Papierové modely
Určitú inšpiráciu ku stavbe modelov istotne možno nájsť cez etapu, ktorou každý z nás prešiel, a to pri stavbe papierových modelov.
Na Internete je možné nájsť množstvo voľne dostupných podkladov, resp. priamo vystrihovaniek.
Ako príklad si dovolím uviesť modely motorových vozňov r. 812/912 a 854 na stránkach spoločnosti Pars nova, Šumperk. [vrátane podrobných návodov pre začiatočníkov]
http://www.parsnova.cz/index.php?im=37&lang=cz
Nie je to síce úplne do témy, ale sú to "papieraky"
Pridám aj ja svoje "The Best of"
Tajemný hrad Švihov - budovy 100% finish, ešte osadiť do nejakej krajinky
Titanic - hotovo tak na 90 % ( v takom stave už dlhú dobu )
Katedrála Sv. Vita na Pražskem hradě - finish
Pridám aj ja svoje "The Best of"
Tajemný hrad Švihov - budovy 100% finish, ešte osadiť do nejakej krajinky
Titanic - hotovo tak na 90 % ( v takom stave už dlhú dobu )
Katedrála Sv. Vita na Pražskem hradě - finish
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/361334/
to eury: nooo, tak na tom sa nam fakt vynikajuco osvedcila lepenka. Lahko sa s nou robi, lahko sa natiera (mozes kludne aj stetcom, nemusis striekat pistolou), je to lacne, lahko sa to opracovava, lepi (lacny duvilax), lahko sa na nu kreslia diely (resp, tlacit a to prilepit a nasledne uz len vyrezavat), lahko sa dorabaju rozne detaily z papiera. Ak ju chces kupit, chod niekde do tlaciarne a milo sa spytaj, odkial nakupuju lepenku. Ja som to tak urobil a dostal som sa priamo ku zdroju kde som nakupil lepenky co som potreboval (od 0,1 az po 5 mm). Nevyhodou lepenky je to, ze stale je to len papier a teda nemozes od toho cakat co sa tyka dlhodobej vydrze zazraky - avsak, mame domceky z lepenky postavene uz cele roky, len natrete LACNYMI akrylatovkami a drzia vo vlhku uplne v pohode - ale umyyvat od prachu by som asi neskusal. Rovnako nevyhodou je to, ze solidne sa da lepenka opracovavat len modelarskym nozom - a to vzdy riadne zabrusenym - len vtedy su rezy krasne ciste a rovne .... Preto aj ja seriozne zvazujem navrat k lepenke, co sa tyka urcitych druhov stavieb.
Mimochodom, na stavby je vhodne aj tenka preglejka (modelarske predajne pre lode, lietadla) - je to vsak o poznanie drahsie ako lepenka. Da sa vsak aj zadarmo - my sme zbierali bednicky od mandariniek ....
Dlasou moznostou je HPS - je to relativne lacne (za 300 kupis dosku a postavis z toho kvantum domcekov, .... Po lepeni do vrstiev je ovela pevnejsie ako lepenka, lahko sa opracovava (brusenie, ... - lepenka napriklad nie je vhodna na nepravouhle tvary, lebo sa strasne zle brusi), da sa robit vzorovanie (jednoduchym vyskrabkanim spendlikom, klincekom, kruzidlom, .....), lepidlao je lacne (prakticky len toluen a odrezky a mas litre lepidla na cele roky). Nevyhodou je ze musis striekat pistolou. Vyhodou je naopak velmi lahke opracovanie - vyrezavanie, moznost stojneho vyrezania (freza), strojenho rezania (dekupirka alebo stolna pilka, ....).
P.S. Ale obycajny papier by som zo stavieb uplne vylucil - bez ohladu na gramaz .... Samozrejme, myslim tym nosnu cast stavby, nie rozne detaily alebo doplnky, kde sa papier - od tenkeho kancelarskeho az po "stvrtku" - 250 g/m2 - naramne hodi ....
Mimochodom, na stavby je vhodne aj tenka preglejka (modelarske predajne pre lode, lietadla) - je to vsak o poznanie drahsie ako lepenka. Da sa vsak aj zadarmo - my sme zbierali bednicky od mandariniek ....
Dlasou moznostou je HPS - je to relativne lacne (za 300 kupis dosku a postavis z toho kvantum domcekov, .... Po lepeni do vrstiev je ovela pevnejsie ako lepenka, lahko sa opracovava (brusenie, ... - lepenka napriklad nie je vhodna na nepravouhle tvary, lebo sa strasne zle brusi), da sa robit vzorovanie (jednoduchym vyskrabkanim spendlikom, klincekom, kruzidlom, .....), lepidlao je lacne (prakticky len toluen a odrezky a mas litre lepidla na cele roky). Nevyhodou je ze musis striekat pistolou. Vyhodou je naopak velmi lahke opracovanie - vyrezavanie, moznost stojneho vyrezania (freza), strojenho rezania (dekupirka alebo stolna pilka, ....).
P.S. Ale obycajny papier by som zo stavieb uplne vylucil - bez ohladu na gramaz .... Samozrejme, myslim tym nosnu cast stavby, nie rozne detaily alebo doplnky, kde sa papier - od tenkeho kancelarskeho az po "stvrtku" - 250 g/m2 - naramne hodi ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/361312/
Diky Feroo a hlavne Stiro S balzou som este nerobil, tak si rad necham poradit. Mozme aj nejake stretko dat, ked uz mam po skuskach, alebo to aspon riesit cez mail, nech tu nespamujem cele forum (aby ludia nemuseli hladat vsetko na 160. strane ) Tak Ti potom napisem na mail. No k vlacikom som sa vratil po par rokoch a chcel by som to teraz robit zas o nieco lepsie, preto tie domceky planujem aj malovat aj spravit steny hrubsie aj kvoli modelovosti napr. okolo okien a dveri, ale najme pre to lebo sa mi to fakt ohybalo, prilozim obrazok vodarne co som lepil kedysi a tam vidno prehnutu stenu a aj niektore detaily sa casom odliepaju, kedze to lepidlo asi nebolo najkvalitnejsie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/361289/
STIRO a Riveval:
Dakujem, len sa este musim "vyhrat" trochu s celami voza, treba ich vytvarovat do realnejsieho tvaru.
Dakujem, len sa este musim "vyhrat" trochu s celami voza, treba ich vytvarovat do realnejsieho tvaru.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/361222/
Feroo: Neblazni clovece..sak nam tu maties cloveka...
Eury: Predpokladam ze si z BA... ak by si chcel... mozeme si dohodnut nejake to stretko a pokecat si o tom... Inak stavba papierakov na kolajisko nie je ziaden problem... venujem sa tomu casto.... resp, venoval teraz skor nie je cas...
Karton nie je problem... osobne ale pouzivam platy balzy, ktore paradne vystuzia vacsiu stenu... ale zo stenou napr. 5x10 cm by si nemal mat vazny problem nechat to len v papiery, vsetko je to skor o tom ake nechas uska na lepenie... a ako to dobre ohnes... to je cele...
Na lepenie pouzivam ja osobne jedine herkules spravne nariedeny a v dostatocnom mnozstve tak aby sa papier nekrutil... Na podliepanie ale pouzivam skor CHEMOPREN TRANSPARENT ten je paradny, je na liehovej baze a nekruti papier... preto by to nemal byt dalej problem... jedine co treba je ho dobre rozotriet ale zasa to netreba prehnat z lepidlom... OK???
Ale vazne ak by si nieco chcel poradit mozeme sa aj stretnut...
Vitko... chvalim ta a je to paradna roboticka... naozaj...tesim s ana interier...
Eury: Predpokladam ze si z BA... ak by si chcel... mozeme si dohodnut nejake to stretko a pokecat si o tom... Inak stavba papierakov na kolajisko nie je ziaden problem... venujem sa tomu casto.... resp, venoval teraz skor nie je cas...
Karton nie je problem... osobne ale pouzivam platy balzy, ktore paradne vystuzia vacsiu stenu... ale zo stenou napr. 5x10 cm by si nemal mat vazny problem nechat to len v papiery, vsetko je to skor o tom ake nechas uska na lepenie... a ako to dobre ohnes... to je cele...
Na lepenie pouzivam ja osobne jedine herkules spravne nariedeny a v dostatocnom mnozstve tak aby sa papier nekrutil... Na podliepanie ale pouzivam skor CHEMOPREN TRANSPARENT ten je paradny, je na liehovej baze a nekruti papier... preto by to nemal byt dalej problem... jedine co treba je ho dobre rozotriet ale zasa to netreba prehnat z lepidlom... OK???
Ale vazne ak by si nieco chcel poradit mozeme sa aj stretnut...
Vitko... chvalim ta a je to paradna roboticka... naozaj...tesim s ana interier...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/361083/
Eury: na podlepovanie používam také pastové lepidlo...dobré je aj to čo kruťiš dole takým kolečkom a lepidlo sa vysúva (ako rúž)...a k podlepovaniu ma napadlo že by nebolo márne použiť aj dosku na plošné spoje - cuprextit (alebo jak sa volá )..hoci som to neskúšal, každopádne ten má hrúbku 1 až 1,5 mm takže by sa mohlo stať že by ostatné diely koli hrubke nepasovali...to zase nie je problém vyriešiť upravou
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/360968/
To je samozrejmé, len to chcem spraviť poriadne nech to je fakt schopné jazdy po kolajniciach aj v dlhých súpravách