„Spirit of Brno“ - první Taurus v barvách Českých drah

19.9.2013 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

„Spirit of Brno“ - první Taurus v barvách Českých drah

Brněnské hlavní nádraží včera dopoledne ožilo projektem ČD railjet, ačkoliv v něm žádná vratná souprava toho názvu přítomna nebyla. Zato se tam představilo první její hnací vozidlo rakouského národního železničního dopravce Österreichische Bundesbahnen v korporátních barvách jeho českého partnera. Lokomotiva A-ÖBB 9181 1216 235-2 byla zároveň pokřtěna jménem Spirit of Brno.

 
 
 
 
 
 
 
Vzhledem k tomu, že VLAKY.NET vývoj tohoto projektu sledují od samého počátku ve své rubrice Krátke dopravné správy a zpravidla nechybí u ničeho, co se kolem něj děje, jak ukazuje nejen předchozí reportáž na toto téma, ale i na jejím konci odkázané příspěvky další, nemohla naše redakce bez povšimnutí pominout pozvánku na slavnostní křest první lokomotivy řady 1216 Taurus v korporátním designu Českých drah za účasti zástupců vedení společností ČD, ÖBB, Siemens a také představitelů města Brna i Jihomoravského kraje, jak se psalo v průvodní zprávě k ní. A též to, že po oficiálním programu bude lokomotiva zpřístupněna veřejnosti.
 

Lícová a rubová strana pozvánky na akci
 
Byť účast občanstva byla žádoucí a jeho volených představitelů nezbytná (o reprezentantech zainteresovaných firem nemluvě), hlavním protagonistou toho slavnostního dění byla pochopitelně sama lokomotiva. Že půjde o stroj právě onoho výše uvedeného čísla, bylo pro leckoho překvapením, protože například podle (zdánlivě) fundovaného článku, který jistý magazín uveřejnil začátkem měsíce, měl být jako první přebarven Taurus jiný. Představme si tedy ten správný: Jde o lokomotivu typu Siemens ES 64 U4-C, vyrobenou roku 2006 pod výrobním číslem 21107 a zařazenou do služby dne 22.1.2007, alespoň podle dostupných údajů.
 
1216 235-2 opouští dne 24.3.2012 pardubické hlavní nádraží v čele EC 78 „Gustav Klimt“
Graz Hbf - Praha hl.n. © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Jak je zřejmé také z výše uvedeného snímku, tato lokomotiva není na našich kolejích neznáma, byť doposud vlaky mezi Břeclaví a Prahou vozila v korporátním nátěru svého vlastníka, k jehož změně došlo v jeho linecké lakovně. Týmž procesem by měly projít (máme-li alespoň v tomto věřit už odkázanému článku) stroje inventárních čísel 149, 150, 233, 234, 236 a 237, tedy celkem sedm hnacích vozidel k sedmi objednaným netrakčním jednotkám Viaggio Comfort, jež firma Siemens pro ČD ve svém vídeňském závodě už usilovně staví. Od prosince 2014 mají vozit cestující mezi Prahou, Brnem, Vídní a Grazem, spolu se třemi soupravami ÖBB.
 
„ÖBB railjet“ jako prezentační EC 30000 Wien Meidling - Praha hl.n. mezi Chocní a Zámrskem
dne 17.4.2013 © Pavel Stejskal
 
Těch sedm lokomotiv řady 1216 ÖBB budou České dráhy provozovat jako pronajaté, což je svým způsobem náhradní řešení za původně uvažované spojení netrakčních jednotek z produkce německé firmy Siemens s hnacími vozidly provenience domácí, což se ukázalo jako záměr neprůchodný spíš obchodně-politicky než technicky, jak je z médií i dalších zdrojů známo. Plzeňská lokomotiva 109E/380 ČD by proces technologického propojení jednotky Railjet Siemens s lokomotivou 380 Škoda Plzeň zvládla, pokud by neexistovala zjevná rivalita obou těchto výrobců. Siemens by musel z velké částí zpřístupnit software svých vlaků, píše Filip Drápal.
 
1216 229-5 na postrku „ÖBB railjetu“ jako SC 513 Praha - Ostrava před odjezdem z Olomouce
dne 17.4.2013 © Radek Hořínek
 
Nicméně zanechejme obecností, které vesměs zahrnovala už reportáž předchozí, věnovaná jarní prezentaci soupravy ÖBB railjet na kolejích SŽDC i pražskému křtu lokomotivy inventárního čísla 229, a dále ozřejmuje včerejší tisková zpráva, a věnujme se křestnímu aktu brněnskému. Jeho dějištěm byla kusá kolej u pošty Brno 2 a přilehlá část 1. nástupiště. Když se na ně lokomotiva dostavila (přivezena na postrku EC 78 Johann Gregor Mendel Wien Praterstern - Praha hl.n.), bylo u ní zbudováno malé pódium a proběhly další nezbytné přípravy. To vše za pozornosti pozvaných zástupců médií i nepozvaných, ale vždy dobře informovaných šotoušů.
 
Přípravy ke křtu lokomotivy 1216 235-2 © Karel Furiš
 
Ti prvně jmenovaní se krom hledání co nejzajímavějšího fotografického či filmového záběru věnovali také pátraní po někom kompetentním a příslušnými informacemi oplývajícím, jehož by mohli v zájmu konzumentů svých novin, časopisů či elektronických mediálních prostředků vyzpovídat. Jediným takovým objektem byl v tu chvíli muž, který lokomotivu přivezl, strojvedoucí-instruktor a systémový specialista pro mezinárodní provoz DKV Brno Jiří Valín, známý už z předchozí akce. Ten nejen ochotně odpovídal na položené dotazy, ale stejně tak podle přání toho či onoho fotografa pózoval na stanovišti nebo dokonce na čelníku lokomotivy.
 
Jiří Valín plní přání členů obce novinářské © Karel Furiš
 
Mezi těmi fotografy a reportéry nechyběli ani zástupci internetového magazínu VLAKY.NET Karel Furiš a Milan Vojtek. Druhý z nich, vládnoucí automobilem, stihl před účastí na samotném křtu zachytit v Břeclavi už výše popsaný příjezd křtěňátka a v podvečer pak také jeho odjezd, tentokrát na postrku EC 173 Vindobona Hamburg-Altona - Villach Hbf. Jeho hlavním posláním však byla práce pro zaměstnavatele, v jejímž rámci mj. vyzvěděl, že České dráhy nasazení svých lokomotiv řady 380 na ČD railjety nevzdávají a hledají (na Siemensu i Škodě nezávislou) firmu, která problémy v komunikaci vyřeší, jak se můžete dovědět z textu článku pro Právo.
 
Milan Vojtek s Jiřím Valínem © Karel Furiš
 
Ale to jsme už poněkud předběhli. Zbývá nám dokončit „osoby a obsazení“ slavnostního představení. Uvedla je tisková mluvčí Českých drah Bc. Kateřina Šubová, jejího zaměstnavatele reprezentoval Ing. Daniel Kurucz, MBA, výkonný ředitel GŘ ČD pro provoz a techniku, rakouskou stranu projektu Silvia Kaupa, vedoucí dálkové dopravy ÖBB, a výrobce lokomotivy Roman Kokšal, ředitel divizí Rail Systems a Mobility and Logistics firmy Siemens ČR. Pokud jde o zástupce orgánů samosprávy, z nich veřejně vystoupil jen Bc. Zdeněk Pavlík, radní Jihomoravského kraje pro dopravu. Po krátkých projevech nastal vrcholný okamžik slavnosti.
 
Daniel Kurucz za ČD a Silvia Kaupa za ÖBB smáčejí lokomotivu sektem © Michael Mareš
 
Když takto první Taurus v kabátku páně Najbrtově oficiálně a se všemi náležitostmi obdržel „internacionální“ jméno Spirit of Brno (v překladu do místního hantecu nejspíš Brněnské špiritus), nastal čas jeho opětovného obhlížení, fotografování a filmování, a to buď s přílohou živých protagonistů akce nebo bez ní, jak komu bylo libo či jak se komu v tom čilém ruchu kolem lokomotivy zadařilo. Žádanými dodatkovými objekty byly, jako tomu při takovýchto příležitostech obvykle bývá, zejména pohledné hostesky ve slušivých pseudouniformách Českých drah. Možnosti jejich zvěčnění nedokázal odolat snad žádný z přítomných dokumentátorů.
 
„Duch Brna“ a jeho zajisté dobrá víla © Milan Vojtek
 
Posledním bodem dopoledního programu podle pozvánky bylo občerstvení v ČD Lounge, tedy na právě opačném konci prvního nástupiště. Slov o něm vás ušetříme, ostatně jakož i o řadě dalších věcí, které se toho dne na brněnském hlavním nádraží udály. Nikoliv ovšem proto, abychom je zamlčeli, nýbrž abychom dali promluvit mnohem výmluvnějším fotografiím v připojené galerii, do níž krom výše jmenovaných zástupců redakce VLAKY.NET přispěl také náš profesionální kolega z Obzoru Michael Mareš. A na závěr už jen bonus v podobě „duchařského“ setkání, které bylo pro leckoho zlatým hřebem celé té slávy - Spirit of Brno a Spirit of Praha:
 
Čerstvě pokřtěnému „Spirit of Brno“ dělá chvíli společnost „Spirit of Praha“ na EC 75
„Franz Schubert“ © Milan Vojtek
 
Prameny a odkazy:
  1. Siemens Global Website - oficiální stránky (německy, anglicky)
  2. Siemens Österreich - oficiální stránky (německy)
  3. Siemens – Wikipedia (německy)
  4. Siemens Česká republika - oficiální stránky
  5. Siemens Česká republika - Wikipedie
  6. Railjet - Wikipedie
  7. V Česku se možná bude prohánět superluxusní vlak. Podívejte se na výrobu i cestování - souhrnný článek o jednotkách ÖBB railjet
  8. Sedm českých Railjetů startuje v prosinci 2014 - přehledný článek o jednotkách Viaggio Comfort ČD
  9. Siemens ES64U2 - Wikipedie - o lokomotivě řady 1016 a 1116 ÖBB
  10. Siemens ES64U4 - Wikipedie - o lokomotivě řady 1216 ÖBB
  11. České dráhy, a.s. - osobní doprava, oficiální stránky
  12. ÖBB Konzern - oficiální stránky (německy, anglicky)
  13. Österreichische Bundesbahnen - Wikipedie
  14. ÖBB Reiseportal - ÖBB railjet (německy, anglicky)
  15. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: „Taurus“ 1216 235-2 se přesunuje na místo svého křtu © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy