Informácie pre fotografov
V tejto rubrike by sa mali zjavovať príspevky informujúce o pohybe zaujímavých rušňov a tipy na fotografovanie. Verím, že ju ocenia najmä tí, ktorí fotografujú a že sa nájde dosť prispevateľov ochotných podeliť sa o informácie tohto druhu.
metal: Ano
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426712/
u ŽSR platí to čo napísal Maťko... pojmom režimové pracovisko sa rozumie podľa mňa každé pracovisko ŽSR, ZSSK a ZSSK CARGO vyhradené výhradne pre zamestnancov dotknutých spoločností, teda tam kam nemá cestujúca verejnosť prístup... veď neraz dokáže človeka nahnevať, keď vám niekto bez opýtania vtrhne do dopravy apod....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426669/
Ach bože, už je to tu zase... Fotografování je povoleno ve všech prostorách, které jsou přístupné veřejnosti. Takže pokud máte povolený vstup na nástupiště (což má každý, pokud vstupenka na nástupiště už neexistuje), tak si tam foťte, co chcete, jestliže není nějakou cedulí apod. nařízeno jinak.
Do kanceláří, depa, kolejiště atd. nemá cestující veřejnost bez povolení přístup, proto pobyt tam i fotografování podléhá povolení. Tečka, finito.
Jinak nechápu, proč se někdo diví zákazu focení v supermarketu. Kdyby k vám přišel někdo na návštěvu a by vašeho svolení vám začal fotit obývák a ložnici, tak byste asi taky nebyli nadšení.
350.005: Nějak mám pocit, že ta odpověď nemá s tvým problémem nic společného - ty mluvís o focení na nástupišti, oni o "vyhranenom obvode". Takže buď je paní natvrdlá nebo ses blbě zeptal.
Jestliže máte problémy s železniční policií, doporučuji vznést dotaz na ŽSR, nechat si potvrdit, že focení v prostorách pro veřejnost je v pohodě, a pak do cajtům narvat do chřtánu .
Do kanceláří, depa, kolejiště atd. nemá cestující veřejnost bez povolení přístup, proto pobyt tam i fotografování podléhá povolení. Tečka, finito.
Jinak nechápu, proč se někdo diví zákazu focení v supermarketu. Kdyby k vám přišel někdo na návštěvu a by vašeho svolení vám začal fotit obývák a ložnici, tak byste asi taky nebyli nadšení.
350.005: Nějak mám pocit, že ta odpověď nemá s tvým problémem nic společného - ty mluvís o focení na nástupišti, oni o "vyhranenom obvode". Takže buď je paní natvrdlá nebo ses blbě zeptal.
Jestliže máte problémy s železniční policií, doporučuji vznést dotaz na ŽSR, nechat si potvrdit, že focení v prostorách pro veřejnost je v pohodě, a pak do cajtům narvat do chřtánu .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426660/
Platí:
POKYNY PRE POVOĹOVANIE VSTUPU, FILMOVANIE A FOTOGRAFOVANIE VO VYHRADENOM OBVODE ŽSR, ZSSK, ZSSK-C
a citujem:
75.
Cudzím osobám je vo vyhradenom obvode ŽSR , ZSSK CARGO a ZSSK dovolené fotografovať, filmovať, zakresľovať alebo inak zobrazovať objekty a zariadenia na základe súhlasu udeleného pre daný obvod miestne príslušným útvarom KRaO ŽSR, oddelením krízového riadenia ZSSK CARGO alebo tímom krízového riadenia ZSSK vo vydanom Povolení na vstup cudzích osôb do vyhradeného obvodu.
76.
Osoby, ktoré nemajú doklad o zmyslovej spôsobilosti a neboli v stanovenom rozsahu preukázateľne poučené s overením znalostí o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BZOP), v súlade s predpisom ŽSR Výcvikový a skúšobný poriadok Železníc Slovenskej republiky Ok 2 a predpisom ZSSK Výcvikový a skúšobný poriadok pre zamestnancov Železničnej spoločnosti, a.s. môžu fotografovať (filmovať) vo vyhradenom obvode len v sprievode zamestnanca ŽSR, ZSSK CARGO alebo ZSSK znalého miestnych pomerov a zodpovedného za ich bezpečnosť a plynulý chod prevádzky.
77.
Fotografovanie a filmovanie je zakázané na režimových pracoviskách ŽSR, ZSSK CARGO a ZSSK (v súlade zo zákonom č.215/2004 Z.z.) a v priestoroch označených tabuľkou „Zákaz fotografovania“.
Z toho by malo byť snáď jasné všetko. Len sa mi nepodarilo zatiaľ dopátrať k presnému vysvetleniu pojmu "režimové pracovisko".
POKYNY PRE POVOĹOVANIE VSTUPU, FILMOVANIE A FOTOGRAFOVANIE VO VYHRADENOM OBVODE ŽSR, ZSSK, ZSSK-C
a citujem:
75.
Cudzím osobám je vo vyhradenom obvode ŽSR , ZSSK CARGO a ZSSK dovolené fotografovať, filmovať, zakresľovať alebo inak zobrazovať objekty a zariadenia na základe súhlasu udeleného pre daný obvod miestne príslušným útvarom KRaO ŽSR, oddelením krízového riadenia ZSSK CARGO alebo tímom krízového riadenia ZSSK vo vydanom Povolení na vstup cudzích osôb do vyhradeného obvodu.
76.
Osoby, ktoré nemajú doklad o zmyslovej spôsobilosti a neboli v stanovenom rozsahu preukázateľne poučené s overením znalostí o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BZOP), v súlade s predpisom ŽSR Výcvikový a skúšobný poriadok Železníc Slovenskej republiky Ok 2 a predpisom ZSSK Výcvikový a skúšobný poriadok pre zamestnancov Železničnej spoločnosti, a.s. môžu fotografovať (filmovať) vo vyhradenom obvode len v sprievode zamestnanca ŽSR, ZSSK CARGO alebo ZSSK znalého miestnych pomerov a zodpovedného za ich bezpečnosť a plynulý chod prevádzky.
77.
Fotografovanie a filmovanie je zakázané na režimových pracoviskách ŽSR, ZSSK CARGO a ZSSK (v súlade zo zákonom č.215/2004 Z.z.) a v priestoroch označených tabuľkou „Zákaz fotografovania“.
Z toho by malo byť snáď jasné všetko. Len sa mi nepodarilo zatiaľ dopátrať k presnému vysvetleniu pojmu "režimové pracovisko".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426659/
OBRATIL SOM SA NA ZSR, PRISLA MI OBRATOM TATO ODPOVED:
Vazeny pan XXXX,
sme radi, ze vyuzivate sluzby nasej spolocnosti.
V zmysle vseobecne platnej legislativy SR - § 63 zakona c. 215/2004 Z.z. z 11. marca 2004 o ochrane utajovanych skutocnosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov - v zaujme zabezpecenia obrany a bezpecnosti statu je zakazane fotografovat, filmovat alebo inak zaznamenavat budovy, priestory alebo zariadenia oznacene zakazom fotografovania.
Na zaklade zmluvy medzi Zeleznicnou spolocnostou Slovensko, a.s., ZSR a Zeleznicnou spolocnostou CARGO Slovakia, a.s. je vo vyhradenom obvode zeleznic (rezimovych pracoviskach ZSSK, ZSR A CARGO) dovolene fotografovat len na zaklade pisomneho suhlasu timu krizoveho riadenia.
Podrobnosti s vystavenim suhlasu k fotografovaniu (ziadost) posielajte na elektronicku adresu Lobbova.Eva@slovakrail.sk< br>
V pripade dalsich otazok nas mozete opat kontaktovat na adrese info@slovakrail.sk alebo na nasej zakaznickej linke 18 188 (zo zahranicia +421 18 188), ktora ma nepretrzitu prevadzku.
S pozdravom a zelanim prijemneho dna,
Zeleznicna spolocnost Slovensko, a.s.
Kontaktne centrum
Jana Gerberyova
Tel. c.: 18 188
info@slovakrail.sk< br>
www.slovakrail.sk
Vazeny pan XXXX,
sme radi, ze vyuzivate sluzby nasej spolocnosti.
V zmysle vseobecne platnej legislativy SR - § 63 zakona c. 215/2004 Z.z. z 11. marca 2004 o ochrane utajovanych skutocnosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov - v zaujme zabezpecenia obrany a bezpecnosti statu je zakazane fotografovat, filmovat alebo inak zaznamenavat budovy, priestory alebo zariadenia oznacene zakazom fotografovania.
Na zaklade zmluvy medzi Zeleznicnou spolocnostou Slovensko, a.s., ZSR a Zeleznicnou spolocnostou CARGO Slovakia, a.s. je vo vyhradenom obvode zeleznic (rezimovych pracoviskach ZSSK, ZSR A CARGO) dovolene fotografovat len na zaklade pisomneho suhlasu timu krizoveho riadenia.
Podrobnosti s vystavenim suhlasu k fotografovaniu (ziadost) posielajte na elektronicku adresu Lobbova.Eva@slovakrail.sk< br>
V pripade dalsich otazok nas mozete opat kontaktovat na adrese info@slovakrail.sk alebo na nasej zakaznickej linke 18 188 (zo zahranicia +421 18 188), ktora ma nepretrzitu prevadzku.
S pozdravom a zelanim prijemneho dna,
Zeleznicna spolocnost Slovensko, a.s.
Kontaktne centrum
Jana Gerberyova
Tel. c.: 18 188
info@slovakrail.sk< br>
www.slovakrail.sk
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426645/
Mozno to sem nepatri, ale povedzte co si o tom myslite: minule som sa bol aj s kamosom pozriet na stanici, ze cvakaneme nieco, daky osobak(stanica Lipany, vecer, za tmy Os 8774 s persingom!), stali tam aj vozy od manipulaku, tak sme sa pobrali po perone k nim, aby som si pozrel stitky kto si do nechal prepravit. Odkial, kam ...atd. Zrazu sa preomnou a za mnou objavili 2xZP pytali sa ma ze co tam hladam. Ked som im odpovedal ze to studujem a budem o tomto pisat aj nejaku pracu, iba sa hlupo zasmiali, potom si vypytali doklady a chceli zacalovat pokutu...ale sme sa nejako dohodli...proste, mam ja ako civilista zakaz na stanici kracat po perone a pozerat sa na stitky nakl.vlaku? berie sa to ako "vstup do kolajiska"...neviem ktore predpisy sa na to pripadne vztahuju...vopred vdaka!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426639/
Viete, my starsi sme kedysi boli kvoli foteniu rovnako sledovani - ja som dokonca 2x skoncil na zachytke a prisiel som jednu kameru a o niekolko filmov . Rovnako, ako teraz nikto nic presne nevedel, preto kazdy (hlavne uradny zivel) vysvetloval vsetko, ako chcel. Napriek tomu sme fotili a hrali sme s policajtami a osozákmi.
Lenze, dnes je situácia, aspon na papieri, ina, podla ustavy vsetko mozes, co nie je vyslovene zakázane zákonom, takze ak nic take ti nevie urad predlozit, tak nemá ta ani nahánat. Interny predpis v takom pripade je neobstojny - musia to verjene oznami vyvesovat a v lepsich demokraciach za take zakazy aj platit dane - takze kazdy si rozmysli, co a ako zakaze.
Samozrejme teraz velky brat za mlákou je v strachu, takze zakazuju vsetko mozne - ale aspon vyplodili akysi zákon, kde kvoli "ochrane vlasti" mozno vselijake zákazy presadit. A co robime my v Europe? Opicime sa po nich a zakazujeme bez toho, aby na to bol sebemensi dovod, alebo náznak nejakého zákona.
Co sa tyka MAV-u, aby to povolenie mohlo fungovat, ako vstupenka na peron, by muselo byt toto zakotvene vo vseobecnych pravidlách prepravy - tak ako listok.
To netreba snad povedat, ze ani stopy po takomto pamflete v pravidlach nie su. Lebo keby boli, MÀV by museli nieco aj garantovat - ako v pripade cest. listku - majitel je poisteny, má právo za náhradu skody atd..
Ani vstupenky na peron neboli vsade - len na vybranych staniciach - dokonca su dodnes v platnosti za 2.50 Ft, aj ked nie je mozne ich vydat, lebo najmensia minca v Madarsku je t.c. 5 Ft....
Ich totiz ten isty zodpovedny utvar dodnes nedokázal zrusit (poslednykrát bola taka vstupenka vydaná takmer pred 50 rokmi!!!!!)
Lenze, dnes je situácia, aspon na papieri, ina, podla ustavy vsetko mozes, co nie je vyslovene zakázane zákonom, takze ak nic take ti nevie urad predlozit, tak nemá ta ani nahánat. Interny predpis v takom pripade je neobstojny - musia to verjene oznami vyvesovat a v lepsich demokraciach za take zakazy aj platit dane - takze kazdy si rozmysli, co a ako zakaze.
Samozrejme teraz velky brat za mlákou je v strachu, takze zakazuju vsetko mozne - ale aspon vyplodili akysi zákon, kde kvoli "ochrane vlasti" mozno vselijake zákazy presadit. A co robime my v Europe? Opicime sa po nich a zakazujeme bez toho, aby na to bol sebemensi dovod, alebo náznak nejakého zákona.
Co sa tyka MAV-u, aby to povolenie mohlo fungovat, ako vstupenka na peron, by muselo byt toto zakotvene vo vseobecnych pravidlách prepravy - tak ako listok.
To netreba snad povedat, ze ani stopy po takomto pamflete v pravidlach nie su. Lebo keby boli, MÀV by museli nieco aj garantovat - ako v pripade cest. listku - majitel je poisteny, má právo za náhradu skody atd..
Ani vstupenky na peron neboli vsade - len na vybranych staniciach - dokonca su dodnes v platnosti za 2.50 Ft, aj ked nie je mozne ich vydat, lebo najmensia minca v Madarsku je t.c. 5 Ft....
Ich totiz ten isty zodpovedny utvar dodnes nedokázal zrusit (poslednykrát bola taka vstupenka vydaná takmer pred 50 rokmi!!!!!)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426631/
Dodi - len pre upresnenie, vraj ta ista hliadka ZP v ten isty den Dukovi zakazovala fotit v Novych Zamkoch na stanici.
JA som tym prislusnikom povedal, ze nech mi ten ich "interny"predpis co vydal vraj prednosta žst Nové Zámky, p. Kasáč , nech mi ho ukážu.
A že ked plati pre verejnost, nech s tym laskavo verejnost oboznamuju viditelnou formou.
Vsimli si teda ze som znaly pomerov, a ked som im povedal, ze profesiou som rusnovodic, zmenili svoju nótu na " dohovor", čiže " chlapci, tú Avalu si dotočte, a viac netočte a nikde to nezverejňujte"
JA som tym prislusnikom povedal, ze nech mi ten ich "interny"predpis co vydal vraj prednosta žst Nové Zámky, p. Kasáč , nech mi ho ukážu.
A že ked plati pre verejnost, nech s tym laskavo verejnost oboznamuju viditelnou formou.
Vsimli si teda ze som znaly pomerov, a ked som im povedal, ze profesiou som rusnovodic, zmenili svoju nótu na " dohovor", čiže " chlapci, tú Avalu si dotočte, a viac netočte a nikde to nezverejňujte"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426627/
Kedysi to bolo tak, že sme fotili pre noviny a povolenie vstupovať do vyhradeného obvodu ČSD a fotografovať sme mali. Bolo vždy dobré sa ohlásiť prednostovi, aby o nás vedel. Tieto veci dnes sa už nejako nenosia, a je fakt, že všetci fotia všetko a veľakrát z miest, kde by nemali čo robiť, lebo ohrozujú sami seba. Toto pravdepodobne vyvolalo reakciu ŽSR a Policajti len plnia príkazy. Je faktom, že už ma viackrát kontrolovali a hovorili o predmetnom nariadení, ale nikdy som ho nevidel. S policajtmi sme sa vždy zhodli v tom, že oni si konajú povinnosť a ja spĺňam podmeinky, tak sme sa aj rozišli.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426626/
... podobná tematika sa tu diskutovala aj pred nejakým časom, link pripájam nižšie. A čo sa tých tzv. interných predpisov týka, keď som raz v inej súvislosti mal pocit že je to blbosť a dožadoval sa nahliadnuť do tohto predpisu tak mi bolo povedané, že s obsahom týchto nariadení sa neoboznamuje verejnosť.... takže držať hubu a nechať sa buzerovať....
http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002579-Je-fotografovanie-na-zeleznici-neobmedzene.asp
http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002579-Je-fotografovanie-na-zeleznici-neobmedzene.asp
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426623/
350.005 - tak väcsiu ftakovinu sme tu asi viaceri davno nepoculi. Vyborny na pobavenie je hlavne argument, ze fotografovanie je povolene, ale filmovanie zakazane . Nebolo nahodou v umysle milych prislusnikov (mena mate poznacene?) branit kamerovaniu, lebo ste snimali nieco co im nebolo po vôli? Najlahsie je totiz postrasit dohovorom, ak by to chceli riesit vyssou formou postihu, zrejme by potom museli vela vysvetlovat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426622/
chlapci, mám silný dojem, že sa k tej diktatúre opať vraciame.....nemám slov...ja si môžem fotiť čo chcem a kde chcem....a foteniu v nakupnych centrach, ako zákazu fotenia, tiež nechápem, rovnako na železnici. Chlapi, a ako to bolo kedysi? Smelo sa či nesmeloi? ako potom, že vzniklo tolko krásnych historickych zaberov (Duko, Palo, Jura736.....)? potají? ďakujem za objasnenie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426621/
Verejne sa obraciam na vsetkych a prosim o pomoc vo vyrieseni nasledovnej udalosti:
V sobotu poobede sme s kamosom kamerovali na nástupistav Novych Zámkoch vlaky, Stali sme na mieste urcenom pre verejnost, pred bezpecnostnym pasom , cize v dostatocnej vzdialenosti od kolaje.
Prisla k nam hliadka ZP s tym, ze podla nejakeho interneho predpisu je na stanici v Novych Zamkoch natacanie, kamerovanie vlakov zakazane, je dovolene vlaky iba fotit.
Hliadku ZP som upozormil na skutocnost, ze nikde nie je oznam o zakaze kamerovania, ze vo vestibule na tabuli Informacie pre cestujucich ziaden takyto oznam nevisi...
Tentokrat to bolo riesene IBA dohovorom, aby sme s natacanim prestali.
Vie mi niekto poradit, ako to v skutocnosti je???
V sobotu poobede sme s kamosom kamerovali na nástupistav Novych Zámkoch vlaky, Stali sme na mieste urcenom pre verejnost, pred bezpecnostnym pasom , cize v dostatocnej vzdialenosti od kolaje.
Prisla k nam hliadka ZP s tym, ze podla nejakeho interneho predpisu je na stanici v Novych Zamkoch natacanie, kamerovanie vlakov zakazane, je dovolene vlaky iba fotit.
Hliadku ZP som upozormil na skutocnost, ze nikde nie je oznam o zakaze kamerovania, ze vo vestibule na tabuli Informacie pre cestujucich ziaden takyto oznam nevisi...
Tentokrat to bolo riesene IBA dohovorom, aby sme s natacanim prestali.
Vie mi niekto poradit, ako to v skutocnosti je???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426618/
mila debata nad mojim "ani" . Ak niekto nechape pri pouziti vyrazov "to povolenie" a "ani u nas", ze je rec presne o "tom povoleni", ktore sa tu riesi a ktore plati niekde "mimo nas", ak navyse spominam madarsky text a odpoved z MAV-u, tak pardon. Skratka v CSR sa bez prislusneho dokladu (napr. cestovneho) v minulosti na peron nesmelo, a je mozne, ze v Madarsku je to tiez tak a povolenie ma sluzit na tento ucel. Ale naozaj neviem..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/426584/