714/730/731/735/736
Diskusia o rušňoch radu 714/730/731/735/736.
pro z Vas kteri chcete obohatit svoji sbirku mam jeden tip. DKV Olomouc nechalo udelat novy lak na stroji 731.031. v sobotu jsem Favaska videl a krasne fialove zari. tady jedno foto pro inspiraci.
731 031-1 DKV Olomouc, foceno ve Velke Bystrici 14.10.2003
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/20642/
Všetky 736 sú vo Zvolene v Cargu. 736.001 až 736.013. 736.014 sa už finišuje (ak s ňou už ŽOSkári nebehajú). T.r. by ich, ak sa nemýlim, malo byť 16ks. Momentálne behajú všetky okrem:
006 - porucha INTELO maxi
008 - všetky 4 TM vadné, porucha INTELO maxi
011 - porucha budenia trakčného alternátora
013 - porucha meniča chladenia SM
006 - porucha INTELO maxi
008 - všetky 4 TM vadné, porucha INTELO maxi
011 - porucha budenia trakčného alternátora
013 - porucha meniča chladenia SM
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/20021/
Škoda, že 836 išli Cargu. Na niektorých tratiach by boli vhodnejšie aj na osobnú dopravu. Keď vidím na trati Zvolen-Kremnica ísť vlak s tromi vagónmi s 15 cestujúcimi a ťahaný 850-tkou, tak si pomyslím, ako naše železnice vedia šetriť....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/20020/
Passion: Raketa, je už dosť starý slangový železničiarsky výraz pre rýchlonákladné vlaky, Rn a p. Takisto aj rýchlobežka. Vozili prednostné zásielky, živé zvieratá, skaziteľné a p. U nás to boli v minulosti živé, spešniny alebo zelenina, ktorá sa nakladala v minulosti aj v nácestných staniciach. Pred časom boli v nákladných tarifách a predpisoch určené druhy tovarov, ktoré museli byť povinne podané ako rýchlotovar.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/19679/
Na éru pielstickov si počas mojej praxe tak priaznivo nespomínam ako kolega " Pielstick". Podotýkam, že ešte predtým krátku dobu boli nasadené Karkulky, T 444.0 a T 444.1, ktoré chodili aj do Bratislavy N.M. a aj s poschodovými súpravami. Z pohľadu dopraváka mi pripadali ako nepodarok, spolu s pielstikmi. Nemali ten pravý dieslový zvuk motora ako diesle z ČKD. Napr. T 478, T 669, T 721,mali celkom iný zvuk , a boli spolahlivejšie. Napr. Pielstick len kašlal, prskal a motor znel ako by každú chviľu išiel "zdochnúť". Na posunoch sme mali T458. ( 721), a 735 sme dostali len ako náhradu alebo, aj jediný 735.040, ktorý ešte ako tak fungoval do konca 90. rokov, pokiaľ neprišli 742. Napr. 735001, z NZ, vozieval Mn vlaky NZ-Komárno späť. Bol poruchový a často krát nevytiahol do 3 prom. záťaž 800t v zime. Prečo ich tak rýchlo stiahli z prevádzky a 750. ešte stále behajú, keď za ne nemáme náhradu ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/16776/
pielstick: v osobnej doprave na trati BA-KN s poschodovými Bpjo? Alebo sa tam aj s niečím iným chodilo na klasických súpravách?
Ja si tam s T466.0 pamätám zostavu T466.0+Bpjo, na tú mám pekné spomienky, ako malé decko som sa s tým vozil s osobákom, čo chodil po tretej poobede z BA-Nového Mesta. To bol zážitok oproti dnešnej dobe. Ešte krajší bol Mn s T466.0 do Šamorína, kde sú tie časy...
Ja si tam s T466.0 pamätám zostavu T466.0+Bpjo, na tú mám pekné spomienky, ako malé decko som sa s tým vozil s osobákom, čo chodil po tretej poobede z BA-Nového Mesta. To bol zážitok oproti dnešnej dobe. Ešte krajší bol Mn s T466.0 do Šamorína, kde sú tie časy...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/16764/
Rušne T466.0 prezývané Pilštiky, svojim príchodom na koľaje vtedjšej ČSD značne predbehli svoju dobu. Množstvo pokrokových prvkov použitých pri konštrukcii, samotný spaľovací motor a jeho regulácia, ako aj prenos výkonu boli na vtedajšiu dobu a pre personál doslova šokom. Pre mladšiu generáciu musím pripomenúť, že táto mašinka sa objavila na sklonku éry parných rušňov, kedy ešte veru podstatnú časť personálu tvorili na rýchlo preškolený parári.
Prevádzková teplota chladiacej vody spaľovacieho motora bola 90°C, čoho sa personál vyslovene obával, núdzovo chladili, hlava nehlava. Pod kabínou rušňovodiča sa nachádzal ventilátor chladenia trakčných motorov zadného podvozku. Pri údržbových zásahoch zamestnanci dielne sa moc nestarali aby podlahu po sebe riadne zavreli, teda utesnili. Z týchto dvoch príčin teda kabína v zimnom období bola teda slušne vetraná, hlavne keď mašinka bola nasadená na vozbu Mn vlakov.
Niekoľko ďaľších konštrukčných bonbónikov :
- bol montovaný predhrev vody, teplovodný agregát VA-20. Mal sa využívať na temperovanie rušňa. Asi nikdy sa riadne nevyužíval.
- kompresor bol poháňaný cez elektromagnetickú spojku - prevádzka skoro bez problémov
- prvá séria mala ešte EDB. Bola to celkom hrubá stykačová regulácia, dlho sa nevyužívala. ( Len tak na okraj - koľko rokov personál odmietal využívať EDB na 240 Laminátkach )
- rušeň mal ovládanie šuntovania v závislosti na rýchľost ( to isté čo 742 ) 3 šunty, potom spravil prechod zo sérioparalelného zapojenia TM na paralelné zapojenie a poto ešte raz šuntoval. Regulácia ako som už spomínal nebola celkom dokonalá, práve pri týchto prechodoch sa často poškodzovali hlavné generátori. ( V dnešnej dobe pri použití elektronických spínacích prvkov by asi bez problémov fungovalo.)
- na tieto stroje boli montované prvé elektronické zariadenia:
volič ťažnej sili
elektronická sklzová ochrana
ochranné relé hlavného generátora
elektronický nabíjač batérií
Ako rušňovodič som na týchto mašinkách jazdil od roku 1982, podstate až do zrušenia. Jazdil som aj v nákladnej vozbe, ale hlavne na osobných vlakoch na trati Komárno - Bratislava Nové Mesto. Na cestovačku na osobnýcch vlakoch mám veľmi pekné spomienky. ( Až na to nešťastné parné kúrenie z PG500 )
Prevádzková teplota chladiacej vody spaľovacieho motora bola 90°C, čoho sa personál vyslovene obával, núdzovo chladili, hlava nehlava. Pod kabínou rušňovodiča sa nachádzal ventilátor chladenia trakčných motorov zadného podvozku. Pri údržbových zásahoch zamestnanci dielne sa moc nestarali aby podlahu po sebe riadne zavreli, teda utesnili. Z týchto dvoch príčin teda kabína v zimnom období bola teda slušne vetraná, hlavne keď mašinka bola nasadená na vozbu Mn vlakov.
Niekoľko ďaľších konštrukčných bonbónikov :
- bol montovaný predhrev vody, teplovodný agregát VA-20. Mal sa využívať na temperovanie rušňa. Asi nikdy sa riadne nevyužíval.
- kompresor bol poháňaný cez elektromagnetickú spojku - prevádzka skoro bez problémov
- prvá séria mala ešte EDB. Bola to celkom hrubá stykačová regulácia, dlho sa nevyužívala. ( Len tak na okraj - koľko rokov personál odmietal využívať EDB na 240 Laminátkach )
- rušeň mal ovládanie šuntovania v závislosti na rýchľost ( to isté čo 742 ) 3 šunty, potom spravil prechod zo sérioparalelného zapojenia TM na paralelné zapojenie a poto ešte raz šuntoval. Regulácia ako som už spomínal nebola celkom dokonalá, práve pri týchto prechodoch sa často poškodzovali hlavné generátori. ( V dnešnej dobe pri použití elektronických spínacích prvkov by asi bez problémov fungovalo.)
- na tieto stroje boli montované prvé elektronické zariadenia:
volič ťažnej sili
elektronická sklzová ochrana
ochranné relé hlavného generátora
elektronický nabíjač batérií
Ako rušňovodič som na týchto mašinkách jazdil od roku 1982, podstate až do zrušenia. Jazdil som aj v nákladnej vozbe, ale hlavne na osobných vlakoch na trati Komárno - Bratislava Nové Mesto. Na cestovačku na osobnýcch vlakoch mám veľmi pekné spomienky. ( Až na to nešťastné parné kúrenie z PG500 )
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/16753/
Motory z francúzskych komponentov boli naozaj "v pohode". Len mali jednu veľkú nevýhodu - mali komôrkový vstrek a dosť ťažko sa štartovali, hlavne v chladnejšom počasí. Na to slúžil tzv. PILOT START - štart éterom, lenže to po čase prestalo fungovať (alebo sa rozkradlo) a éter sa musel dávkovať ručne...
Ozaj, viete, že táto mašinka mala aj EDB ? Lenže po pár použití sa radšej zneprevádzkovala - buď sama :))), alebo odpojením technikmi. Mala veľmi zlú reguláciu.
Ozaj, viete, že táto mašinka mala aj EDB ? Lenže po pár použití sa radšej zneprevádzkovala - buď sama :))), alebo odpojením technikmi. Mala veľmi zlú reguláciu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/16674/
735.036 - 736.001 - RD Zvolen
**ĎAKUJEM** :-))