VLAKY.NET a Silvester

16.1.2009 8:00 Ivan Wlachovský

VLAKY.NET a Silvester

Tak rozmýšľam, že či som tento článok nemal nazvať „Strečnianske mosty a Silvester“, alebo „Silvestrovská expedícia VLAKY.NET“. V každom prípade sa bude jednať o záznam z pobytu VLAKOV na Kysuciach. Aby som zachoval časovú postupnosť, tak sa vrátim niekde do polovice decembra.

Nejako sa mi nedarilo zabezpečiť ubytovanie vhodne pre spojenie rôznych chtíčov bandy, ktorá sa tradične zúčastňuje rôznych akcii, v rámci ktorých ukájame svoje rôznorodé záujmy. Na poslednú chvíľku sa podarilo vybaviť ubytovanie priamo na ŽST v Čadci. Tým sa chcem poďakovať pánovi prednostovi ŽST Stanovi Králikovi, ktorý nás prichýlil. Pôvodne som uvažoval s tlupou cca 20 ľudí, ale nakoniec sa zostava ustálila na čísle 11.

30. 12. 2008 vo večerných hodinách sa zišla prvá časť silvestrovskej partie. Igi dorazil z Košíc vlakom. Po ceste sa pozastavoval vo Vrútkach a v Žiline. Shalomek z Břeclavi a Doktorka, Víchrica, Uragán a Pio z Bratislavy potupne gumokolesami. Po tradičných uvítacích rituáloch, ktoré sa pretiahli do hlbokej noci sme pozaliezali načerpať síl do zajtrajšieho Silvestrovského ošiaľu.


Igiho návšteva Vrútok © Ing. Igor Molnár


Igiho návšteva Vrútok © Ing. Igor Molnár

31. 12. 2008 sme deň začali hneď po raňajkách prehliadkou novej DK (dopravná kancelária) v ŽST Čadca. Po mnohých rokoch výstavby konečne v ŽST Čadca a priľahlom traťovom úseku funguje nové moderné zabezpečovacie zariadenie. Ochotný pán výpravca nám poukazoval a povysvetľoval všetko na čo sme sa opýtali.


Nová dopravná kancelária v Čadci © Ivan Wlachovský


Nová dopravná kancelária v Čadci © Ivan Wlachovský

Igi a Shalomek poškuľovali po odstavenej 140.076 spoločnosti SŽDS, ktorá čakala na svoj výkon. Bohužiaľ pri našom týždennom pobyte sa nepohla ani o centimeter. Vo všeobecnosti však doprava bola ozaj slabá aj v rámci ostatných dopravcov.


140.076 spoločnosti SŽDS © Ing. Igor Molnár

Ako – tak to zachraňovala aspoň vozba osobných vlakov. Medzičasom sa naša partia rozšírila o Mana754. Po krátkej porade sme sa dohodli, že sa vyberieme k strečnianskym mostom volačosik odfotiť. V Čadci bola síce zima, ale krásne svietilo slniečko, ktoré dráždilo našu fototechniku. Naskákali sme do gumokolies a za nejakú polhodinku sme už aj zastavovali pod Strečnom. Bohužiaľ, krásne čadčianské počasie vystriedala strečnianska hmla a zima.


Pio a Uragán v ceste za zábermi. © Ing. Igor Molnár


Primŕzajúci Shalomek a Mano. © Ing. Igor Molnár

Teplomer klesol hlboko pod bod mrazu. Povyliezali sme von a porozostavovali sa na rôzne miestečká tak aby sme sa vyhli studenému vetríku. Víchrica rezolútne odmietla v mraze čakať na oceľové potvory a radšej sa vybrala aj s Doktorkou smerom k Starhradu.


Uzimená Víchrica © MUDr. Luďka Wlachovská


Časť výpravy sa vybrala k Starhradu © MUDr. Luďka Wlachovská

My ostatní sme vydržali celé dve a pol hodinky obracať objektívy na všetko čo sa hýbalo.


V tomto vláčiku sa nachádzala ďalšia časť silvestrantov. © Ing. Igor Molnár


Mega nákladný vlak. © Ing. Igor Molnár


Video © Ivan Wlachovský

Nakoniec nás predsa len zima zahnala do tepla v autách. Do Čadce sme sa vrátili práve včas, aby sme sa stretli s poslednou várkou Silvestrantov. Nasledoval pozdný obed v picérii a oslavy mohli začať.


Pio premiéruje film zo 4 narodenín VLAKY.NET. © Ing. Igor Molnár

Silvestrant Uragán. © Ing. Igor Molnár


Shalomek fotiaci. © Ing. Igor Molnár


Nový rok © Milan Vojtek


Rozlieva sa prípitok silvestrantov. © Ing. Igor Molnár

Ako správni Vlakoneťáci sme povyťahovali všakovaké prenosné počítače a za chvíľku to už všetko vrčalo na improvizovanej sieti. Pri počítačoch najdlhšie vydržala mládež. Vekom pokročilejší sa venovali diskusiám a požívaniu všakovakých alko a nealko nápojov. Polnoc sme oslávili prípitkom, vinšovaním a Uragán nám výnimočne zaspieval Bravo, bravo a koledu.


Video © Ivan Wlachovský

Nasledoval nočný výpad von. Poniektorí  fotili, iní iba pozorovali množstvo ohňostrojov. Zima nás však čoskoro zahnala do tepla zasadačky čadčianskej železničnej stanice. Vytrvalci sa ďalej venovali internetu a zábave. Slabšie povahy zaliezali do teplých postieľok.


Silvestrovský ohňostroj v Čadci. © Ing. Igor Molnár


Popolnočná prechádzka. © Ing. Igor Molnár

Nový rok nás privítal zimou a pekným počasím, krátko po obede sme sa rozdelili. Ultrafans Shalomek a Mano754 sa vybrali fotografovať po ose Skalité, Mosty u Jablunkova. Ich útok mal výsledky v podobe fotografii rušňov a Jablunkovských tunelov. Veru zatúlali sa až na moravskú stranu hraníc. Športovci sa zas vybrali naháňať lyže do strediska Skalité – Serafínov. Tu sme si zažili aj prvý kontakt s €. Nedá sa povedať, že by si pani v pokladni robila problém s prepočítavaním. Kto platil v SK boli mu vydané SK, kto v € dostal zas výdavok v €. Kto mal iba poľské Zloté, tak aj tie skončili v pokladni strediska. Nikto neprotestoval a tak sme si dobre polyžovali.

Prvá časť silvestrantov medzičasom už odpochodovala domov. V ďalšie dni nasledovali  postupne ostatní. Ako s posledným sme sa lúčili za dramatických okolností so Shalomkom. Ťažké mrazy sa podpísali na batériách našich áut a tak sme horko – ťažko naštartovali. Mávajúc sme sa lúčili so Shalomkom, ktorý mal plán isť fotiť ešte raz železnicu pod Strečnom a v Krpeľanoch.

Môj gang (ako nás Shalomek s obľubou nazýva) sa už venoval po zbytok týždňa výlučne vymetaniu lyžiarskych stredísk. Navštívili sme aj Čierne a Makov. To však sem asi už nepatrí.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-127: Žilina - Čadca - Svrčinovec zastávka - Mosty u Jablunkova (CZ)