Legiovlak v Ostravě

6.9.2016 8:00 Karel Furiš

Legiovlak v Ostravě

1. září tohoto roku přišla na adresu redakce magazínu VLAKY.NET takto začínající pozvánka ČD: V Ostravě bude zítra Československá obec legionářská s Nadačním fondem legie 100 slavnostně představovat repliku legionářského vlaku. Vlak bude přistavený na nádraží Ostrava - Svinov. V 10 hodin organizátoři akci zahájí. Na 10:30 je pak plánováno slavnostní přestřihnutí pásky a poté prohlídka.

Nádraží Ostrava-Svinov bude dvacátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky.

 

 


Vzhledem k tomu, že Ostrava-Svinov je takříkajíc mou domovskou stanicí, nic nebránilo tomu, abych se akce zúčastnil. Tedy skoro nic – musel jsem trochu přepracovat svůj denní program, jinak podřízený nočnímu odjezdu na východ Slovenska. Ale co bych pro svého „zaměstnavatele“ neudělal. Slavnostního zahájení ostravské zastávky Legiovlaku se zúčastnil mimo jiné hosty hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a za České dráhy ředitel Regionálního obchodního centra Ostrava Ing. Miroslav Klich. Vyvrcholením oficialit bylo slavnostní přestřižení pásky v národních barvách.


Slavnostní moment © Karel Furiš

Legiovlak tvoří 12 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií. 


Legiovlak z nadhledu © Karel Furiš

Široké veřejnosti bude Legiovlak v Ostravě přístupný zdarma každý den až do 15. září. Ve všední dny od 8 do 18 a o víkendu od 9 do 19 hodin.  Poté se vydá na další zastávku v Moravskoslezském kraji, která bude v Českém Těšíně. „Kasárna na kolejích“ pomáhají veřejnosti a zejména mladým lidem získat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu v roce 1918, uvádí k poslání tohoto projektu tisková zpráva, zveřejněná na oficiálním webu kraje. Vzhledem k tomu, že náš internetový magazín Legiovlak reportážně sleduje už od doby jeho příprav (viz Súvisiace odkazy), více o něm psát nebudu.


Legiovlak v Ostravě © Karel Furiš

Odkazy:

  1. České dráhy, a.s. - skupina
  2. Československá obec legionářská
  3. Nadační fond Legie 100 - Projekt Československé obce legionářské
  4. Moravskoslezský kraj
  5. Železniční nádraží Ostrava-Svinov - VirtualTravel.cz

Úvodní snímek: Obrněný automobil na nízkostěnném vagónu Legiovlaku © Karel Furiš

Přepracoval a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy