Přijeďte se pobavit na Oustecké nádraží!

26.8.2020 16:00 Pavel Prchal Zdroj: Oustecké nádraží, s. r. o.

Přijeďte se pobavit na Oustecké nádraží!

Už čtvrté pokračování akce pro širokou veřejnost s provozními modely vlaků v měřítku 1:87, tedy velikosti H0 (od 9:30 do 18:30 hodin) a promítání 16 mm a 35 mm krátkých filmů a ukázek s nejen železniční tématikou (v 9:00, 10:00, 17:30 a 18:30 hodin) čeká v sobotu 29. srpna 2020 všechny zájemce v historické výpravní budově železniční stanice Ústí nad Orlicí. Doba promítání je výdy 30 minut, časy jsou voleny s návazností na příjezdy a odjezdy parního vlaku. Vstupné je dobrovolné.

Občerstvení (pivo Chotěboř i nealkoholické nápoje) pro vás připravuje restaurace Zastávka. Akci samotnou pořádá společnost s ručením omezeným Oustecké nádraží. Na jejím oficiálním webu najdete podrobnou historii výpravní budovy, která měla ustoupit nedávné přestavbě železniční stanice Ústí nad Orlicí, ale nakonec byla díky občanské iniciativě uchována. Jak je v poslední době využívána, to je zřejmé z informací, které se nacházejí na hlavní stránce už odkazovaného webu, Jistě vás zaujme, že na ní hned v úvodu najdete také přenos z online kamery Mall TV, zachycující železniční provoz kolem budovy.(přes českotřebovské zhlaví). K aktuálnímu stavu využití budovy lze dodat následující informace.


Plakát akce

V současnosti jsou pro nenáročné účely (ateliér, hudební zkušebna, sklad) pronajaty některé z původních nerekonstruovaných prostor. Dále je na budově umístěna online kamera Mall TV snímající provoz na kolejích, což oceňují železniční nadšenci z celé republiky. Jako zdroj příjmů na základní pokrytí spotřeb a údržby jsou pronajaty reklamní plochy. Jeden z bytů je ve slušném stavu a bydlí v něm jeden z majitelů budovy, po zprovoznění kotelny by zde měl bydlet trvale i s rodinou. Obě krytá nástupiště jsou přístupná cestujícím, udržována v čistotě, vybavena lavičkami, odpadkovými koši, osvětlením a wi-fi sítí.
V minulosti jsme v roce 2017 rekonstruovali rohovou místnost občerstvení a WC pro veřejnost, kde se vystřídali po sobě 2 provozovatelé, ale provoz se jim nepodařilo udržet.


Jízdní řád v úvodu zmíněného parního vlaku

V současnosti kvůli viru není žádný nájemce k dispozici, ale někteří sondují možnost mít zde podnikání po odeznění nákazy v budoucnu. Většinu roku 2018 jsme strávili řešením kanalizace, kde jsme zjistili, že u celé západní poloviny budovy byla při nedávné rekonstrukci stanice sousedem (SŽDC) za nečinnosti předchozího majitele budovy (ČD) kanalizace přerušena na 3 místech, což dle kupní smlouvy nemělo být. Od roku 2016 do konce léta 2019 jsme řešili záměr dovést k budově plyn existující chráničkou, ale záměr se ukázal být neuskutečnitelným jak z důvodu ceny tak enormní složitosti. Poté bylo provedeno převložkování komína kotelny keramikou a vytipován automatický peletový kotel, který by měl být v blízké budoucnosti pořízen, bez něj je jakékoli smysluplnější využití budovy nemožné.


Historická budova na moderním nádraží

Po dokončení uvedeného je v plánu opravit a zprovoznit halu bývalých pokladen (jakožto zlepšení a zvětšení prostoru občerstvení), kde se letos začne renovací obou oken za dotační podpory Ministerstva kultury. Dále plánujeme zprovoznění obou bytů nad halou. Na realizaci sháníme v současnosti úvěrové financování.

Ale zpět k nadcházející akci, už jen pár slovy: Přijeďte na Oustecké nádraží a nebudete litovat. Těšíme se na vás!

Úvodní snímek: Předchozí akce byly úspěšné

Upravil a doplnil Phdr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy