Drážní pourfeliciterologie podruhé

31.1.2016 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Drážní pourfeliciterologie podruhé

Je tomu právě měsíc, co jsme začínali slavit příchod nového roku. Poté jsme si navykli psát o číslo vyšší letopočet a s většími či menšími úspěchy zápolíme s plněním novoročních předsevzetí. Já jsem si jedno takové neuváženě dal před třemi lety a hned vzápětí na ně zapomněl jako na smrt. Týkalo se postupného rozvíjení pseudovědy o novoročenkách, kterou jsem na tomto místě založil na Silvestra roku 2012.

 

 

 


A v úvodu onoho teoretického pojednání jsem veřejně slíbil, že stávající nedostatek bádání v oboru drážní pourfeliciterologie má napravit seriál článků, které budou VLAKY.NET uveřejňovat pravidelně 31. prosince každého z příštích asi 20 roků. Jenže když se rok s rokem opět sešel, vůbec jsem si na své předsevzetí nevzpomněl a v letech následujících také ne. Zkrátka, jsem člověk natolik otevřený, že i hlavu mám děravou. Nicméně se ke svému selhání otevřeně přiznávám a pokusím se je alespoň částečně, byť značně opožděně, napravit. Nakonec, proč bychom si nemohli po tom návalu práce na počátku roku tak trochu oddechnout.


Hravá novoročenka na webu ČD snad doposud funguje (kliknutí do náhledu ji otevře)

Abych oddechový a spíš zábavný charakter tohoto drobného dílka dodržel, vzdávám se, až na pár poznámek, jakéhokoliv teoretizování a za jeho podstatu prohlašuji připojenou galerii novoročenek, které se objevily v posledních dvou letech v mé služební i soukromé elektronické poště. Mírně převažují ty s letopočtem 2015, což však není dáno skutečností, že o rok později jsem dostal přání méně, naopak. Jenže někteří vlakofilní vinšující z roku na rok přešli od tématiky železniční k obecné (a taková obrazová přání do naší pavědy nepatří), jiní se později spokojili s pouhým textem nebo naopak zvolili formát náročný, leč pro galerii nevhodný.


Tato příloha novoročního přání je ve formátu PPS a otevře se kliknutím do náhledu

Do galerie jsem nezařadil ani ojedinělá přání výhradně k Vánocům, jichž už přišlo minimum. Kde jsou ty časy, kdy se občanstvo navzájem obšťastňovalo samostatnými pohlednicemi s přáním k oběma příležitostem. V posledních dvou letech jsem ostatně ve schránce už nenašel papírové vinšování žádné. Nakonec i ta elektronická jsou dnes stále častěji nahrazována jednoduššími SMS nebo MMS. Tolik tedy špetka šedé teorie a nyní už zbývá jen pozvat vás k zelené praxi, do galerie péefek, v níž možná nejdete nejen zábavu či potěšení, ale také inspiraci pro vlastní tvorbu. Rok uteče jako voda a budeme muset vymýšlet podobu PF 2017.


S tímto snímkem by se dalo pracovat ... © PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:

  1. Novoročenka - Wikipedie
  2. Pour féliciter - Wikipédia
  3. Příjemné prožití svátků vánočních a mnoho pozitivního v příštím roce 2016 - YouTube – novoročenka filmaře VLAKY.NET na videu
  4. Diskusní téma WWW.VLAKY.NET s přáními k novému roku 2016 (odkaz vede k poslednímu z nich)
  5. redakční pošta VLAKY.NET
  6. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní obrázek: Novoročenka Mladoboleslavského železničního spolku; zdroj: redakční pošta

Galéria

Súvisiace odkazy