Jak jsem fotil (nejen) vlaky

21.3.2014 8:00 Mixmouses

Jak jsem fotil (nejen) vlaky

Při přemýšlení o tématu dalšího příspěvku jsem si uvědomil, že bych mohl nechat p.t. čtenářstvo trošičku nahlédnout pod pokličku Myšího „vaření“ obrázků. Projel jsem tedy celý svůj arcichlív a vybral dosud nezveřejněné snímky a věci, které celkem vypovídají o poměrně děsivých (hlavně kompozičně) začátcích a postupném hledání „ukazovatelné“ formy snímků.

 
 
 
 
 
 
 
Úplně první snímky železnice vznikly na bývalé Kysucko-oravské lesní železnici . Další postupně přibývaly mj. i úzkorozchodkách jindřichohradeckých. Podařilo se mi z tmavých zákoutí disku vylovit ještě pár perel z JHMD, nechal jsem je na konec fotogalerie. Také se mi do cesty připletly černobílé snímky, o kterých vůbec netuším, kdy a kde vznikly. Pokud ta místa poznáte, budu moc rád za objasnění záhad.
 

Prý Kladno ... © Mixmouses
 
Nejprve jsem páchal snímky Smenou 8 M. O fotografování jsem věděl asi tolik jako o jaderné fúzi, proto je s podivem, že se mi povedlo vám předložit téměř všechny snímky, na nichž je alespoň trochu poznat, jestli zobrazují slona v cirkuse a nebo železniční vozidlo. Samozřejmě bylo nutné provést patřičné úpravy ve fotoeditoru. Dalším aparátem do sbírky byl kinofilmový automat Nikon. Zde už je „kvalita“ snímků o řád vyšší.
 

Podvečerní pohled na Ronov © Mixmouses
 
Na přelomu tisíciletí jsem zdědil po strýci legendární Prakticu STL a po smrti její plátěné závěrky došlo na koupi typu TTL. To už byly aparáty, se kterými bylo nutné umět alespoň trochu zacházet. Šlo to dosti ztuha. Dalším strojem v řadě byla zrcadlovka Minolta Dynax užnevímkolik na kinofilm. S tou už byly záběry místy i celkem ucházející. Vydržela mi dosti dlouho, než ji nakonec vystřídala Minolta Dynax 5D.
 

Koleje, mašinka a človíčkové © Mixmouses
 
S tou pobíhám kol kolejí dodnes. Kdysi se mi k první Minoltě povedlo sehnat i bazarový TO Sigma 75 – 300 mm, který naštěstí kamarádí i s 5D. K úpravě snímků jsem nejprve používal editor ACD See, pak oblíbeného „přejetého čerta“ Irfan View a nakonec jsem se usídlil na Zoner Photo Studio 14. V práci se právě prokousávám šestnáctkou a opravdu ZPS je profi program, velmi lehce zvládnutelný. Vřele doporučuji.
 
Tož to by bylo v kostce vše a nyní se chutě ponořte do fotografického panoptika.
 
Úvodní snímek: Jindřichův Hradec roku 1995 © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy