Předána úplně první lokomotiva domácí výroby s ETCS

30.9.2019 16:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO, a.s. - tisková zpráva

Předána úplně první lokomotiva domácí výroby s ETCS

EffiShunter 1000 s označením CZ-CDC 92 54 2 744 110-8 z produkce společnosti CZ LOKO se stal historicky první lokomotivou, vyrobenou u nás už s evropským zabezpečovacím systémem ETCS. Instalovat ho sériově se dosud v ČR žádnému výrobci nepodařilo. Jezdit bude v barvách ČD Cargo, které si první z pěti objednaných vozidel převzalo dnes v Břeclavi. Zbylá budou následovat ještě do konce roku. Jde o první naše lokomotivy vybavené systémem ETCS již přímo z výroby.

Dosud se vyráběly pouze s tzv. přípravou. Vybavení systémem ETCS bude během příštích několika let nutnou podmínkou pro provoz všech vlaků na hlavních tratích nejen v České republice, ale v celé Evropské unii.

Bez špičkového produktu by se o nás nikdo nezajímal. Bylo to nákladné strategické rozhodnutí, protože vývoj vlastní lokomotivy, včetně instalace ETCS, není levný. Nyní se nám to ale vrací v podobě zájmu mnoha dalších železničních dopravců v Evropě i mimo ní,“ říká Josef Bárta, předseda představenstva společnosti CZ LOKO. Poptávka po EffiShunterech 1000 mu dává za pravdu. Nové kontrakty na ně CZ LOKO nyní uzavřelo s firmami Ferrovie Nord Milano, druhým největším italským železničním dopravcem a slovinským Luka Koper, který si lokomotivu vybral pro obsluhu největšího námořního přístavu v zemi. Ferrovie Nord plánuje jejich nasazení na traťové službě v Lombardii a Piemontu. I zde se počítá s instalací ETCS.


Slavnostní předání stroje 744.110-8 dne 30.9.2019 v břeclavském depu

Dokončeny byly také dodávky dvou lokomotiv pro italské společnosti Rail Traction Company a dalších dvou pro TPER, respektive jejího nákladního dopravce Dinazzano Po. Ta zároveň projevila zájem o třetí. Společnost Mercitalia Shunting & Terminal, která již provozuje pět lokomotiv EffiShunter 1000 si objednala dalších pět těchto strojů. Ty nově vyjedou v barvách státního nákladního dopravce Mercitalia Rail, který je využije při traťové službě napříč Apeninským poloostrovem. Jen v Itálii tak bude do konce roku 2020 v provozu nejméně 17 lokomotiv EffiShunter 1000. Spolu s dalšími zakázkami to firmě minimálně do roku 2023 zajišťuje každoroční tržby přes 2,5 miliardy korun.


744.107-4 pro italského dopravce Dinazzano Po (14.8.2019, CZ LOKO Jihlava)

„I s ohledem na zkušenosti z předchozího cyklu ekonomické recese věříme, že ani ta očekávaná na tom nic nezmění. V tom je železniční průmysl trochu jiný než třeba automobilový,“ uvedl Josef Bárta, většinový vlastník firmy, která své inovativní přístupy potvrzuje i vývojem první české hybridní lokomotivy HybridShunter 400 na alternativní ekologický pohon. Podle něho ale inovativní nesmí být jen výrobky, ale i firma sama. „Svým řízením, fungováním, péčí o zaměstnance a jejich pracovní prostředí a vzdělávání,“ dodal.


744.108-2 a 744.109-0 pro Rail Traction Company (17.9.2019, Břeclav)

Společnost CZ LOKO ještě na přelomu tisíciletí hlavně opravovala a modernizovala starší lokomotivy. Dnes ale už 80 procent produkce zajišťuje výroba nových řad, které firma sama vyvinula. Export tvoří přes 60 procent tržeb a týká se 18 zemí. Čtyřnápravový EffiShunter 1000 je „vlajkovou lodí“ v současném portfoliu CZ LOKO. Pohonný agregát tvoří spalovací motor CAT C32 o výkonu 895 kW. Přenos výkonu je elektrický AC/AC, přenášený na čtyři individuálně řízené asynchronní trakční motory. Samozřejmostí je také on-line diagnostika a monitoring, na přání pak také evropský zabezpečovač ETCS. Díky splnění náročných norem TSI může být provozován prakticky po celé Evropě.


744.110-8 je první v ČR vyrobenou lokomotivou s ETCS (30.9.2019, Břeclav)

Dosavadní zájem o EffiShunter 1000

Česká republika:

  • ČD Cargo – 5 ks

Slovinsko:

  • SŽ-Tovorni promet (státní dopravce) – 4 ks
  • Luka Koper – 1 ks

Itálie:

  • Mercitalia Shunting & Terminal (obsluha logistických center v Miláně, Ravenně a Livornu) – 5 ks
  • Mercitalia Rail, státní nákladní dopravce (traťová služba napříč zemí) – 5 ks
  • Dinazzano PO (dceřiná společnost TPER) - regiony Emilia-Romagna, Ligurie a Toskánsko – 3 ks
  • Ferrovie Nord Milano - traťová služba v Lombardii a Piemontu – 2 ks
  • Rail Traction Company - nákladní vlaky v okolí Verony – 2 ks

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy