Off Topic II [ARCHIV]
Asi si rikate, ze kdyz jedete z prace / do prace, tak at ten cas se krati, kdyz se budu divat z okna vlaku. A najednou jede vas spoj a hele. Souprava je cela posprejovana. Jaky mate nazor na graffity. Copak uz jim nestaci velke plochy a specialni parky pro ty, co ,,radi,, sprejuji? A proc to vzdy odnese zeleznice?
Táto diskusná téma je ukončená a nie je v nej možné pridávať diskusné príspevky.
Čmárat uhlem na čtvrtku, nebo namáčet štětec do temper?
V hodině kreslení se to ještě dá snést. Ale tvořit takhle nudně a zastarale i ve volném čase? To není in. Zato se spreji v kapsách či s celým batohem lahviček s barvami na zádech a kroky namířenými proti zdi svítící novotou, to v sobě mladý „umělec“ hned cítí kreativitu Pinkasa respektive Pisaka (tak si pletli jméno geniálního protagonisty kubismu Pabla Picassa Podskalského Světáci)! A když „pracuje“, jak slastně asi musí bít jeho srdce - napůl vzrušením a napůl strachem... Zbabělci zašitému ve stínu večera se zdá, že žije nějak víc, když vstupuje do „svého“ pouličního „ateliéru“ - a plive tagy na bezbranné stěny... V jeho žilách však plave jen instantní adrenalin.
O autorovi| Roman Streichsbier, editor MF DNES
(Regionální mutace| Mladá fronta DNES - českomoravska vrchovina)
V hodině kreslení se to ještě dá snést. Ale tvořit takhle nudně a zastarale i ve volném čase? To není in. Zato se spreji v kapsách či s celým batohem lahviček s barvami na zádech a kroky namířenými proti zdi svítící novotou, to v sobě mladý „umělec“ hned cítí kreativitu Pinkasa respektive Pisaka (tak si pletli jméno geniálního protagonisty kubismu Pabla Picassa Podskalského Světáci)! A když „pracuje“, jak slastně asi musí bít jeho srdce - napůl vzrušením a napůl strachem... Zbabělci zašitému ve stínu večera se zdá, že žije nějak víc, když vstupuje do „svého“ pouličního „ateliéru“ - a plive tagy na bezbranné stěny... V jeho žilách však plave jen instantní adrenalin.
O autorovi| Roman Streichsbier, editor MF DNES
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/118751/
Držme se zase spíš při zdi...
MĚSTA V. SPREJEŘI. Jak čelit sprejerům a jejich „umění“? Cestou může být třeba legální stěna. O problematice ilegálního sprejování s mladými diskutují pracovníci nízkoprahových zařízení, aktivnější jsou i obecní samosprávy.
Sprejerské malůvky jsou dnes už všední tváří měst. Divoké klikyháky na fasádách domů, památkách či vagonech dokážou pobouřit.
A tak není divu, že nedávno volal občan Žďáru nad Sázavou strážníky na trojici mladých lidí, kteří sprejovali na zeď jedné restaurace. „Zrovna tady měli sprejování povoleno od majitele, jemuž vytvářeli reklamu. Ale jsme rádi, že lidé jsou pohotoví,“ vysvětlil tehdy šéf městské policie Martin Kunc.
Ostatně sprejerství je trestným činem, za který ze zákona hrozí peněžitý trest či až tříleté vězení.
Například v úterý postříkal kdosi černým a stříbrným sprejem zeď v Bezručově ulici ve Žďáru nečitelným nápisem. „Stalo se to dokonce během dne. Škoda je asi patnáct set korun,“ informoval mluvčí policie Václav Kučera.
S mladými diskutují na ulici i v klubech
Vandalské kousky, jimiž si sprejeři lechtají adrenalin, mobilizují nejen strážníky, ale i policii.
O problematice ilegálního sprejování se s mladými snaží diskutovat na ulici i v klubech pracovníci nízkoprahových zařízení, k úvahám nutí i obecní samosprávy.
Jestliže někde o sprejerech raději nemluví v obavě, aby odvetou vzápětí nebyla smršť čmáranic, jinde zkoušejí nabídnout legální plochu. Třeba v Třebíči či Bystřici nad Pernštejnem.
„Na jaře se obnovila legální stěna, společně s centrem prevence Nadosah tohle máme pod kontrolou,“ řekl starosta Bystřice Karel Pačiska. Ovšem i letos dávalo město peníze k odstranění nápisů, celkem 150 tisíc korun.
Na „legálu“ potrénují, pak vyrazí do ulic...
V Třebíči mohou sprejeři malovat na dlouhou zeď První brněnské strojírny. „Stěna vznikla z konkrétního podnětu, což je pozitivní věc. Vítáme to,“ zhodnotila Lucie Molčanová, manažer prevence kriminality městské policie.
S dětmi se baví i o sprejerství, vědí tak, jaké postihy za škody hrozí. „Snažím se to vždy přirovnat k tomu, jako by jim někdo zničil jejich vlastní věc,“ dodala Molčanová. Ne všude ale na legální stěny slyší. Kloudná domluva prý se sprejery není, neplatí na ně ani alternativní tresty, na „legálu“ si potrénují a pak stejně vyrazí do ulic. „Hledají adrenalin, baví je zakázané. Nechodí dělat umění,“ konstatoval Radek Tulis, mluvčí jihlavského magistrátu.
MĚSTA V. SPREJEŘI. Jak čelit sprejerům a jejich „umění“? Cestou může být třeba legální stěna. O problematice ilegálního sprejování s mladými diskutují pracovníci nízkoprahových zařízení, aktivnější jsou i obecní samosprávy.
Sprejerské malůvky jsou dnes už všední tváří měst. Divoké klikyháky na fasádách domů, památkách či vagonech dokážou pobouřit.
A tak není divu, že nedávno volal občan Žďáru nad Sázavou strážníky na trojici mladých lidí, kteří sprejovali na zeď jedné restaurace. „Zrovna tady měli sprejování povoleno od majitele, jemuž vytvářeli reklamu. Ale jsme rádi, že lidé jsou pohotoví,“ vysvětlil tehdy šéf městské policie Martin Kunc.
Ostatně sprejerství je trestným činem, za který ze zákona hrozí peněžitý trest či až tříleté vězení.
Například v úterý postříkal kdosi černým a stříbrným sprejem zeď v Bezručově ulici ve Žďáru nečitelným nápisem. „Stalo se to dokonce během dne. Škoda je asi patnáct set korun,“ informoval mluvčí policie Václav Kučera.
S mladými diskutují na ulici i v klubech
Vandalské kousky, jimiž si sprejeři lechtají adrenalin, mobilizují nejen strážníky, ale i policii.
O problematice ilegálního sprejování se s mladými snaží diskutovat na ulici i v klubech pracovníci nízkoprahových zařízení, k úvahám nutí i obecní samosprávy.
Jestliže někde o sprejerech raději nemluví v obavě, aby odvetou vzápětí nebyla smršť čmáranic, jinde zkoušejí nabídnout legální plochu. Třeba v Třebíči či Bystřici nad Pernštejnem.
„Na jaře se obnovila legální stěna, společně s centrem prevence Nadosah tohle máme pod kontrolou,“ řekl starosta Bystřice Karel Pačiska. Ovšem i letos dávalo město peníze k odstranění nápisů, celkem 150 tisíc korun.
Na „legálu“ potrénují, pak vyrazí do ulic...
V Třebíči mohou sprejeři malovat na dlouhou zeď První brněnské strojírny. „Stěna vznikla z konkrétního podnětu, což je pozitivní věc. Vítáme to,“ zhodnotila Lucie Molčanová, manažer prevence kriminality městské policie.
S dětmi se baví i o sprejerství, vědí tak, jaké postihy za škody hrozí. „Snažím se to vždy přirovnat k tomu, jako by jim někdo zničil jejich vlastní věc,“ dodala Molčanová. Ne všude ale na legální stěny slyší. Kloudná domluva prý se sprejery není, neplatí na ně ani alternativní tresty, na „legálu“ si potrénují a pak stejně vyrazí do ulic. „Hledají adrenalin, baví je zakázané. Nechodí dělat umění,“ konstatoval Radek Tulis, mluvčí jihlavského magistrátu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/118750/
Clansman: Aj jaj jaaj ku ku ku.. sedeela som na buku...
Psst:
"Priatelia, aby bolo jasné, ak sa zjaví celá séria diskusných príspevkov, ktoré nezodpovedajú téme fóra a navyše si tam pisatelia pred očami verejnosti prepierajú spodnú bielizeň a častujú sa rôznymi nevkusnými prívlastkami a poznámkami, tak také príspevky majú ADMINI oprávnenie vymazať. A aj vymazávajú. Admin Pio vám dosvedčí, koľko príspevkov každý týždeň z rôznych príčin on sám vymazáva.
V minulých dňoch som vydeletoval sériu príspevkov vo fóre 350, kde jeden užívateľ obvinil druhého, že sústavne surfuje na vlaky.net počas pracovnej doby a vyvinula sa z toho nevkusná diskusia, ktorá vyústila do prepierania špinavej bielizne a vzájomných urážok pred očami verejnosti. Pritom sa táto diskusia vôbec netýkala vecnej diskusie týkajúcej sa radu 350.
Doporučujem, aby užívatelia na podobné diskusie využívali fórum OFF-TOPIC a aby aj tam dodržiavali elementárne pravidlá slušnosti.
V prípade, že má niekto z užívateľov pocit, že mu niektorý ADMIN vymazal príspevok neoprávnene, môže sa so sťažnosťou obrátiť na webmastera, ktorým je MAYO.
Predpokladám, že MAYO-vi a aj ostatným ADMINOM, prispievateľom a slušným užívateľom záleží na vysokej úrovni vlaky.net, zvlášť, ak je táto stránka propagovaná aj na oficiálnej webovej strane Železníc Slovenskej republiky a aj v iných elektronických médiách u nás aj v zahraničí.
Nikto z ADMINOV, pokiaľ mi je známe, nevymazáva príspevky z dôvodu, že by s názorom pisateľa nesúhlasil. Pluralita názorov je na tejto stránke rešpektovaná.
Cho cho cho
No a čo by si chcel počuť pekného? Ako som fajčil lysohlávky?
Tento rok mi na chodidle vyrašila bohatá úroda, moje dni sú vcelku veselé.
Psst:
"Priatelia, aby bolo jasné, ak sa zjaví celá séria diskusných príspevkov, ktoré nezodpovedajú téme fóra a navyše si tam pisatelia pred očami verejnosti prepierajú spodnú bielizeň a častujú sa rôznymi nevkusnými prívlastkami a poznámkami, tak také príspevky majú ADMINI oprávnenie vymazať. A aj vymazávajú. Admin Pio vám dosvedčí, koľko príspevkov každý týždeň z rôznych príčin on sám vymazáva.
V minulých dňoch som vydeletoval sériu príspevkov vo fóre 350, kde jeden užívateľ obvinil druhého, že sústavne surfuje na vlaky.net počas pracovnej doby a vyvinula sa z toho nevkusná diskusia, ktorá vyústila do prepierania špinavej bielizne a vzájomných urážok pred očami verejnosti. Pritom sa táto diskusia vôbec netýkala vecnej diskusie týkajúcej sa radu 350.
Doporučujem, aby užívatelia na podobné diskusie využívali fórum OFF-TOPIC a aby aj tam dodržiavali elementárne pravidlá slušnosti.
V prípade, že má niekto z užívateľov pocit, že mu niektorý ADMIN vymazal príspevok neoprávnene, môže sa so sťažnosťou obrátiť na webmastera, ktorým je MAYO.
Predpokladám, že MAYO-vi a aj ostatným ADMINOM, prispievateľom a slušným užívateľom záleží na vysokej úrovni vlaky.net, zvlášť, ak je táto stránka propagovaná aj na oficiálnej webovej strane Železníc Slovenskej republiky a aj v iných elektronických médiách u nás aj v zahraničí.
Nikto z ADMINOV, pokiaľ mi je známe, nevymazáva príspevky z dôvodu, že by s názorom pisateľa nesúhlasil. Pluralita názorov je na tejto stránke rešpektovaná.
Cho cho cho
No a čo by si chcel počuť pekného? Ako som fajčil lysohlávky?
Tento rok mi na chodidle vyrašila bohatá úroda, moje dni sú vcelku veselé.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/118350/
Matthias, tak teda pokračujme. Poskytnime Almeidovi a ctenému fóru druhú lekciu. Jej obsah nechám na teba, ale navrhujem čosi v duchu off-topicu, po ktorého zverejnení ti nik neuverí, že si práve nedával vodné bongo, alebo čosi iné prenikavo voňavé a prudko ilegálne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/118273/
Číslo městské policie vytočil minulý týden člověk, když viděl, jak se trojice mladých chystá malovat po zdi restaurace v okolí žďárského zimního stadionu. „Hlídka na místě zjistila, že mládež má sprejování povoleno od majitele restaurace, vytvářeli reklamu na zdi. Každopádně jsme ale rádi, že občané jsou pohotoví a takové věci nám oznamují,“ řekl šéf městské policie Martin Kunc.
A Matthiasovi úspěšnou rekonvalescenci!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117657/
... Maťko nám chce sebe vlastným a úplne nevtieravým spôsobom dať na vedomie, že sa plný sily vrátil zo špitálu, kde bol kvôli tej svini salmonelóze.
Poprajme mu teda veľa zdravia, sily, úsepchov a k tomu aj pekného Mikuláša, šťastné a veselé Vianoce a všetko dobré v novom roku 2007.
Hm, až sa čudujem, aký som prajný, keď ma to nič nestojí.
Poprajme mu teda veľa zdravia, sily, úsepchov a k tomu aj pekného Mikuláša, šťastné a veselé Vianoce a všetko dobré v novom roku 2007.
Hm, až sa čudujem, aký som prajný, keď ma to nič nestojí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117555/
Ad Clansman:Tak konečne to povedal aj niekto iný, ako ja. Síce mnohý nadávajú na políciu, že nič nerobí, no keď k niečomu dôjde a niekto by mohol niekoho dostať do basy, trebars za grafiti, tak každý je ticho s odôvodnením, že nechce mať problémy, alebo že niesme už v časoch komunizmu, tak sa nebudeme snáď udávať.... a potom sme tam, kde sme
PS: dúfam, že to nebolo príliš Off Topic
PS: dúfam, že to nebolo príliš Off Topic
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117343/
Tresty za grafitti vôbec nie sú prísne, skôr naopak a nie sú to mladí ,,zblbnutí" ľudia, ale premyslene a úmyselne konejúci jedinci a niekedy aj celé skupiny. Ak to chce robiť, nech to dá na plátno a vystavuje alebo nech doma (otcovi a mame) nasprejuje kuchynskú linku. Už by sa asi nemal čím najesť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117266/
Jasan Almeida, veď ani ja nie.
Ale aj keď som len laik, tak viem, že problém je predovšetkým v dvoch veciach:
A) Máme prísny zákon, ktorý môže trestať (mladého a zblbnutého) človeka za spoločensky nie príliš škodlivý akt tak prísne ako povedzme za prechovávanie a predaj drog, alebo za krádež, lúpež, podvod, zabitie, vraždu... Samozrejme, že trestné sadzby sú omnoho nižšie ako pri spomenutých závažnejších trestných činoch, no blbé je to, že za to skutočne môžeš ísť sedieť natvrdo a dostaneš zápis do registra trestov. A to je biľag, ktorého sa človek len ťažko zbavuje a ktorý sa s ním vlečie snáď navždy.
B) No a druhý problém, v istých bodoch sa stretávajúci s tým prvým je, že polícia sa nijak zvlášť nesnaží ísť po páchateľoch. Takže máme tu paradoxne prísny paragraf, ale niet ho moc komu (hoci aj na výstrahu) napariť. Samozrejme tu jestvuje niekoľko objasnených prípadov a potrestaných páchateľov, ale obrovskému množstvu sprejerov sa to prepečie bez toho, aby ich prichytili, usvedčili a potrestali. Je otázne, do akej miery by sa polícia mala zaoberať odhalovaním a naháňaním sprejerov. Pár ľudí tu opakovane nadáva na políciu ako málo toho v tomto smere robí. Na druhej strane tu však nikto nepolemizuje o tom, či by bolo lepšie, keby polícia vynakladala viac energie týmto smerom a potom musela zákonite svoje sily šetriť niekde inde. Namieste je otázka, že kde? Takže v tomto smere je dôležitejšia občianska angažovanosť na odhaľovaní tejto trestnej činnosti ako nejaká prehnaná iniciatíva polície. A tom som točil už aj o čosi skôr. Takže radšej to utnem, abych sa nemusel opakovať.
Ale aj keď som len laik, tak viem, že problém je predovšetkým v dvoch veciach:
A) Máme prísny zákon, ktorý môže trestať (mladého a zblbnutého) človeka za spoločensky nie príliš škodlivý akt tak prísne ako povedzme za prechovávanie a predaj drog, alebo za krádež, lúpež, podvod, zabitie, vraždu... Samozrejme, že trestné sadzby sú omnoho nižšie ako pri spomenutých závažnejších trestných činoch, no blbé je to, že za to skutočne môžeš ísť sedieť natvrdo a dostaneš zápis do registra trestov. A to je biľag, ktorého sa človek len ťažko zbavuje a ktorý sa s ním vlečie snáď navždy.
B) No a druhý problém, v istých bodoch sa stretávajúci s tým prvým je, že polícia sa nijak zvlášť nesnaží ísť po páchateľoch. Takže máme tu paradoxne prísny paragraf, ale niet ho moc komu (hoci aj na výstrahu) napariť. Samozrejme tu jestvuje niekoľko objasnených prípadov a potrestaných páchateľov, ale obrovskému množstvu sprejerov sa to prepečie bez toho, aby ich prichytili, usvedčili a potrestali. Je otázne, do akej miery by sa polícia mala zaoberať odhalovaním a naháňaním sprejerov. Pár ľudí tu opakovane nadáva na políciu ako málo toho v tomto smere robí. Na druhej strane tu však nikto nepolemizuje o tom, či by bolo lepšie, keby polícia vynakladala viac energie týmto smerom a potom musela zákonite svoje sily šetriť niekde inde. Namieste je otázka, že kde? Takže v tomto smere je dôležitejšia občianska angažovanosť na odhaľovaní tejto trestnej činnosti ako nejaká prehnaná iniciatíva polície. A tom som točil už aj o čosi skôr. Takže radšej to utnem, abych sa nemusel opakovať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117107/
GG-1: No... súhlas. Ale ak už chceš rozoberať so mnou problematiku masmédií, tak som presvedčený, že problém nie je ani tak v informovaní o podobných antisociálnych prejavoch (spravodajské a publicistické pokrytie tu je druhoradé), ale o tom, že médiá (najmä tie komerčné) prezentujú v iných ako spravodajských reláciách životný postoj vedúci k poškodzovaniu hodnôt a"vytváraniu" pseudohodnôt za úplne "cool life-style". Hádam ani nemusím zdôrazňovať, že je to rezignácia na jedno zo základných poslaní masovokomunikačných prostriedkov - na poslanie pozitívne formovať spoločnosť. No a keď potom hľadáme dôvody, prečo k tejto rezignácii prichádza, tak prídeme k tomu, že základom je maximalizácia popularity programu a teda maximalizácia zisku. Zisky v tomto prípade však nie vždy musia byť nutne finančného charakteru. Preto aj verejnoprávne televízie (zďaleka nejde len o slovenské špecifikum) čaasto na rezignujú na tzv. formatívnu funkciu, aby maximalizovali svoje benefity. Ale to už je zase na dlhočíznu debatu a ja sám neviem, do akej miery som fundovaný takúto debatu viesť. (Niežeby som zratu trpel akútnym záchvatom prehnanej skromnosti, no fakt je, že je to desne široká téma a patlať sa v nej nepovažujem za najideálnejšiu náplň môjho voľného času).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/117103/
Clansman: Právo neštudujem, tak som sa troška sekol, ale vďaka za info (teda problém sa dá riešiť aj inak, ako silnou deformáciou zadnej časti grafiťákov). S tým, čo tu teraz píšete, sa dá len súhlasiť. Chýba však vyjadrenie odborníka - Only K kde si?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/116685/
Ke sprejům se dostal před deseti lety. „Nic jsme o tom tehdy neznali, na Ždársku jsme byli trochu izolováni. Pak jsem se dostal do Prahy a během sedmi let se setkal s lidmi, kteří graffiti dělali. Tím začala cesta k tomu lepšímu,“ říká writer.
Když Česká republika začátkem devadesátých let začala s graffiti koketovat, na světovou scénu měla zpoždění dobrých 20 let. Jenže: aby veřejnost propracovaná graffiti českých sprejerů ocenila, tomu nenahrávají vandalské čmárance a „tagy“ pomalu na každé omítce.
„Sprejerství má víc tváří. Někteří to dělají jen proto, že je teď sprejování trend, jde to s moderní hiphopovou kulturou. Pak jsou tu ti, kteří opravdu dělají jen ilegálně, i když je to protizákonné. Ale umějí to, i v tagu je umění, byť většina lidí se na to dívá jinak. Pro některé mladé je zase sprejování jen důkaz frajeřiny. Bohužel je toho hodně a je to strašně vidět. Chápu, že se lidem počmárané domy nelíbí. Kdybych nebyl člověk, který se o graffiti zajímá, byl bych naštvaný úplně stejně. Ale graffiti přišly s dobou a v ulicích zkrátka budou,“ míní sprejer.
Uvítal by, kdyby město dalo větší legální prostor tvůrcům uměleckého graffiti. „Abychom zkrátka lidem ukázali, že existuje i hezčí tvář, i když asi nepřesvědčíme všechny. Tuhle pod most přišel starší pán a říkal, jéžiš, tohle je přece hezké, mně ale zrovna počmárali dveře od domu,“ popisuje writer.
Základem graffiti je písmo, hodnotí se hlavně styl, originalita, barevnost a zručnost writera. Tvorba takového díla může trvat i celý den, na společných „jamech“ na „productu“ spolupracuje celá skupina writerů. „Sejdou se lidi společných názorů, malují, diskutují,“ popisuje muž.