Ohlédnutí za novinářskou jízdou po „Švestkové dráze“

15.12.2019 8:00 Helmut Böhme

Ohlédnutí za novinářskou jízdou po „Švestkové dráze“

27. listopadu jsem ve schránce své elektronické pošty objevil zprávu šéfa internetového magazínu VLAKY.NET nabízející mi možnost zúčastnit se prezentační jízdy, kterou pro zástupce médií dne 10. prosince pořádala společnost AŽD Praha před zahájením každodenního provozu na vlakové lince Ústeckého kraje U10 Litoměřice – Most. Nabídka mne moc potěšila, a to nejen proto, že byla (ač provázena rozšklebeným smajlíkem) formulována jako „odměna“ za mou reportérskou „ochotu“.

O co šlo, to víte už z předchozí reportáže mého pražského kolegy, jíž toto mé ohlédnutí za akcí nemá konkurovat, ale jen ji doplnit mým pohledem (hlavně skrze optiku kamery) na věc. Uvedeného dne jsem se z Drážďan dvě minuty po sedmé hodině ranní vydal do Čech naposledy spojem EC 259, protože ten podle nového jízdního řádu začíná až v Děčíně. V Ústí nad Labem jsem přestoupil na rychlík do Lovosic, kde jsem hodinu dokumentoval nepříliš silný provoz.


Zátiší s motorovým vozem AŽD a nákladním vlakem ČD Cargo

Asi nikdy nepochopím záměr ministerstva dopravy v tom, že rychlíky z a do Chebu Lovosicemi projížděly a předjížděly tam osobní vlaky. Vždyť‘ tam mohla byt přestupní vazba. Když někdo jede po trati Cheb – Ústí nad Labem a potřebuje přestoupit do osobáku, tak ten o několik minut ujede a dotyčný musí skoro hodinu čekat na další spoj. V Lovosicích by ale ten přestup stihl. (Od nového jízdního řadu je zase všechno jinak a předjíždění probíhá jinde.)


Dva zvláštní vlaky AŽD a jeden pravidelný ČD

Na lovosickém nádraží u 3. nástupiště stály dva motorové vozy AŽD – kromě „našeho“ RegioSprintera 645.005 také orchestrion 810.141, který se vydal do žst. Litoměřice horní nádraží před naším odjezdem směrem opačným, asi kvůli seznání trati strojvedoucími.


Tři typy vozidel dvou vlastníků

Svou pozvánku na akci jsem asi moc pozorně nečetl, protože jsem čekal, že novináři z Prahy přijedou vlakem a trochu mne překvapilo, že přišli od autobusu. Pozdravil jsem se s Jirkou, tiskový mluvčí AŽD Jiří Dlabaja si mne odškrtl v seznamu účastníků a vyrazili jsme do Čížkovic. Strojvedoucí přitom využil maximální povolenou rychlost, až to chudáka Jirku, dřepícího s fotoaparátem za stanovištěm, hodilo na zem. Potom začala „pojízdná“ tisková konference.


Generální ředitel AŽD Ing. Zdeněk Chrdle nás přivítal

… a pustil se do výkladu, který je zachycen na druhém videu, odkázaném na konci textu. My jsme přitom mohli popíjet kávu, nahlížet do tiskové zprávy a obdivovat dárečky, které jsme dostali.


„Výslužka“ pro účastníky

Když jsme si posléze v Třebívlicích prohlédli technologické zázemí, projel nádražíčkem už zmíněný motorový vůz 810.141.


Třebívlice

Ve voze jsem si všímal také jeho vnitřní výbavy, přičemž jsem ve vysokopodlažní části postrádal háky na zavěšení oděvů.


Zásuvky pro napájení přístrojů nechybí

V Dlažkovicích Jirka dokumentoval přejezdové zabezpečovací zařízení.


„Brejlovec“ v akci

Mezi Sulejovicemi a Lovosicemi zkoušel strojvůdce dosáhnout maximální povolené rychlosti, podařilo se mu jet ale jen devadesátkou, protože záhy bylo omezení na 70 km/h. Kromě toho jsme pak zastavili u vjezdového návěstidla Lovosic ukazujícího „Stůj!“.


Povolená rychlost 100 km/h

Zapomněl jsem se zeptat, jaký význam mají černé pruhy na horním rychlostníku. Možná to někdo z vás ví …


Hádanka (aspoň pro mne)

Po ukončení akce jsem se přesunul přes Děčín do Prostředního Žlebu, abych tam pořídil ještě nějaký snímek.


Prostřední Žleb

Protože tam kromě odstavené soupravy IDS Cargo a pár projíždějících vlaků nic moc zajímavého nebylo, vrátil jsem se na hlavní nádraží v Děčíně a odtud v 18:02 hod. odjel spojem kategorie EC domů.

Vzhledem k tomu, že Jirka napsal vše podstatné o tom, které otázky představitelé AŽD s novináři probírali, svou reportáž ukončím už jen odkazy na videa, která jsem toho dne pořídil:

  1. Nákladní a osobní vlaky v Lovosicích
  2. Cestou z Lovosic do Čížkovic
  3. Jízda z Čižkovic do Třebívlic
  4. Návrat úsekem Třebívlice – Lovosice
  5. Prostřední Žleb a Děčín hl.n.

Fotografie pak najdete v mé internetové galerii.

Úvodní snímek: Motorový vůz řady 645 na „Švestkové dráze“ © AŽD Praha s.r.o.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy