150/151
Prekvapuje ma, že ešte nikto nezaložil rubriku o týchto obľúbených lokomotívach ČD, ktoré majú milú prezývku "banán". Zvlášť, ak tvarom pripomínajú legendárne 350-ky.
V novom GVD sa rozšírilo ich pôsobenie aj na ŽSR. Jazda "banána" na R 810 "Horehronec" malebnými úsekmi Košice - Margecany v údolí Hornádu s tunelmi, priehradou Ružín a mohutným mostom ponad ňu a spätná strojová jazda patria medzi ozajstné skvosty.
Pozornosť si zaslúži aj nasadzovanie týchto lokomotív na osobných vlakoch v okolí Žiliny a Košíc. Nehovoriac o rýchlikoch Cassovia a Laborec a vlaku IC Odra. Budem rád, ak svoje postrehy a zaujímavosti pridáte do tejto novej rubriky.
Tak tomu teda ani pri najlepšej vôli nerozumiem.
Pri pomenovaní "depresívna fotografia" som mal na mysli fakt, že pri silno zamračenej oblohe a nedostatku svetla sú potlačené farby (depressed colours). Tento jav ešte väčšmi vynikne, ak je pri zemi vrstva hmly. Skúsení fotografi takéto podmienky vyhľadávajú. Pravda, netýka sa to príliš železničných snímok, pretože železničná obec od nich požaduje krásne nasvietené, pohľadnicové (až gýčovité) fotky.
Zbyněk & Shalomek: najkrajšie železničné fotografie, ktoré ma osolovili na výstavách a v publikáciách vznikli práve pri sporom svetle, a mám na túto tému podobné názor, aké ste včera vyslovili.
Ad vychodniar: na východ SLovenska už turnusovo banány radu 150 ČD neprichádzajú. Jedine rad 151 ČD jazdí cez štrbskú rampu a je zavedený na vlakoch EC 120/121 Košičan vo štvrtý a piaty deň TS 101 Praha.