Jedno železničné prianie a jedno železničné predsavzatie na rok 2016

1.1.2016 8:00 redakcia VLAKY.NET

Jedno železničné prianie a jedno železničné predsavzatie na rok 2016

Milí priatelia, asi sa zhodneme v tom, že to vôbec nebolo tak dávno kedy sme stáli na prahu nového roka 2015. Málokto z nás by povedal, že od tej chvíle už prešiel celý rok. Ale predsa dnes stojíme na prahu nového roka 2016 a bilancujeme či spomíname na to, čo nám rok 2015 priniesol, čo sme zažili. Aký bude rok 2016 pre každého z nás, pre naše okolie ale aj pre fenomén zvaný železnica?

 

 

 

 

Na túto otázku sa odpoveď hľadá ťažko. Hoci je kalendárny rok pomerne krátky čas, aj na takom kolose akým je železnica sa za toto obdobie môže veľa vecí zmeniť. Kto z nás by takto pred rokom, čo všetko sa za ten čas udialo, sa skutočne aj stane? Kto z nás by takto pred rokom uveril tomu, že sa prevezieme vlakom do konečnej stanice Neded? Na druhej strane, komu z nás by takto pred rokom napadlo, že o necelý rok bude vlaková trasa z Lužianok do Dražoviec merať viac ako 100 km? Dalo sa čakať ako dopadne konkurenčný boj medzi štátnym a súkromným dopravcom, alebo že železničné spoločnosti v okolitých štátoch budú vypravovať vlaky na prepravu migrantov prichádzajúcich od Balkánu?


Z redakčnej pošty

Žijeme vo veľmi dynamickej dobe a o to ťažšie sa dnes premýšla o tom, čo prinesie nový rok 2016. Nielen nám, ale aj železnici. Ak by každý z nás mal jedno železničné prianie pre železnicu do nového roka 2016, čo by ste si priali? Ja by som si želal, aby výstavba novej železničnej trate bola tak jednoduchá a rýchla, ako je zrušenie a znesenie existujúcej trate zo zemského povrchu. Ale je jasné, že s týmto prianím by ste ma všetci vysmiali, a tak si budem radšej želať, aby sa železničná trať dala zrušiť aspoň tak ťažko a zložito, ako sa dá vybudovať trať nová. Aké by bolo vaše prianie?


Z redakčnej pošty

Máte pravdu, priania sa dávajú ľahko. Skúsme si dať aspoň jedno predsavzatie súvisiace so železnicou, ktoré by sme v roku 2016 chceli splniť. Aké by bolo to vaše? Nemusí ísť o nič veľké, pretože všetky veľké veci sa skladajú z mnohých malých dielikov. A tak si možno stačí predsavzať aj to, že svojou účasťou podporíme niektorú z mnohých pekných nostalgických jázd plánovaných na rok 2016, že pri jednom z rodinných výletov vymeníme auto za vlak, alebo že svojou troškou prispejeme k záchrane a zachovaniu kúska železničnej histórie. Určite vám napadá mnoho ďalších predsavzatí, ktorými nás môžete inšpirovať.


Z redakčnej pošty

Mojím predsavzatím do nového roka 2016 je nájsť si opäť o trochu viac času na našu stránku. Súčasná stránka funguje bez väčšieho technického vývoja pomaly aj 10 rokov. To čo bolo dobré pred 10 rokmi, je dnes dobré ešte možno na železnici, ale vo svete internetu je to už určite dávno zastaralé a prežité. Za tých 10 rokov sa však toho veľa zmenilo aj v mojom súkromnom a pracovnom živote - a som si istým, že v tom nie som sám. Ale o to viac sa budem tešiť, keď sa mi aspoň po malých krôčikoch bude dariť postupne našu stránku opäť o niečo vylepšiť.


Z redakčnej pošty

Zaželajme si spoločne čo najviac splnených prianí a naplnených predsavzatí, ktoré si v tomto čase spoločne dávame. A nezaškodí pridať aj čosi z klávesnice istého nášho reportéra: Želanie železniciam a cestujúcim do nového roku 2016.

Štastný nový rok 2016!

Marián &

Súvisiace odkazy