První lokomotivy EffiShunter 600 jsou v Turecku

30.8.2019 8:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO, a.s. - tisková zpráva

První lokomotivy EffiShunter 600 jsou v Turecku

Po třítýdenní cestě, zahrnující přepravu po železnici, řece i silnicích, dorazily v druhé polovině srpna do Turecka první dvě ze šesti lokomotiv EffiShunter 600. Cesta z výrobního závodu společnosti CZ LOKO v Jihlavě do města Iskenderun na pobřeží Středozemního moře proběhla bez výraznějších komplikací. Lokomotivy nejprve dojely po kolejích do bratislavského přístavu, odkud po Dunaji odpluly na palubě lodi do bulharského Ruse. Tam byly přeloženy na silniční podvalník, na němž doputovaly do největších oceláren v zemi Isdemir, kde si je převzali noví vlastníci.

Zde budou v náročném hutním provozu nasazeny na středně těžký posun. Během tří let firma İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (İskenderunské železo a ocel, a.s.), užívající obchodní název İsdemir, plánuje zvýšit produkci až o 30 procent a právě kolejová doprava v tom hraje důležitou roli.


Přepravu lokomotiv kompletně zajišťovala dceřiná firma CZ Logistics

„Součástí této strategie se proto stal i nákup šesti nových EffiShunterů 600. Tyto české lokomotivy jsou oproti dosud používaným ruským a čínským mnohem efektivnější,“ říká Michal Schaffer, vedoucí obchodního týmu CZ LOKO zodpovědného za země EU a Turecko.


Naloděné lokomotivy EffiShunter 600 v Bratislavě

První dvě lokomotivy označené jako 723.710 a 711 byly vyrobeny v červenci a prošly všemi testy. Jsou vybaveny silnějším spalovacím motorem CAT C27 (709 kW). Hlavní rám je na podvozky uložen pomocí ploché torny, umožňující projíždění oblouků o minimálním poloměru 60 metrů. Snížený průjezdný profil v ocelárnách vyřešili konstruktéři CZ LOKO přemístěním klimatizace do kabiny strojvedoucího a rozšířením vnějšího kamerového systému.


Překládka lokomotivy 723.710 v bulharském přístavu Ruse

„Ten obsluze zaručuje dokonalý výhled před vozidlo. Součástí výbavy je také dálkové ovládání, při kterém je na lokomotivě spuštěn optický výstražný systém. Oproti běžnému provedení je rovněž dosazeno kombinované spřáhlo, umožňující napojení typu hák a šroubovka nebo poloautomatickým SA3,“ doplňuje Michal Schaffer.


Do cílové destinace dorazily lokomotivy EffiShunter 600 po silnici

Akciová společnost CZ LOKO exportuje zhruba 60 procent své produkce lokomotiv do 18 zemí. V Turecku patří mezi její zákazníky také ocelárny Erdemir v Ereğli, kde jezdí dvě lokomotivy 744.704 a 744.705. Státní dráhy TCDD pak využívají dvě lokomotivy 741.708 a 741.709 jako „záchranářské“ v podmořském železničním tunelu Marmaray pro případ mimořádných událostí, například výpadku elektrické trakce.


První dny v náročném hutním provozu

Odkazy:

  1. CZ LOKO – Wikipedie – o dodavateli lokomotiv
  2. CZ LOKO, a.s. - oficiální stránky
  3. EffiShunter 600 na webu výrobce
  4. EffiShunter 600 - Vyhľadávanie na VLAKY.NET
  5. Turecké ocelárny koupí od CZ LOKO šest posunovacích lokomotiv EffiShunter 600 - tisková zpráva z 25.10.2018 (formát PDF)
  6. Lokomotivy řady 723.7 pro turecké železárny İsdemir - článek z června 2019 na SPŽ
  7. İsdemir - Wikipedia – o odběrateli lokomotiv (anglicky)
  8. İsdemir – Homepage (anglicky a turecky)
  9. İskenderun – Wikipedie (česky)
  10. Karayılan – Wikipedia - o skutečném sídle firmy İsdemir (anglicky)
  11. CZ Logistics, s.r.o. - Komplexní logistická řešení – oficiální web přepravce lokomotiv

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy