O rušňovodičoch / strojvedoucích
Je známe, že v poslednej dobe veľa rušňovodičov odchádza k súkromným dopravcom. Bude to len tým, že budú mať lepšie platové podmienky ? Ako to vidíte vy ? Čo by mali ZSSK a.s., ZSSKC robiť, aby tomu mohli zabrániť ?
Djexpres:
To vieš, mne prednosta v Ba-hl. povedal, ze ma nepotrebuje, že on ma ludi dost... A pritom som vedel, ze ešte ma 2miesta na do kurzu volne!!! Takže preto potom moje kroky išli na Rendez...
A neboj sa, nabuduce ta tam zoberu, aspon si to budes viac važit / lebo ked niečo mas hned a lahko, tak si to moc ludia nevedia važit / a budes mat z toho väčšiu radosť! Ved ako hovori jeden česky kamoš: "život je boj"...
A navyše, jeden nemenovany kamoš čo aj tu brusi stranky sa tam dostal len vďaka známostiam ... /tiež nema el. vzdelanie.../ A nezabudaj, že spravodlivost na svete neexistuje a na Sloveksku už vôbec nie! Čím si väčší "hajzel a flákač" tým sa máš lepšie - teda aspon na železnici...
To vieš, mne prednosta v Ba-hl. povedal, ze ma nepotrebuje, že on ma ludi dost... A pritom som vedel, ze ešte ma 2miesta na do kurzu volne!!! Takže preto potom moje kroky išli na Rendez...
A neboj sa, nabuduce ta tam zoberu, aspon si to budes viac važit / lebo ked niečo mas hned a lahko, tak si to moc ludia nevedia važit / a budes mat z toho väčšiu radosť! Ved ako hovori jeden česky kamoš: "život je boj"...
A navyše, jeden nemenovany kamoš čo aj tu brusi stranky sa tam dostal len vďaka známostiam ... /tiež nema el. vzdelanie.../ A nezabudaj, že spravodlivost na svete neexistuje a na Sloveksku už vôbec nie! Čím si väčší "hajzel a flákač" tým sa máš lepšie - teda aspon na železnici...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214360/
Johny
Keby som chcel mohol som byť už rušňovodičom v BAVY alebo ZA... lenže do carga ma to vôbec neťahá... jednak chcem robiť v osobnej doprave kvôli šichtám a ak by som šiel do Carga tak do BAVY by bola príšerná dochádzka pre mňa, a v ZA by som sa zasa za kontrolér tak rýchlo nedostal, ale aj keby dostal je tam 5 ročná viazanosť a musel by som si tam odrobiť 5 rokov a až potom ísť do ŽOP, tak som si povedal, že radšej počkám... uvidíme... teta v bielom ma "spucovala" len za to, že mám diagnózu železničiar-fanatik
Keby som chcel mohol som byť už rušňovodičom v BAVY alebo ZA... lenže do carga ma to vôbec neťahá... jednak chcem robiť v osobnej doprave kvôli šichtám a ak by som šiel do Carga tak do BAVY by bola príšerná dochádzka pre mňa, a v ZA by som sa zasa za kontrolér tak rýchlo nedostal, ale aj keby dostal je tam 5 ročná viazanosť a musel by som si tam odrobiť 5 rokov a až potom ísť do ŽOP, tak som si povedal, že radšej počkám... uvidíme... teta v bielom ma "spucovala" len za to, že mám diagnózu železničiar-fanatik
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214357/
Djexpres:
V starom prepise /D2/ sa písalo, ze rušňovodič môže mať aj menej ako 21rokov, ale iba ak ide o výkon:
1.posun
2. Sv a Lv vlaky
V ostatnych pripadoch musel mat nad 21r.
V sučastnej Ž1 toto už nie je...
A k tomu Cargu:
V RD Ba-východ chýba vraj okolo 20ludí... A podla ich predpisu/ZSCS/ sa musi do dielne už len na 1mesiac! Chcel som tam ist, zobrali by ma, ale teta v bielom plašti ma nepustila... vraj o pol roka... A hned by som aj bol isiel do kurzu, ktorý začal okolo 15.10. Takže ani oni to s tou dielnou neprehanaju, lebo nema kto robit!!!! A v dielni sa aspon niečo naučiš, určite to nebude na škodu, tomu ver!
V starom prepise /D2/ sa písalo, ze rušňovodič môže mať aj menej ako 21rokov, ale iba ak ide o výkon:
1.posun
2. Sv a Lv vlaky
V ostatnych pripadoch musel mat nad 21r.
V sučastnej Ž1 toto už nie je...
A k tomu Cargu:
V RD Ba-východ chýba vraj okolo 20ludí... A podla ich predpisu/ZSCS/ sa musi do dielne už len na 1mesiac! Chcel som tam ist, zobrali by ma, ale teta v bielom plašti ma nepustila... vraj o pol roka... A hned by som aj bol isiel do kurzu, ktorý začal okolo 15.10. Takže ani oni to s tou dielnou neprehanaju, lebo nema kto robit!!!! A v dielni sa aspon niečo naučiš, určite to nebude na škodu, tomu ver!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214351/
To Djexpres:
Trošku Ťa poopravím citovaním Vyhlášky 250/1997 z.z.Prečítaj si bod 4
TRETIA ČASŤ
PRAVIDLÁ PREVÁDZKOVANIA
DOPRAVY NA DRÁHE
§ 39
Obsah prevádzkovania dopravy na dráhe
(1) Pravidlami prevádzkovania dopravy na dráhe je ustanovenie
obsahu, spôsobu a podmienok činností dopravcu potrebných na
zabezpečovanie prepravných potrieb, najmä
a) používanie dráhového vozidla,
b) vedenie dráhového vozidla,
c) zostavovanie a brzdenie vlaku,
d) sprevádzanie vlaku.
(2) Podrobnejšie podmienky na vykonávanie činností podľa
odseku 1 upravujú jednotné technologické postupy a prevádzkové
predpisy dopravcu.
(3) Činnosti podľa odseku 1 môže vykonávať len spôsobilá osoba
určená dopravcom.
(4) Osobou spôsobilou vykonávať činnosti pri prevádzkovaní
dopravy na dráhe je osoba staršia ako 18 rokov, ktorá je podľa
osobitných predpisov 1) a podľa prevádzkových predpisov dopravcu
odborne, zmyslovo a zdravotne spôsobilá.
(5) Na likvidáciu následkov nehôd musia byť k dispozícii
v závislosti od druhu dráh nehodové pomocné prostriedky (napr.
pomocné vlaky, nehodové žeriavy, nakoľajovacie zariadenie).
------------------------------------------------------------------
1) § 18 zákona Národnej rady Slovenskej republiky
č. 164/1996 Z.z. o dráhach a o zmene zákona č. 445/1991 Zb.
o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení
neskorších predpisov.
Trošku Ťa poopravím citovaním Vyhlášky 250/1997 z.z.Prečítaj si bod 4
TRETIA ČASŤ
PRAVIDLÁ PREVÁDZKOVANIA
DOPRAVY NA DRÁHE
§ 39
Obsah prevádzkovania dopravy na dráhe
(1) Pravidlami prevádzkovania dopravy na dráhe je ustanovenie
obsahu, spôsobu a podmienok činností dopravcu potrebných na
zabezpečovanie prepravných potrieb, najmä
a) používanie dráhového vozidla,
b) vedenie dráhového vozidla,
c) zostavovanie a brzdenie vlaku,
d) sprevádzanie vlaku.
(2) Podrobnejšie podmienky na vykonávanie činností podľa
odseku 1 upravujú jednotné technologické postupy a prevádzkové
predpisy dopravcu.
(3) Činnosti podľa odseku 1 môže vykonávať len spôsobilá osoba
určená dopravcom.
(4) Osobou spôsobilou vykonávať činnosti pri prevádzkovaní
dopravy na dráhe je osoba staršia ako 18 rokov, ktorá je podľa
osobitných predpisov 1) a podľa prevádzkových predpisov dopravcu
odborne, zmyslovo a zdravotne spôsobilá.
(5) Na likvidáciu následkov nehôd musia byť k dispozícii
v závislosti od druhu dráh nehodové pomocné prostriedky (napr.
pomocné vlaky, nehodové žeriavy, nakoľajovacie zariadenie).
------------------------------------------------------------------
1) § 18 zákona Národnej rady Slovenskej republiky
č. 164/1996 Z.z. o dráhach a o zmene zákona č. 445/1991 Zb.
o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení
neskorších predpisov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214344/
mateso
včera som o tom s jedným kolegom diskutoval.
Na SLOVENSKU neexistuje predpis o tom, že rušňovodič musí mať 21. rokov!!!! Je to len krycí manéver o tom, ako sa rozhodlo vedenie žilinského depa, toto v Bratislave ani Košiciach neexistueje... toš len moja smola, že ja som zrovna pri Žiline.... BTW: v Blave v kurze máte tiež 19 ročných, a tak či tak kým absolvujú kurz už majú všetci 20 a ten rozdiel eku 1 rok je zanedbateľný pre to malé množstvo ľudí, ktorý môžubyť v takom veku.... z psychologického hľadiska zodpovednosti je určite vek 20 a 21 bez rozdielu! tak isto môže niečo dohovadiť jeden aj druhý...
včera som o tom s jedným kolegom diskutoval.
Na SLOVENSKU neexistuje predpis o tom, že rušňovodič musí mať 21. rokov!!!! Je to len krycí manéver o tom, ako sa rozhodlo vedenie žilinského depa, toto v Bratislave ani Košiciach neexistueje... toš len moja smola, že ja som zrovna pri Žiline.... BTW: v Blave v kurze máte tiež 19 ročných, a tak či tak kým absolvujú kurz už majú všetci 20 a ten rozdiel eku 1 rok je zanedbateľný pre to malé množstvo ľudí, ktorý môžubyť v takom veku.... z psychologického hľadiska zodpovednosti je určite vek 20 a 21 bez rozdielu! tak isto môže niečo dohovadiť jeden aj druhý...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214337/
Nagel: Nebulus ma pravdu. Rozhoduje trh. Kdo ake podmienky vytvara ten take podmienky na prevadzke ma... Treba sa len ist pozriet do Breclavy kolko Slovakov tam roby.
Djexpres: ZOP Suhlasim s tebou je velka spinavost, ze potencionalnym zaujemcom o funkciu Udernika ani neodpisali. Ale nesuhlasim aby sa znizovala hranica veku moznosti jazdit na osobnych vlakoch (aj psychologovia by boly urcite proti). A ani aby sa znizovala technicka vzdelanost(historicke HDV velky podiel Udernicke softweru a pokial mozno casto aktualizovany). Len zato, ze je nedostatok Udernikov. Sucasny model vyzviku a zacviku u ZOP je tiez na zamislenie. Priklad: je jedna vysoko spolahliva 078. Chodia na nej turnusovy Udernici, ktory sa onu pekne staraju. Kupuju flasky paleneho aby opravy v dielny prebehly podla ich predstav pripadne aby dielna do niektorych obvodov vobec nezasahovala (Udernici radcej opravia sami). Tak to sa im podarilo v minulosti zamestnavatelovy usetrit par ZOSiek a usetrenych podvozkov ani neratam. Ale nastala situacia, ked jeden turnusak isiel na dodatkovu dovolenku druhy na PN. Miesto nich nastupili na 078 rychlokvaseny. Za 2 tyzdne bola chudera 2krat na tocenie kol! Jeden z rychlokvasenych este stihol zadret maly motor. Pitam sa kdo je zato zodpovedny?!... Pri skode vyrobenej Udernikom moze zamestnavatel ziadat uhradit skodu do vysky 4x hrubej mzdy.
Cargo: ich model vycviku a zacviku sa mi viac pozdava... Aj ja som zacinal z lopatov potom som presiel na TM(tracne motory) dalej strojovna, baterkaren, vodny odpor a az potom prevadzka...
Zacinal som najprv na dielenskom potom st.posun (aby si dostal cit do ruky kvoly smiku, podarilo sa par plochych kol ale boly to HDV na vyradenie), dalsie kolo zacviku bolo zmenne. Aby som presvecil svojich nadriadenych, ze som dobry tak som sa prihlasil do ZENITU. A as potom som si mohol ist zajazdit na OSOBNYCH VLAKOCH! Ked mal zamestnavatel istotu, ze nespravym kopu a skodu na oso.vlaku.
Djexpres: ZOP Suhlasim s tebou je velka spinavost, ze potencionalnym zaujemcom o funkciu Udernika ani neodpisali. Ale nesuhlasim aby sa znizovala hranica veku moznosti jazdit na osobnych vlakoch (aj psychologovia by boly urcite proti). A ani aby sa znizovala technicka vzdelanost(historicke HDV velky podiel Udernicke softweru a pokial mozno casto aktualizovany). Len zato, ze je nedostatok Udernikov. Sucasny model vyzviku a zacviku u ZOP je tiez na zamislenie. Priklad: je jedna vysoko spolahliva 078. Chodia na nej turnusovy Udernici, ktory sa onu pekne staraju. Kupuju flasky paleneho aby opravy v dielny prebehly podla ich predstav pripadne aby dielna do niektorych obvodov vobec nezasahovala (Udernici radcej opravia sami). Tak to sa im podarilo v minulosti zamestnavatelovy usetrit par ZOSiek a usetrenych podvozkov ani neratam. Ale nastala situacia, ked jeden turnusak isiel na dodatkovu dovolenku druhy na PN. Miesto nich nastupili na 078 rychlokvaseny. Za 2 tyzdne bola chudera 2krat na tocenie kol! Jeden z rychlokvasenych este stihol zadret maly motor. Pitam sa kdo je zato zodpovedny?!... Pri skode vyrobenej Udernikom moze zamestnavatel ziadat uhradit skodu do vysky 4x hrubej mzdy.
Cargo: ich model vycviku a zacviku sa mi viac pozdava... Aj ja som zacinal z lopatov potom som presiel na TM(tracne motory) dalej strojovna, baterkaren, vodny odpor a az potom prevadzka...
Zacinal som najprv na dielenskom potom st.posun (aby si dostal cit do ruky kvoly smiku, podarilo sa par plochych kol ale boly to HDV na vyradenie), dalsie kolo zacviku bolo zmenne. Aby som presvecil svojich nadriadenych, ze som dobry tak som sa prihlasil do ZENITU. A as potom som si mohol ist zajazdit na OSOBNYCH VLAKOCH! Ked mal zamestnavatel istotu, ze nespravym kopu a skodu na oso.vlaku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214327/
Nábor... lol, dobrá hovadina... Tie nábory sa robia akoby len scénka, aby sa nepovedalo.... Poznám niekoľko známych a kamarátov ktorých nezobrali z rôznych príčin.. no ono dostane sa tam takmer každý, kto má známosť... No toť pár kolegov čo študuje na výške, alebo už dlhé roky robili inde... vôbec nezobrali, ba ani sa neráčili napísať odpoveď, po odoslaní akceptačného listu, (ktorým ostatných uviedli do polohy, no vyzerá to sľubne), že už nemajú o danú osobu záujem... Neviem ako je to na východe ale v Bratislave a Žiline zoberú len ľudí (cca 5+7), ktorí majú naozaj šťastie... niektorých odpísali surovo hneď na pohovore, niektorých ani neráčili na pohovor zavolať... dôvody prečo vás neberieme? no máte vysokú školu, takých vzdelaných tu nepotrebujeme nájdite si niečo lepšie, nemôžeme vás zobrať lebo ste moc mladý... alebo odhováranie typu... pokazíte si život stále budete v práci, čo rodina ako si ju založíte atď... divné . V ČR už pomaly netreba mať maturitu a iné voloviny, podobne tam už nie je v móde mať školu tech. zamerania, a zníženie hranice veku z 21 na 18... no tu? tu samozrejme minulý rok zobrali ľudí aj čo ešte nedovŕšili 21 a tento rok akosi ee.... čo to je za bordel? To keď sa niekto vyučí ma sedieť doma 2-3 roky na riti? Všetci plačú, že nemajú ľudí a keď sa človek so 100% zdravým, ktorý spĺňa všetky požiadavky nemôže dostať na túto pozíciu, tak to je vážne ohromné.... Toľko o nábore do ŽOP-ky.... a Cargo? no tam by sa o každého išli potrhať, no ale zasa tam je 5-ročná viazanosť a pri nástupe kým vás dotrepú do kurzu, pomocné práce typu odhrň sneh, pozametaj rotundu, pokos trávu v kolajisku...
uvidíme nabudúce bude viac náborov a viac ľudí do penzie... PS: a aby som nezabudol k tým podmienkam si treba pripísať ak elektrotechnickú vyhlášku, ktorú síce nevyžadujú papierovo, ale zoberú radšej toho kto ju má, aby ju nemuseli ostatným dorábať, veď aj to stojí peniaze....
Nech sa darí tým, čo sa tam snažia dostať.... toľko text, z vlastných skúseností.
uvidíme nabudúce bude viac náborov a viac ľudí do penzie... PS: a aby som nezabudol k tým podmienkam si treba pripísať ak elektrotechnickú vyhlášku, ktorú síce nevyžadujú papierovo, ale zoberú radšej toho kto ju má, aby ju nemuseli ostatným dorábať, veď aj to stojí peniaze....
Nech sa darí tým, čo sa tam snažia dostať.... toľko text, z vlastných skúseností.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214281/
Na železnici pracujem už 16 rokov.Posledných 7 ako rušňovodič.Ako som nastúpil, počúval aká ja na železnici prezamestnanosť.A klasickú otrepanú frázu."AK SA TI NEPÁČI MOŽEŠ ODISŤ,NA VRÁTNICI ČAKAJÚ NA MOJE MIESTO DESIATI!Pritom v prevádzke nebolo nikdy nadstav ľudí.Zhruba za posledný rok sa situácia rapídne zhoršila.Starší odchádzajú do dôchodku,alebo nemôžu pracovať zo zdravotných dôvodov.Mladí dávajú prednosť lepšie platením povolaniam.Preto sa ani nečudujem,že je nás málo.A ešte to bude horšie.Chcel by som vedieť aký je priemerný vek rušňovodiča.
Myslím,že zvýšením mzdy len o pár korún sa nič nevyrieši.Mal by sa riešiť vzťah zamestnávateľa k zamestnancom.Ale to platí pre všetky funkcie v prevádzke.Lebo zo všadiaľ utekajú ľudia.
Myslím,že zvýšením mzdy len o pár korún sa nič nevyrieši.Mal by sa riešiť vzťah zamestnávateľa k zamestnancom.Ale to platí pre všetky funkcie v prevádzke.Lebo zo všadiaľ utekajú ľudia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/214273/
suhlasim s tebou, ale už som sa aj ja vyliečil... A som tomu rad...
Ale dost už takýchto reči, lebo nas Gen.riad. bude "nahanať", že mu odhovarame uchadzačov...