávnostné “symbolické” zapálenie ohňa v kotli vyzdobenej KATKY a rušňoparáda.

Zvolenským členom KHT narobila vrásky na čele 422.0108, keď kvôli technickým problémom nemohla vlastnou silou doviesť z Trebišova do Košíc mimoriadny nostalgický vlak 30070.

Operatívne bolo preto rozhodnuté, že vlak do Trebišova odvezie parný rušeň PKP Tr 12-25 + 16C11. To sme si nemohli nechať ujsť a tak sme i my operatívne menili naše plány. Po návrate z Trebišova sme ešte navštívili modelárov z Komárna. Sobotný program bol vyčerpaný, nočné fotenie sa nekonalo a mimokošické ŽKV sa chystali na cestu späť. Nedeľný program bol teda ochudobnený o viaceré vozidlá.

I tak možno skonštatovať, že to bolo vcelku zaujímavé stretnutie historickej, súčasnej a v podobe novej 813.001 i budúcej železničnej techniky.

Od prebudenia KATKY ubehlo 10 dní a my sme sa znovu stretli s parnou úzkokoľajnou prababičkou v prekrásnom Čermeľskom údolí. Ráno nás prekvapilo pomerne chladným májovým počasím. Počiatočné obavy z nízkej účasti sa čoskoro rozplynuli. S pribúdajúcimi minútami sa na zvezenie parným vláčikom valilo čoraz viac ľudí. KATKA bola spočiatku pristavená nad kanálom, nakoľko bolo treba učiniť určitý technický zákrok. Neskôr ešte doplnila zásoby vody a pomaly sa presunula na začiatok pripravenej vyzdobenej úpravy. Na postrku jej vypomáhala DANKA /TU 29.2003/. Tradičného slávnostného strihania pásky sa okrem predstaviteľov ZSSK, a.s., DPMK, a.s. a mesta Košice zúčastnil i Terčik, študentská richtárka a vrana - maskot Košíc. O hudobný sprievod sa postarala country skupina BLIZZARD. Všetko bolo teda pripravené na prvú jazdu. Zaznel hvizd Terčikovej píšťalky, vypravenie vlaku a pomalý rozjazd vláčika.

To ešte mnohí cestujúci netušili, že na trati číhajú banditi, ktorí sa pokúsia vyslobodiť nebezpečného zločinca /prezývaného GATILLO/ prevážaného do Alpinka City. Za miesto prepadu si vybrali zastávku VPRED, kde vlak zastavili, zločinca oslobodili a navyše “olúpili i časť cestujúcich”. Potom mohol vláčik pokračovať ďalej. Pred konečnou stanicou bolo ešte jedno mimoriadne zastavenie, kde došlo znovu k westernovej prestrelke banditov so šerifovými ľuďmi. Odtiaľto vláčik až do konečnej stanice Alpinka sprevádzali jazdci na koňoch. /O toto spestrenie otváracieho programu sa postarali členovia VIA Cassa, WAD, COLORADO, Pony Express, S.A.M.O.V. v spolupráci s mestom Košice/. Nakoniec všetci docestovali bez ujmy na zdraví do cieľovej stanice, kde si už každý vybral z ponúkaných možností strávenia pekného sviatočného dňa. O tom, že záujem bol naozaj veľký, svedčili plné vozne oboma smermi.

Nám neostáva nič iné, len popriať KATKE a všetkým zanietencom starajúcim sa o ňu, veľa najazdených kilometrov, rozžiarených detských tváričiek a ešte veľa, veľa rokov medzi nami. Nech to para tlačí!

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy