Tlačová konferencia ZSSK - znovuzavedenie InterCity vlakov

16.11.2016 8:00 Ing. Igor Molnár

Tlačová konferencia ZSSK - znovuzavedenie InterCity vlakov

Na začiatku všetkého bola výzva od Zbynka o tom, kto by mal záujem zúčastniť sa tlačovej konferencie ZSSK k obnoveným IC vlakom a novinkám v GVD 2016/2017. A keďže som mal v tom čase cestu do Bratislavy a voľný program na piatkové dopoludnie, tak som neváhal a prijal túto ponuku.








Nebýva zvykom, aby železničné podniky pôsobiace na slovenskom trhu pozývali na svoje tlačové konferencie okrem známych médií i tie menšie, v tomto prípade internetový magazín VLAKY.NET. A tak som sa potešil možnosti osobne sa zúčastniť tlačovej konferencie organizovanej novým vedením ZSSK. Ako už z pozvánky vyplývalo, nosnými témami boli:

InterCity vlaky

- cestovný poriadok
- ceny a služby

Nový cestovný poriadok od 11. decembra 2016

- zmeny v diaľkovej a regionálnej doprave
- novinky v cenách a kvalite verejnej železničnej dopravy

Po privítaní a úvodných slovách generálneho riaditeľa Mgr. Filipa Hlubockého ako aj ostatných prítomných členoch predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. nasledovali otázky prítomných novinárov. Zaujímala ich hlavne cenová politika, rýchlosť spojenia IC vlakmi. Dôvod prečo súpravy budú jazdiť s menším počtom vozňov ako rýchliky spájajúce Bratislavu s Košicami, ale i to, či v prípade stratovej prevádzky tohto nového komerčného produktu bude možná jeho dotácia. Taktiež aký kľúč bol použitý pri výberie staníc, v ktorých budú IC vlaky zastavovať a aké služby v nich bude spoločnosť poskytovať svojim cestujúcim. Padla i otázka, prečo bude cestovný lístok stáť rovnaku pri nákupe cez inetrnet alebo v pokladnici pri okienku.

Po vyčerpaní otázok prítomných novinárov nasledovali individuálne natáčania rozhovorov televíznych štábov a jednotlivých denníkov.

Medzi top novinky v cestovnom poriadku ZSSK 2016/2017 patria tieto:

  • Nové 2 páry vlakov InterCity z Bratislavy do Košíc. Historicky najrýchlejšie pravidelné spojenie s časom 4 h 42 min.
  • Nový priamy vozeň Košice - Viedeň, Prešov - Košice - Brno, Humenné - Cheb
  • Nové priame vlakové spojenie Banská Bystrica - Žilina - Ostrava
  • Prípoje od IC vlakov z Bratislavy do/z Vysokých Tatier sú nastavené v stanici Poprad-Tatry električkou do Starého Smokovca (13 km) aj na Štrbské Pleso (29 km) a opačne
  • Vytvorenie nových prípojov k IC vlakom na linke Košice - Čierna nad Tisou a späť. Prípoje v stanici Kysak k IC vlakom do/z Prešova.
  • Predlĺženie rýchlika R 613 MARLENKA do/z Bratislavy do/z Košíc každý deň okrem soboty )v súčasnosti jazdí väčšinu dní v týždni len na trase Bratislava - Poprad-Tatry.
  • Predĺženie trasy regionálneho rýchlika RR 762/17762 CASSOVIA v nedeľu do/z Košíc do Bratislavy (pôvodne jazdil na trase Trenčín - Košice).
  • Zavedenie priameho spojenia popoludní z Bratislavy do Humenného.
  • Zlepšenie prípojovosti v Žiline a vo Vrútkach vo večerných hodinách (prípoj vo večerných hodinách a prestup na medzinárodný expres do Prahy).
  • Priamy ranný školský osobný vlak z Trenčína cez Žilinu do Kraľovian. 


Počet priemerne denne vypravených vlakov v rámci cestovného poriadku 2016/2017

Kategória vlaku Priemer na deň
SuperCity (SC) 2
EuroCity (EC) 22
EuroNight (EN) 6
Expres (Ex) 18
Rýchlik (R) 61
Regionálny rýchlik (RR) 15
Regionálny expres (REx) 74
Diaľková doprava ZoDSVZ spolu 199
IC (mimo ZoDSVZ) 4
Diaľková doprava spolu 203
Regionálna a prímestská doprava spolu 1242
ZSSK spolu 1445

Nám ostáva len veriť, že uvedené novinky v pripravovanom GVD 2016/2017 prispejú k spokojnosti cestujúcich a nanovozavedené IC vlaky si nájdu svojich zákazníkov.

Odkazy:

  1. ZSSK Slovakrail - oficiálny web národného dopravcu
  2. InterCity - ZSSK Slovakrail - základné informácie o obnovených vlakoch
  3. Obnovené IC vlaky budú najrýchlejšie v histórii - Aktuality - ZSSK Slovakrail
  4. Historicky najrýchlejšie spojenie Bratislavy a Košíc chce byť do roka v prevádzkovom zisku - Aktuality - ZSSK Slovakrail

Súvisiace odkazy