ŠKODA VAGONKA: Motoráky pro Zemi tisíce jezer

27.10.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: ŠKODA VAGONKA, a.s.

ŠKODA VAGONKA: Motoráky pro Zemi tisíce jezer

I když si Vagonka při svém stěhování do Ostravy sebou vzala především rozběhnutou výrobu elektrických jednotek řady 471, neznamenalo to, že není schopna pokračovat v onom historicky tradičním segmentu někdejší studénecké výroby, který představují motorové vozy. Problém byl ovšem v tom, že i když je nabízela, nenašel se odběratel, který by o ně měl zájem – nebo (v případě ČD) na ně prostředky.

 

 

Situace se ale změnila už krátce po přestěhování, koncem léta 2001, kdy tehdejší ČKD VAGONKA, a.s. získala na základě vítězství ve vypsaném tendru kontrakt o objemu 25 mil. EUR na dodávku 16 vozidel z tohoto sortimentu (a opci na dalších 20) pro Finské dráhy (dnes koncern VR-Yhtymä Oy). Mělo jít o čtyřnápravový motorový vůz s hydrodynamickým přenosem výkonu (s čímž vagónka zkušenosti měla) určený pro provoz v klimatických podmínkách středního Finska s teplotami v rozmezí -40°C až +35°C (s čímž naopak zkušenosti neměla).

Vizualizace designu motorového vozu řady Dm12 © ŠKODA VAGONKA

Východiskem konstrukce nového vozu s označením Dm12, se stal motorový vůz řady 842, sériově vyráběný v letech 1993 a 1994 pro České dráhy. Při srovnání obou vozů na první pohled zaujmou zcela nově aerodynamicky navržená čela, jejichž použití bylo umožněno tím, že zákazník nepožadoval jejich průchodnost. Z původní koncepce zůstalo dvouagregátové provedení s hnacími soustrojími uloženými pod podlahou, vnější rozměry vozové skříně a v zásadě i její půdorysné členění. Vzdor tomu, že vůz Dm12 je určen pro provoz na tratích o rozchodu 1 520 mm, byl konstruován tak, aby mohl být provozován i na rozchodu 1 435 mm, včetně souladu jeho vozové skříně s obrysem UIC 505.

18.06.2004 - prezentační jízda: setkání dvou generací - vozů Dm12 4401 a 842.011-2 © ŠKODA VAGONKA

Ocelová svařovaná vozová skříň lehké samonosné konstrukce s lepenými kompozitními čely je půdorysně členěna na přední stanoviště strojvedoucího, přední oddíl pro cestující s místem pro přepravu invalidního vozíku, přední nástupní prostor s vakuovým WC pro invalidy a elektrickými zdvihacími plošinami, střední oddíl pro cestující, zadní nástupní prostor, zadní oddíl pro cestující a zadní stanoviště strojvedoucího. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé předsuvné s elektropneumatickým ovládáním, oddílové dveře a dveře na stanoviště jsou křídlové, dveře mezi předním nástupním prostorem a předním oddílem pro cestující jsou posuvné. Okna prostorů pro cestující jsou dílem pevná, dílem s výklopnou horní částí.

Typový výkres motorového vozu Dm12 © ŠKODA VAGONKA - ZOBRAZ!

Pojezd vozu je tvořen dvěma dvounápravovými podvozky bezkolébkového provedení, s dvojitým vypružením a hydraulickým tlumením. Každý podvozek má jedno dvojkolí hnané z vlastního trakčního agregátu tvořeného spalovacím motorem MAN D2876 LUE 606, hydrodynamickou převodovkou Voith T111bre a pomocnými stroji; celý RailPack je pružně zavěšen na spodku vozu. Jeho součástí jsou i prvky chladicího systému s výjimkou chladiče umístěného na střeše. Na střeše se nachází také centrální větrací jednotka, zajišťující spolu s teplovodním vytápěním tepelnou pohodu v neklimatizovaných oddílech pro cestující. Kabiny strojvedoucího klimatizaci mají a jsou vytápěny a větrány nezávisle na ostatních prostorech vozu.

29.04.2005 - Finsko: interiér motorového vozu řady Dm12 na snímku dopravce © ŠKODA VAGONKA

Brzdovou výzbroj firmy SAB WABCO tvoří brzda samočinná, přídavná, doplňková, dynamická, parkovací pneumatická, parkovací pružinová, záchranná + bezpečnostní a elektromagnetická. Vůz je vybaven mikroprocesorovým řídicím a diagnostickým systémem z produkce MSV Elektronika. zabezpečovačem ATC, vozovým rozhlasem, informačním systémem, hasicím zařízením a dalšími prvky. Vnitřní osvětlení vozu je včetně nouzového zářivkové, vnější pak je klasické žárovkové (bílá poziční světla), LEDkové (červená poziční světla) a halogenové (reflektory).

02.02.2004 - Ostrava: stanoviště motorového vozu Dm12 4401 © ŠKODA VAGONKA

Vzhledem ke klimatu je vůz prachotěsný (proti vnikání prachového sněhu), důkladně izolovaný (i proti opocení stěn) a opatřený další výbavou pro provoz v náročných severských podmínkách. Zájemce o podrobnější technický popis najde dostatek dalších informací ve zdrojích uvedených na konci článku. Celkové uspořádání motorového vozu Dm12 ukazuje připojený typový výkres, jeho vnější vzhled i vnitřní výbavu si můžete prohlédnout na několika fotografiích především z archivu výrobce a základní technické a výrobní údaje ukazuje tato tabulka:

Základní technické údaje
označení řadové
Dm12 4401 - 4416
označení řadové v ČR
849
označení tovární
Dm12
rozchod
1 520 mm
uspořádání dvojkolí
(1A)’(A1)’
přenos výkonu
hydrodynamický
maximální rychlost
120 km/h
spalovací motor
MAN D2876 LUE 606
jmenovitý výkon
2 x 301 kW
hmotnost ve službě prázdný
54,5 t
hmotnost ve službě obsazený
64,0 t
délka přes spřáhla
25 200 mm
počet míst k sezení
60 + 3
počet míst k stání
60
počet míst pro invalidní vozíky
1
výrobce
ČKD VAGONKA
výrobce spalovacího motoru
MAN Diesel
výrobce hydrodynamické převodovky
Voith Turbo GmbH & Co.
roky výroby
2004 - 2006
počet kusů
16
 
Výroba prototypového vozu, u provozovatele označeného Dm12 4401, byla zahájena v létě roku 2003. Výrobně byl dokončen dne 31.1.2004 a v průběhu následujícího měsíce byl ve výrobním závodě oživován a staticky zkoušen. Dne 31.5.2004 vyjel na první zkušební jízdu v kolejišti vítkovických železáren.
 
Na koleje sítě SŽDC se vydal poprvé dne 9.6.2004, kdy pod označením 849.001-3 projel okruh Ostrava-Vítkovice – Bohumín – Český Těšín – Frýdek-Místek – Veřovice – Studénka – Bohumín - Český Těšín – Bohumín - Ostrava-Vítkovice. Podobné zkušební jízdy absolvoval i v následujícím týdnu. Dne 16.6.2004 zavítal v roli přechodného exponátu na Czech Raildays a o dva dny později se u něj konala v areálu výrobce malá prezentační oslava pro zaměstnance.
 
31.05.2004 - Ostrava: první zkušební jízda prototypu vozu Dm12 © ŠKODA VAGONKA
 
20.6.2004 odjel vlastní silou k testování na ŽZO Cerhenice; v rámci zkoušek pak zavítal také na trať Horažďovice předměstí – Nepomuk. Klimatické zkoušky byly provedeny na přelomu srpna a září ve vídeňském Arsenalu. V té době se už rozběhla výroba patnácti vozů sériových. O dalším osudu prototypu hovoří tiskové zprávy výrobce:
 
Dne 10.12. 2004 v 5.45 h opustil brány ČKD VAGONKA, a.s. první motorový vůz pro Finské dráhy a nastoupil cestu do země konečného určení - Finska, kde by měl absolvovat závěrečnou fázi typových a jízdních zkoušek, před jeho nasazením do provozu s cestujícími.Vůz byl transportován v nákladním lokomotivním vlaku na trase Bohumín/Chalupki – Gdynia.
 
04.08.2005 - Ostrava hl.n.: první sériový vůz Dm12 4402 alias 849.002-1 na cestě do Finska © Martin Sýkora
 
Ve dnech 13.-16. 12. jej naši pracovníci připravovali na přepravu lodí do Finska, včetně převázání dvojkolí rozchodu 1524 mm.a následně lodním trajektem do Helsinek. Dne 17.12. v 18.30 h našeho času ukončil svou cestu v přístavu v Helsinkách. 20.12. byl vůz převezen do dílen VR Ltd. v části Helsinky - Pasila. Zde byl podroben základním inspekcím a zkouškám. Dne 7. 1. 2005 bude vůz převezen do nové domovské stanice Depa v Piaksämäki k provedení jízdních zkoušek bez cestujících.
 
Dne 16.5. 2005 proběhla ve městě Joensuu slavnostní prezentace motorového vozu, a to za účasti ministryně dopravy a telekomunikací paní Leena Luhtanen, prezidenta Finských drah - VR Group Ltd. pana Henri Kuitunena, velvyslankyně ČR ve Finsku paní Aleny Prouzové, předsedy představenstva a generálního ředitele ČKD VAGONKA, a.s. pana Miroslava Kupce a řady dalších vrcholných představitelů ze strany zákazníka VR a zástupců dodavatele. Součástí prezentace byla tisková konference a rovněž předváděcí jízda motorového vozu na trati Joensu - Kontiolahti.
 
16.05.2005 - Joensuu: finská ministryně dopravy a telekomunikací zahajuje předváděcí jízdu vozu Dm12 4401 © ŠKODA VAGONKA

Dne 17.5. 2005 první vůz zahájil pravidelný provoz s cestujícími na lince Pieksämäki - Joensu. Dle aktuálních informací jsou zaznamenány velmi pozitivní reakce cestujících na úroveň komfortu přepravy. Rovněž strojvedoucí jsou velmi spokojeni s jízdními vlastnostmi vozu a úrovní řízení vozidla, Která je na lepší úrovni, než u jiných současných vozidel VR. Jedná se o systém řízení, který ČKD VAGONKA, a.s. již osvědčila na svých předchozích výrobcích firmy, např. motorovém voze řady 843 a nejnověji na elektrické jednotce řady 471, které můžeme spatřit na tratích Českých drah. Tím nejpozitivnějším ohlasem je i prohlášení zákazníka, které bylo citováno ve finském tisku, že se jedná o první dodávku v novodobé historii Finských drah, kterou obdrželi dle harmonogramu.
 
Pochvalný článek ve finských novinách (překlad v odkazech: "Motorový vůz obstál za každého počasí ") - ZOBRAZ!
 
Nedlouho po prototypu začaly být do Finska postupně dodávány vozy sériové, které ovšem zpočátku ještě čekaly také zkušební jízdy v mnohočlenném řízení. Poslední nasmlouvaný vůz byl v Ostravě dokončen v únoru 2006 a po oživení a příslušných zkušebních jízdách byl v následujícím měsíci předán provozovateli. Dodané vozy byly nasazeny nejprve na ramenech Joensuu - Pieksämäki a Joensuu - Nurmes, později také na tratích Iisalmi - Ylivieska, Jyväskylä - Seinajoki, Parrikala - Savonlinna. Hankoo - Karjaa a Tampere - Haapamäki.
 
Tratě, po nichž jezdí vozy Dm12 na mapě finské železniční sítě © Thorsten Büker - ZOBRAZ
Závěrečná poznámka:

Vzhledem k tomu, že jsem tento vůz za pobytu na našem území prošvihl a ve Finsku jsem nebyl, mimořádně jsem porušil svou zásadu a psal o něčem, čehož vlastní snímky nemám. Naštěstí jsem jich několik dostal z obchodního oddělení výrobce a také někteří naši zcestovanější členové se s nimi setkali v zemi jejich působení. Díky těmto dvěma zdrojům vznikla připojená galerie, na níž tak mám (bohužel) zásluhu jen editorskou.

Prameny a odkazy:
  1. ŠKODA VAGONKA, a.s.
  2. MSV elektronika s.r.o.
  3. „Řada Dm12 pro Finské železnice“, R.Břečka, in „Dráha“ 8/2004
  4. Vývoj motorového vozu pro Finské dráhy - možná aplikace pro provoz na tratích ČD
  5. Motorový vůz Dm12 pro VR - Finské dráhy
  6. Technická specifikace motorového vozu Dm12 pro finské železnice
  7. Zkušební jízdy motorového vozu řady Dm12 pro VR
  8. Přeprava vozu Dm12 do Finska
  9. Jízdní zkoušky motorového vozu Dm12 ve Finsku
  10. Motorový vůz obstál za každého počasí (český překlad článku z finského tisku uvedeného výše)
  11. Maps of railway-networks

Titulní snímek: 22.02.2006 - Nurmes: namrzlé čelo motorového vozu Dm12 4405 © ŠKODA VAGONKA

Galéria

Súvisiace odkazy