Katarínka 2008

14.10.2008 8:00 mixmouses

Katarínka 2008

Máte rádi úzkorozchodnou železnici a romantiku? Tak potom je to pravé pro Vás ukryto v Malých Karpatoch na Slovensku. Jestli Vám něco říká železnička Smolenice - Dobrá Voda, tak vězte, že jen pár set metrů od původní trasy staví parta nadšenců další železničku, s rozchodem 600 mm.

 

 

 

Na dohled od zříceniny kláštera Katarínka, kolem staré hájenky se klikatí něco okolo 150 m kolejí, na kterých vozí zajímavý otevřený dvouosý osobní vagonek pěkně opravená BND 30. K vidění je také několik kiplor a několik větších nákladních vagonků, původně z rozchodu 760 mm. Dokonce zde naleznete zachráněný původní mostek ze Smolenické drážky a unikátní křížení s normálněrozchodnou kolejí. Navíc zde naleznete informační panely o Smolenicko-dobrovodské železničce i s historickými fotografiemi.

7.8.2008 - Katarínka: tři nákladní vagonky na mostku z původní smolenické železničky © Mixmouses

Tuto železničku staví a provozuje velmi pohostinná rodina Ružekovcov spolu s dalšími nadšenci. Plány mají velké a vězte, že pokud se je podaří všechny realizovat, bude mít klášter další turistické lákadlo. Webové stránky tahle železnička prozatím nemá, ale již se na nich pracuje. Link bude po jejich spuštění určitě uveden v našem diskusním fóru v příslušné sekci o Smolenické drážce a na stránkách Klubu pro obnovu Kolínské řepařské drážky v sekci odkazy.

7.8.2008 - Katarínka: vlevo mašinka v zářezu se chystá do depa, vzadu vyčnívá část zříceného kláštera Katarínka © Mixmouses

Pokud Vás tento článeček alespoň trochu zaujal, nakoukněte do galerie, kde jsou k nahlédnutí fotografie z našeho letního dvoudenního pobytu na Katarínke.

Titulní snímek: 7.8.2008 - Katarínka: lze dokonce i svézt náhodné cestující © Jana Pilátová

Galéria

Súvisiace odkazy