Pražská firma úspěšná v boji o polský trh

9.12.2020 8:00 Jiří Dlabaja Zdroj: AŽD Praha - tisková zpráva

Pražská firma úspěšná v boji o polský trh

Společnost AŽD aktivovala v Polsku další staniční zabezpečovací zařízení ● Aktivace staničního zabezpečovacího zařízení ESA 44-PL pro polské železniční stanice Rokietnica a Szamotuły, včetně mezistaničního úseku vybaveného integrovaným traťovým zabezpečovacím zařízením typu ITZZ, je dalším potvrzením schopností české společnosti AŽD Praha s.r.o. pracovat v zahraničních složitých podmínkách. Celá akce má být dokončena během nadcházejícího roku.

Jedná se o aktivaci dalších stanic v rámci první dodávky zabezpečovacích technologií pro polského správce infrastruktury PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. (PLK) „Projekt a stavba zařízení pro řízení provozu a signalizace a zařízení železniční telekomunikační sítě na úseku Poznań Główny - Wronki (LCS Poznań Główny III)“.


Traťový úsek Rokietnica - Szamotuły na mapě
(kliknutí do náhledu otevře celou on-line)

V rámci této významné zakázky společnost AŽD instalovala na 50 km tratě další produkty, jako jsou návěstidla typu AŽD 70-PL a elektromotorické přestavníky typu EP 600 sloužící k přestavování výhybek. Všechny prvky zajišťující bezpečnost provozované železniční dopravní cesty získaly schválení (Świadectwa) od místního drážního úřadu UTK.


Výpravní budova stanice Rokietnica (3.2.2013)
© Rzuwig; zdroj: pl.wikipedia.org

Šlo opět o noční akci, protože správce infrastruktury standardně požaduje, aby byla zajištěna kontinuita provozu na železnici v době přechodu ze starého zabezpečovacího zařízení na zařízení nové,“ vysvětluje generální ředitel společnosti AŽD Zdeněk Chrdle.


Výpravní budova stanice Szamotuły (1.6.2014)
© Michał Ast; zdroj: pl.wikipedia.org

Zbývající stanice Wronki a centrum dálkového řízení provozu celého úseku, které je navrženo v Poznani, budou v závislosti na postupu prací stavebních firem, provádějících paralelně práce na infrastruktuře v rámci samostatných zakázek, aktivovány v průběhu následujícího roku 2021.


Řízení provozu ve stanici Szamotuły © AŽD Praha

Zabezpečení tratě z Poznaně do Štětína je pro naši společnost strategickou zakázkou. Jde totiž o první instalaci českých technologií v rámci polské infrastruktury, na níž chceme ukázat, že umíme vyvíjet, vyrábět a instalovat vysoce kvalitní produkty, které snesou srovnání se zahraniční konkurencí. Společnost AŽD je připravena bojovat o další zakázky na polském trhu, který považujeme za perspektivní,“ uzavírá Zdeněk Chrdle.


Práce v kolejišti musely probíhat přes noc © AŽD Praha

Odkazy:

  1. AŽD Praha – Wikipedie
  2. PKP Polskie Linie Kolejowe – Wikipedie
  3. Stavební práce - 457769-2017 - Tenders Electronic Daily - oznámení o zahájení zadávacího řízení na projekt a stavbu díla LCS Poznań Główny III
  4. Linia kolejowa nr 351 – Wikipedia, wolna encyklopedia – k dotčené trati
  5. Rokietnica (stacja kolejowa) – Wikipedia, wolna encyklopedia – k první dotčené stanici
  6. Szamotuły (stacja kolejowa) – Wikipedia, wolna encyklopedia – ke druhé dotčené stanici

Úvodní snímek: Nádraží Poznań Główny se dále modernizuje, stejně jako trať 351 do Szczecina,
na níž pracuje AŽD; zdroj: Projekt Inwestor (zobraz velký)

Upravil, ilustroval a odkazy opatřil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy